Letselschade verhalen op partner
In het kort
- Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende - én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade
- Volgens letselschade experts is het vanaf nu mogelijk een schadevergoeding te vragen in geval van letsel veroorzaakt door roerende zaken
- Een verzekeraar is dan ook verplicht een slachtoffer van letselschade te informeren over de mogelijkheden van rechtsbijstand
- De aansprakelijke verzekeraar moet de kosten voor rechtsbijstand als onderdeel van de totale letselschade vergoeden en daarom kunnen wij u in dat geval kosteloos bijstaan
Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende – én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade. Aanleiding hiervoor is een uitspraak van de Hoge Raad in Den Haag waarbij een vrouw haar echtgenoot aansprakelijk stelde voor een ongeval rondom het huis, ook wel bekend als het ‘hangmatarrest’. Zij raakte door het omvallen van een gemetselde pilaar zwaar gehandicapt en de Hoge Raad oordeelde dat haar partner als mede-eigenaar van het huis, aansprakelijk gesteld kon worden voor haar letselschade. Zij krijgt de helft van de schade vergoed, omdat zij zelf ook eigenaar was van het huis en de pilaar.
Tot voor kort was het alleen mogelijk om derden aansprakelijk te stellen voor letselschade door een ongeval. De uitspraak betekent dat ook een familielid aansprakelijk gesteld kan worden voor in ieder geval 50% van de opgelopen schade in en rondom huis. Volgens letselschade experts is het vanaf nu mogelijk een schadevergoeding te vragen in geval van letsel veroorzaakt door roerende zaken. Zoals bijvoorbeeld een auto, ladder, meubilair of een (huis)dier. Het is zelfs denkbaar dat een persoon die door zijn eigen hond wordt gebeten, de mede-eigenaar aansprakelijk stelt. De verzekeraar van de mede-eigenaar moet de helft van de ontstane letselschade vervolgens vergoeden.
Schadeclaim met terugwerkende kracht
Wellicht heeft deze beslissing van de Hoge Raad ook gevolgen met terugwerkende kracht. Mensen die in de afgelopen jaren schade hebben geleden door een eigen opstal, een roerende zaak of een dier, kunnen alsnog besluiten een letselschadezaak te beginnen. De opmerkelijke maar zeer duidelijke uitspraak maakt het mogelijk om bij alle denkbare huis -, tuin- en keukenongevallen een gezinslid of partner aansprakelijk te stellen voor de helft van de opgelopen schade.
Meer mogelijkheden letselschadevergoeding
Deze jurisprudentie geeft een geheel nieuwe kijk op de afwikkeling van letselschade. Het geeft meer mogelijkheden om letselschade vergoed te krijgen, maar zal ook zeker invloed hebben op de voorwaarden van een aansprakelijkheidsverzekering. De verwachting is dat verzekeraars de komende tijd veel meer schadeclaims op hun bureau krijgen. Een stijging van de premies en aanpassingen in de polisvoorwaarden zal het zeer waarschijnlijke gevolg zijn.
Deskundige hulp bij de afwikkeling van letselschade blijft belangrijk voor een slachtoffer. Een verzekeraar is dan ook verplicht een slachtoffer van letselschade te informeren over de mogelijkheden van rechtsbijstand. Hij moet duidelijk aangeven dat de kosten van een letselschade jurist in principe voor rekening zijn van de aansprakelijke partij. De aansprakelijke verzekeraar moet deze kosten als onderdeel van de totale letselschade vergoeden.
Zelf letselschade opgelopen?
Indien u zelf slachtoffer bent van een ongeval en wilt weten wat in uw geval de mogelijkheden zijn, bel dan met een van onze letselschade-experts via 085 – 877 17 74 of laat een bericht achter via het contactformulier.