Letsel door ongeval met paard

In het kort

  • Het is bij wet geregeld dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor alle schade die het dier aanricht
  • De vergoedingsplicht van de manege wordt vaak verminderd met de mate van eigen schuld van de ruiter. Echter, uit de rechtspraak blijkt dat als u van een paard van een ander valt, minimaal 50% van uw letselschade door de manege moet worden vergoed
  • Wij helpen u graag de maximale schadevergoeding te realiseren. Indien de andere partij aansprakelijk is, is onze dienstverlening voor u geheel gratis
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bezitter paard aansprakelijk

Het is bij wet geregeld dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor alle schade die het dier aanricht. De bezitter van een paard is dus aansprakelijk voor de letselschade die het paard veroorzaakt.

Bezitter

Een bezitter is diegene die het paard voor zichzelf houdt. Dit is meestal de eigenaar, maar kan bijvoorbeeld ook degene zijn die het dier onderhoudt. De ouders van een minderjarig kind zijn vervangend aansprakelijk voor de paarden van hun kinderen.

Aansprakelijkheid manege

De bezitter van een paard is niet aansprakelijk als het paard ‘bedrijfsmatig’ werd ingezet door bijvoorbeeld een manege. In dat geval is niet de bezitter van het paard, maar de bedrijfsmatige gebruiker (de manege) aansprakelijk voor het paard.

Letsel door val van paard

Het kan gebeuren dat u van een paard valt. Vaak zal dit het paard van een manege zijn. Zoals uit bovenstaande blijkt, zal in principe de manege aansprakelijk zijn voor uw schade. Maar, de rechtspraak gaat ervan uit dat u een deel eigen schuld heeft aan uw letsel. U bereed namelijk vrijwillig een paard van de manege. Daarmee aanvaardde u bepaalde risico’s. De vergoedingsplicht van de manege wordt daarom vaak verminderd met de mate van eigen schuld van de ruiter.

Uit de rechtspraak blijkt dat als u van een paard van een ander valt, minimaal 50% van uw letselschade door de manege moet worden vergoed.

Letsel door trap van paard

Als u letsel opliep door een trap van een paard, is volgens de hoofdregel de bezitter van het paard aansprakelijk voor uw letselschade.

Werd u echter getrapt door een manegepaard? Dan geldt weer dat de manege de bedrijfsmatige gebruiker is. De manege is in principe aansprakelijk voor uw letselschade. Ook in dit geval kan het zijn dat ervan wordt uitgegaan dat u eigen schuld te verwijten valt. Uw letselschade-uitkering wordt in dat geval verminderd met de mate van uw eigen schuld.

Mede-eigenaar

Het kan gebeuren dat het paard niet één bezitter heeft, maar meerdere. In dat geval zijn alle bezitters van het paard aansprakelijk voor uw letselschade. Dit is bij wet bepaald.

Elk geval met letselschade veroorzaakt door een paard is uniek. Op de hoofdregels bestaan diverse uitzonderingen. Neem dus direct contact op met onze experts. Wij helpen u graag de maximale schadevergoeding te realiseren. 

 

 

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74