Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Iemand aansprakelijk stellen na een ongeval

In het kort

  • Voor het claimen van letselschade is het belangrijk na te gaan wat de precieze omvang van uw letselschade is
  • Het is belangrijk dat u uw letselschadevordering kunt onderbouwen met (schriftelijke) bewijzen
  • Om schadevergoeding te krijgen dient u de veroorzaker van het ongeval middels een aansprakelijkstelling verantwoordelijk te houden voor uw letselschade
  • Voor hoge kosten hoeft u niet bang te zijn. Als wij uw zaak aannemen, betaalt u niets. Dat garanderen we
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U heeft letselschade opgelopen door de schuld van een ander. U bent bijvoorbeeld aangereden, u bent gebeten door een hond of u bent gevallen door slechte bestrating. Uw letselschade wilt u verhalen op de veroorzaker ervan. Hiervoor moet u diegene aansprakelijk stellen. Maar hoe stelt u iemand aansprakelijk?

Aansprakelijkheid: bewijzen letselschade

Voor het claimen van letselschade is het belangrijk na te gaan wat de precieze omvang van uw letselschade is. Bij aanvang van de zaak is dit echter nog niet duidelijk. Om niet in de financiële problemen te belanden, wordt eerst een inschatting gemaakt van de schade die u lijdt en wordt de tegenpartij alvast om een voorschot op de schadevergoeding gevraagd.

Het is belangrijk dat u uw letselschadevordering kunt onderbouwen met (schriftelijke) bewijzen. Wacht niet te lang met het verzamelen van bewijs. Hoe eerder u hiermee begint, hoe verser de gebeurtenis nog in het geheugen ligt en hoe makkelijker uw schade kan worden aangetoond. Verzamel bijvoorbeeld bonnetjes, getuigenverklaringen, foto’s, facturen, medische verklaringen of politieverklaringen (zoals een proces-verbaal). Zet alle schadeposten overzichtelijk onder elkaar en stel zo het letselschadebedrag vast.

Omdat het vaststellen van aansprakelijkheid complexe juridische materie is en omdat berekening van letselschade specialistische kennis vereist, is verstandig om u te laten bijstaan door een letselschadespecialist.

Aansprakelijkstelling

Om schadevergoeding te krijgen dient u de veroorzaker van het ongeval middels een aansprakelijkstelling verantwoordelijk te houden voor uw letselschade. Een aansprakelijkheidstelling is een schriftelijke verklaring aan de tegenpartij. In deze brief stelt u de tegenpartij officieel op de hoogte van de gebeurtenis en het feit dat u letselschade lijdt. Bij deze brief voegt u een overzicht van uw schadeposten en van de schriftelijke bewijzen. Geef de tegenpartij bovendien een termijn waarbinnen zij dient te reageren.

Het doel van de aansprakelijkstelling is dus de veroorzaker (of diens verzekeraar) juridisch aansprakelijk te stellen voor letselschade die hij of zij veroorzaakte. Zeker bij letselschade is de totale schadeomvang in het begin nog niet duidelijk. Uw herstel neemt immers veel tijd in beslag. Pas als een zogeheten ‘medische eindtoestand’ is bereikt, zal de schadeomvang vastgesteld kunnen worden.

Over het algemeen zal hierna een onderhandelingstraject volgen over de hoogte van de schadevergoeding. Indien de tegenpartij geen aansprakelijkheid erkent, of als u het niet eens kunt worden over de hoogte van de schadevergoeding, kunt u naar de rechter om uw gelijk te halen.

Hulp bij aansprakelijk stellen

Bij letselschade kunt u zich laten bijstaan door onze letselschade-experts. Wij kennen alle relevante wettelijke regels en weten waarop de aansprakelijkheid van de tegenpartij in uw zaak gebaseerd dient te worden. Bovendien zijn wij een gedegen onderhandelingspartner.

Wij nemen het gehele aansprakelijkheidstraject uit handen. We helpen u bij het verzamelen van bewijs, nemen contact op met de (verzekeraar van de) tegenpartij en stellen een officiële aansprakelijkstelling op, waardoor uw rechten veilig gesteld worden.

Voor hoge kosten hoeft u niet bang te zijn. Als wij uw zaak aannemen, betaalt u niets. Dat garanderen we.

Wilt u meer weten over onze gratis rechtsbijstand? Neem vandaag nog contact met onze letselschade-experts.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen