Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Letsel door een aanrijding

letsel door een aanrijding met autoNederland kenmerkt zich door het vele, drukke en soms hectische verkeer. In de meeste gevallen gaat dat gelukkig allemaal goed. Maar er gebeuren helaas ook de nodige ongelukken. Letsel door een aanrijding komt dan ook vaak voor. Vooral als er voetgangers, fietsers of brommers betrokken zijn bij het ongeval.

Als een slachtoffer van de eerste schrik bekomen is na een ongeval, komt langzaam het besef over de mogelijke gevolgen. Letsel door een aanrijding betekent vaak niet alleen ongemak en pijn. Het kan een langdurige revalidatie betekenen en mogelijk zelfs uw dagelijkse werkzaamheden belemmeren. Bij veel mensen die letsel oplopen door een aanrijding roept dit onzekerheid en veel vragen op. Hoe kan ik mijn schade vergoed krijgen? Wordt hierbij wel voldoende rekening gehouden met de toekomstige gevolgen van mijn letsel? Wat als ik straks niet meer volledig kan werken door arbeidsongeschiktheid of extra kosten moet maken door blijvend letsel als gevolg van de aanrijding?

Wanneer een ander schuld heeft aan het ongeval en hiervoor aansprakelijk kan worden gehouden, dan hebt u recht op kosteloze rechtsbijstand. Onze letselschade-experts regelen dan alles omtrent uw schadevergoeding.

Gevolgen van letsel

Op allerlei vlakken kan letsel dat ontstaat door een aanrijding uw leven op zijn kop zetten. Allereerst moet u wellicht voor langere tijd herstellen of revalideren. Hierdoor kunt u niet meer (volledig) werken of studeren. En in veel gevallen zal sporten en/of het uitoefenen van andere hobby’s ook (tijdelijk) niet meer mogelijk zijn. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan:

 • Inkomstenverlies door arbeidsongeschiktheid
 • Verlies aan pensioenopbouw
 • Minder sociale contacten
 • Problemen met het uitvoeren van huishoudelijke taken
 • Verminderde levensvreugde

Vormen van letselschade

Als u letsel hebt opgelopen door een aanrijding, is het van belang dat uw schade wordt vergoed. U heeft mogelijk al direct te maken met (hoge) kosten als gevolg van het ongeval. En ook in de toekomst zult u wellicht nog schade ondervinden als gevolg van verminderde inkomsten of extra kosten.

Als u letsel heeft door een aanrijding, kunt u te maken krijgen met twee verschillende vormen van schade:

 • Materiële schade, en
 • Immateriële schade

Materiële schade is de schade die u financieel ondervindt als gevolg van de aanrijding. Er zijn verschillende posten die hier onder kunnen vallen, zoals schade aan persoonlijke bezittingen, medische kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar en kosten voor hulpmiddelen en huishoudelijke hulp.

Immateriële schade is schade op het emotionele en psychische vlak. Vergoeding van immateriële schade noemen we ook wel smartengeld. Het gaat hierbij om een financiële vergoeding voor pijn, verdriet, angst en verminderde levensvreugde.

Wat te doen bij een aanrijding

Een aanrijding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak gepaard gaat met grote schrik. Toch is het zaak om kalm te blijven en rustig te handelen. Het is belangrijk dat u na een aanrijding de volgende stappen doorloopt:

 1. Breng uzelf in veiligheid
 2. Bel 112
 3. Probeer rustig en kalm te blijven
 4. Ga niet in discussie met de wederpartij
 5. Fotografeer alles: de schade, uw letsel en de plek van de aanrijding
 6. Schrijf alle gegevens van de wederpartij op
 7. Vraag naar telefoonnummers en namen van eventuele getuigen en noteer deze
 8. Zorg zo snel mogelijk voor medische hulp bij uw verwondingen

Als u door letsel zelf niet meer in staat bent om al deze stappen te doorlopen, zorg er dan voor dat de wederpartij en eventuele omstanders dit doen.

Vergoeding van letselschade

Als er sprake is van letsel door een aanrijding, is het belangrijk wat voor soort verkeersdeelnemers betrokken waren bij het ongeluk. Als er voetgangers of fietsers betrokken waren bij de aanrijding, moet hun schade in vrijwel alle gevallen voor minstens 50% worden vergoed.

Voetgangers en fietsers zijn namelijk beschermde verkeersdeelnemers volgens de Wegenverkeerswet. Zelfs als zij volledig schuld hebben aan de aanrijding, ontvangen zij een schadevergoeding voor minimaal 50%. Als de voetganger of fietser jonger is dan 14 jaar, moet een 100% schadevergoeding worden betaald, ongeacht wie er schuld heeft aan de aanrijding.

Bij aanrijdingen tussen motorvoertuigen ligt dit anders. In dit geval is degene die bepaalde verkeersregels heeft genegeerd, zoals geen voorrang verlenen of door rood rijden, aansprakelijk voor de schade. Degene die aansprakelijk is, moet de schade van de wederpartij vergoeden. Als beide partijen schuld hebben aan de aanrijding leidt dit tot een verdeling van aansprakelijkheid en schadevergoeding. Als er sprake is van een aanrijding van achteren, is de automobilist van het achteropkomende voertuig vrijwel altijd aansprakelijk.

Ook kan er sprake zijn van een “schuldloze derde”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie waarin twee auto’s met elkaar in botsing komen, waarna één van die auto’s tegen u aanbotst terwijl u voor het stoplicht staat te wachten. In dit geval kunt u kiezen welke van de twee verzekeraars u aanschrijft voor een vergoeding van uw (letsel)schade. De verzekeraars maken dan verder zelf uit wie precies aansprakelijk was voor de aanrijding en verrekenen onderling de schadevergoeding die aan u is uitbetaald.

Schadevergoeding bij letsel door een aanrijding

Als u aangereden bent en letsel hebt opgelopen, is het verstandig deskundige hulp in te schakelen om uw schade vergoed te krijgen. B&O Letselschade is een professioneel, onafhankelijk en ervaren letselschadekantoor. Wij staan slachtoffers van ongevallen juridisch bij en zorgen dat uw belangen behartigd worden. Wij doorlopen voor u de letselschadeprocedure en helpen u bij het verkrijgen van een maximale schadeloosstelling.

B&O Letselschade heeft veel ervaring met het voeren van letselschadeprocedures en heeft al vele mensen succesvol bijgestaan bij het claimen van hun letselschade. Onze klanten geven onze dienstverlening dan ook een hoge waardering. Op onze pagina met klantenervaringen leest u hier meer over.

Bent u betrokken geweest bij een ongeluk en hebt u letsel door een aanrijding? Wij helpen u graag bij het halen van uw recht en het verkrijgen van een zo gunstig mogelijke schadevergoeding. Neem contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend advies. We bekijken dan samen uw situatie en geven u advies over de kansen voor een succesvolle schadeclaim.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen