Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoeveel smartengeld als schadevergoeding?

In het kort

  • Naast de directe kosten die u maakt, is het goed om te weten dat in veel gevallen smartengeld kan worden geclaimd voor geleden psychische schade
  • Wanneer het letsel na een ongeluk dermate invloed heeft op uw levensvreugde en gemoedstoestand kan het zinnig zijn om smartengeld te claimen
  • Indien u slachtoffer bent van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, kunnen onze letselschade experts u gratis bijstaan
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Schadevergoeding smartegeldWanneer u na een ongeval letsel heeft opgelopen, kunnen de kosten snel oplopen. Als de aansprakelijkheid voor het ongeval bij een ander ligt, kunt u de kosten die u na het ongeval heeft moeten maken laten verhalen op de aansprakelijke. Deze kosten vallen onder de noemer ‘letselschade’. Naast de directe kosten die u maakt, is het goed om te weten dat in veel gevallen smartengeld kan worden geclaimd voor geleden psychische schade. Ook de kosten van rechtsbijstand vallen onder uw letselschade en worden dus door de aansprakelijke partij betaald.

Bel 085 – 877 17 74 voor direct advies of vul het contactformulier in.

Niet in alle gevallen kan er een smartengeld vergoeding voor psychische schade worden geclaimd. Wanneer het letsel na een ongeluk dermate invloed heeft op uw levensvreugde en gemoedstoestand kan het zinnig zijn om smartengeld te claimen. Voor degelijk advies over letselschade en smartengeld kunt u een letselschadespecialist inschakelen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om smartengeld te eisen en de kans op toekenning van de claim.

Wat is smartengeld?

Indien u het slachtoffer bent van bijvoorbeeld een bedrijfsongeval en uw werkgever hiervoor aansprakelijk is, zult u, samen met uw letselschade specialist, moeten nadenken over een passende schadevergoeding. In veel gevallen is uw letselschade niet alleen beperkt totde kosten die u direct na het ongeval heeft moeten betalen. Het kan zijn dat u langdurig medische hulp nodig heeft of andere kosten moet maken. De grootste schadecomponent is meeestal echter het verlies aan inkomsten. Ook de inkomsten die u mogelijk is de toekomst misloopt. De expertise van een letselschadejurist is daarom vaak gewenst.Hij kan u bijstaan met advies en de letselschade, inclusief het smartengeld, voor u berekenen.

> Meer over letselschade berekenen

Zoals hierboven al aangegeven kunt u naast de reële kosten voor medische zorg en inkomensderving, ook een vergoeding eisen voor al het leed en verdriet dat het ongeval veroorzaakt heeft. Smartengeld is schadevergoeding voor deze immateriële letselschade. Onder immateriële letselschade vallen de pijn na het ongeval, psychische moeilijkheden na een ongeluk of het verdriet om het wegvallen van uw werk of sociale contacten. Voor de een is die immateriële schadepost groter dan voor een ander. Er bestaat dus geen standaard bedrag voor smartengeld, wel zijn er richtlijnen op basis van jurisprudentie.

Schadevergoeding smartengeld claimen

Het eisen van smartengeld bij de verantwoordelijke partij is een emotionele en persoonlijke zaak. Het gaat immers om aspecten rondom letselschade die niet tastbaar zijn. Smartengeld kan betrekking hebben op pijn, beledigingen, psychische of geestelijke schade. In juridische taal spreekt men over gederfde levensvreugde. Om deze nare ervaringen te compenseren, kan een slachtoffer smartengeld eisen. Het is onmogelijk om deze ‘gederfde levensvreugde’ werkelijk te vergoeden, maar het is vaak een vorm van erkenning voor het slachtoffer.

> Meer schadeposten bij letsel na een ongeval

Indien u slachtoffer bent van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, kunnen onze letselschade experts u gratis bijstaan. De persoon die aansprakelijk is gesteld voor het ongeval is verplicht de letselschade te vergoeden en de kosten voor juridische bijstand te betalen. Het kost u als slachtoffer in dit geval niks om door een letselschadejurist uw schadevergoeding voor letselschade en smartengeld te laten claimen. U kunt zich volledig richten op het herstel na het ongeval, terwijl onze letselschadespecialist zich met uw schadeclaim bezig houdt.

Kosten therapie ook smartengeld?

Na een auto-ongeluk, bedrijfsongeval of ander ongeluk kunt u last krijgen van psychische klachten. In extreme gevallen loopt het slachtoffer zelfs een trauma op. Bij ernstige ongevallen kunnen ook omstanders en andere betrokkenen psychische schade oplopen na een ongeval. Alleen het slachtoffer van een ongeval kan de psychische schade claimen in de vorm van smartengeld.

Kosten voor bijvoorbeeld therapie en psychische bijstand die direct voortvloeien uit het ongeval vallen onder de materiële schade en worden dus separaat van het smartengeld vergoed. Alleen de psychische last en het effect van het trauma op het dagelijks leven worden meegenomen in de smartengeld claim. Alleen in bijzondere gevallen kunnen andere betrokkenen smartengeld claimen, mocht u als omstander een trauma hebben opgelopen dan kunt u een letselschadespecialist om advies vragen over het claimen van de psychische letselschade.

Hulp bij claimen smartengeld

Smartengeld kan blijvende psychische schade nooit vergoeden. De aard van het letsel en de ernst ervan zijn de belangrijkste factoren die de hoogte van een vergoeding bepalen. Daarnaast zijn andere factoren zoals uw beroep en hobby’s van belang om in te schatten hoeveel effect het letsel heeft op het dagelijks leven. B&O Letselschade neemt de oorzaak van het letsel, de mate van schuld, leeftijd en invloed van het letsel op werk, hobby’s en relaties mee bij de bepaling van de letselschadevergoeding.

Een letselspecialist van B&O Letselschade werkt gemotiveerd en uitsluitend in uw belang aan een maximale smartengeldvergoeding. Wij weten hoe belangrijk het is om de vergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Onze letselschadespecialisten zijn ervaren, professioneel en persoonlijk. Met ruim 15 jaar ervaring weten onze letselschadejuristen hoe ze u bij moeten staan in een letselschadezaak.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen