Ongeval lesauto: Aansprakelijkheid letselschade

In het kort

  • Doordat rijschoolhouders verplicht zijn lesvoertuigen en de inzittenden daarvan te verzekeren, zal deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering over het algemeen de letselschade van de leerling en derden dekken na een ongeval met de lesauto. De rij-instructeur zal bij letselschade een beroep op zijn eigen zorgverzekering moeten doen.
  • Bij ongelukken met lesauto’s is de feitelijk bestuurder niet de juridisch bestuurder. Na een ongeval met een lesauto, veroorzaakt door een leerling, zal de verzekering van de rijschoolhouder daarom meestal de rekening oppakken.
  • Onze ervaren letselschadejuristen kunnen u helpen bij het berekenen en claimen van een schadevergoeding. Op deze manier kunt u zich richten op uw herstel en krijgt u waar u recht op heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Achter het stuur van de Golf met een grote L op het dak zit een studente. Ze voelt een lichte spanning; ze rijdt de A15 bij Rotterdam op en moet gaan invoegen. Helaas kiest ze net niet het juiste moment.

Binnen een halve seconde roept de instructeur naast haar: “Gas!” en grijpt zelf in, maar het is al te laat. Een vrachtwagen kan de lesauto niet meer ontwijken. Ze botsen en er is forse blikschade. Bovendien zijn een hersenschudding bij de vrachtwagenchauffeur en een gebroken arm bij de studente het gevolg. Letselschade dus. Maar wie moet nu eigenlijk een schadevergoeding voor letselschade betalen na een ongeluk met een lesauto?

Verzekeraar betaalt na ongeval lesauto

Voor alle motorvoertuigen is een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) verplicht, dus ook voor lesauto’s. Op de polis moet wel worden ingevuld dat het om een lesauto en rij-instructie gaat. Doordat rijschoolhouders verplicht zijn lesvoertuigen en de inzittenden daarvan te verzekeren, zal deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering over het algemeen de letselschade van de leerling en derden dekken na een ongeval met de lesauto. Ook als dit tijdens een rijexamen is.

De rij-instructeur zal bij letselschade een beroep op zijn eigen zorgverzekering moeten doen. Dit komt omdat de leerling zonder rijbewijs weliswaar de feitelijke bestuurder van de lesauto is, maar de instructeur op grond van de wet geldt als de ‘juridisch bestuurder’. De WA-verzekering sluit de juridisch bestuurder bij een verkeersongeval altijd uit van dekking.

Uitzondering aansprakelijkheid van leerling na ongeval lesauto

De leerling lijkt dus vaak niet aangesproken te worden als hij of zij een ongeluk veroorzaakt tijdens een rijles. Maar over het algemeen zal een rijschool bepaalde regels afspreken met leerlingen over omstandigheden waaronder de leerling aansprakelijk gesteld kan worden na een ongeval.

Te denken valt aan de volgende situaties:

  • Als een leerling zich zo misdraagt dat er, zelfs ondanks ingrijpen van de instructeur, toch een ongeluk plaatsvindt
  • Als de leerling dronken blijkt te zijn of op een andere manier onder invloed van verdovende middelen
  • Als de leerling een middel gebruik heeft dat de rijvaardigheid beïnvloedt en toch achter het stuur stapt
  • Als de leerling niet gemeld heeft dat hij of zij een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gekregen (wat kan gebeuren als de leerling eerder is opgepakt na dronken rijden op een brommer bijvoorbeeld)

Juridische hulp bij schadevergoeding claimen

In ongelukken met lesauto’s is de grootste lastigheid dat de feitelijk bestuurder niet de juridisch bestuurder is. Na een ongeval met een lesauto, veroorzaakt door een leerling, zal de verzekering van de rijschoolhouder daarom meestal de rekening oppakken. In sommige gevallen kan een leerling zelf aangesproken worden.

Heeft u als leerling letselschade opgelopen door een ongeval met een lesauto, dan is het verstandig de hulp in te roepen van een letselschadespecialist. Wij kunnen de aansprakelijkheid vaststellen, de letselschade berekenen en schadevergoeding voor u claimen. Ook als u bent aangereden door een lesauto kunnen wij u helpen met uw letselschadezaak. Wanneer  de andere partij aansprakelijk is betaalt u niks voor onze rechtsbijstand. Onze kosten zijn dan onderdeel van de schadevergoeding. Wilt u meer informatie over hoe wij u bij kunnen staan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74