Rechtsbijstand bij letselschade

In het kort

  • Na het oplopen van letselschade kunt u gebruik maken van rechtsbijstand.
  • U kunt hiervoor uw rechtsbijstandsverzekering inschakelen, of gebruik maken van een letselschadesjurist of -advocaat.
  • Onze letselschadejuristen hebben de kennis en ervaring om u te helpen met het krijgen van een schadevergoeding. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis.
  • Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Wanneer u letselschade heeft opgelopen door een ongeval waar een andere partij aansprakelijk voor is, kunt u in de meeste gevallen een schadevergoeding claimen. U kunt dit zelf regelen, maar vaak is het aan te raden om rechtsbijstand in te schakelen. Deze partij komt op voor uw belangen en neemt uw hele zaak uit handen. Zo kunt u zich richten op uw herstel, terwijl uw belangenbehartiger zorgt dat u krijgt waar u recht op heeft.

Wat doet rechtsbijstand bij letselschade?

Een rechtshulpverlener van de rechtsbijstand staat u bij in uw letselschadezaak. Deze persoon helpt u bij het beoordelen van uw schade en de mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen. Indien de belangenbehartiger beoordeelt dat u recht heeft op een schadevergoeding zal hij of zij de (verzekering van de) tegenpartij aansprakelijk stellen. Vervolgens wordt de hoogte van het letselschade bedrag berekend en een claim ingediend. Indien nodig kan deze persoon ook een voorschot voor u regelen, zodat u niet alle kosten hoeft voor te schieten. Zeker bij letselschadezaken met ernstig letsel kunnen deze kosten al snel hoog oplopen.

Soorten rechtsbijstand

U kunt na een ongeval van verschillende soorten rechtsbijstand gebruik maken:

  • Rechtsbijstandsverzekeraar: indien u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten kunt u gebruik maken van juristen van de verzekering.
  • Letselschadespecialist of -advocaat: u kunt ook zelf op zoek gaan naar een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat.

Hieronder leggen wij u uit wat het verschil is tussen beide opties.

Rechtsbijstandverzekering

Veel mensen sluiten een rechtsbijstandsverzekering af. Dit is voornamelijk handig bij juridische conflicten. Hierbij is het inschakelen van een jurist of advocaat namelijk voor eigen rekening, terwijl u gratis gebruik kunt maken van de juristen van de rechtsbijstandverzekering. Dit scheelt u aanzienlijk in de kosten.

Indien u letselschade heeft opgelopen na een ongeval is dit anders. Dan is in de wet namelijk geregeld dat de aansprakelijke partij (meestal een verzekering) uw kosten voor rechtsbijstand moet vergoeden. Dit betekent dat het voor de wet niet uitmaakt of u gebruik maakt van de juristen van de verzekering, of dat u voor een andere letselschadespecialist of -advocaat kiest.

Letselschadespecialist of -advocaat

U kunt bij het oplopen van letselschade kiezen voor het inschakelen van een letselschadespecialist of letselschadeadvocaat. Deze specialisten hebben beiden specifieke kennis en ervaring in de branche en kunnen u daarom goed bijstaan. Er zijn wel enkele verschillen tussen beide experts, zoals u hier kunt lezen. Het belangrijkste verschil is voornamelijk dat een letselschadespecialist niet mag procederen en een letselschadeadvocaat wel. In bijna alle gevallen wordt er echter geen procedure gestart en wordt er een regeling getroffen tussen beide partijen. Een advocaat is in de praktijk dus bijna nooit nodig.

De letselschadespecialisten van B&O letselschade kunnen u daarom in vrijwel alle gevallen bijstaan. Indien een procedure nodig is schakelen wij de hulp in van een letselschadeadvocaat om uw zaak goed af te ronden.

Kosten voor rechtsbijstand bij letselschade

In artikel 6:96BW is geregeld dat de aansprakelijke partij voor uw letselschade, de kosten voor uw rechtsbijstand moet vergoeden. In principe is rechtsbijstand voor u daarom gratis. Indien u gebruik maakt van juristen van uw rechtsbijstandsverzekering betaalt u natuurlijk wel uw premie.

Indien u zelf een letselschadejurist of -advocaat inschakelt zijn er in principe geen kosten voor u indien de tegenpartij aansprakelijk is. Let daarom goed op bij partijen die toch uren in rekening brengen. Ook zijn er partijen die aanbieden om te werken op basis van “No cure, no pay”. Zij vragen in sommige gevallen een percentage van de totale letselschadevergoeding. Maar zij mogen volgens de wet ook al hun kosten indienen bij de aansprakelijke partij. Dit betekent dat zij aan twee zijden verdienen aan de letselschadezaak.

B&O Letselschade werkt nooit op basis van dit model. Als drager van het keurmerk van het Register Letselschade volgen wij het verbod op de ‘no cure, no pay’-methode. Wij dienen al onze kosten in bij de aansprakelijke partij, waarmee onze hulp voor u gratis is.

Wij helpen u graag

Heeft u letselschade opgelopen door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval of verkeersongeval? En bent u op zoek naar goed rechtsbijstand? Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, of doe de gratis letselschadetest om te beoordelen of u recht heeft op gratis rechtsbijstand.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74