Hoeveel smartengeld bij littekens en verminking in het gezicht of op het lichaam?

In het kort

  • Er worden jaarlijks vele uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij littekens en verminking
  • Onderstaand treft u enkele voorbeelden van smartengeld-uitkeringen bij onder andere littekens in het gezicht, op de buik, arm of het been. De bedragen zijn indicatief
  • Hebt u zelf littekens overgehouden aan een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, neem dan kosteloos vrijblijvend contact met ons op
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Er worden jaarlijks vele uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij littekens en verminking. Onderstaand treft u enkele voorbeelden van smartengeld-uitkeringen bij onder andere littekens in het gezicht, op de buik, arm of het been. De bedragen zijn indicatief en worden door meerdere factoren bepaald. Hebt u zelf littekens overgehouden aan een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Voorbeeld 1) Smartengeld litteken gezicht na hondenbeet

Ongeval: Hondenbeet
Letsel: Bijtwonden in het gezicht en de arm
Hoogte smartengeld: € 7.000,00

Een 4-jarig jongetje wordt buiten aangevallen door een Pitbull Terriër. De hond bijt het jongetje in zijn arm en in zijn gezicht. Lange tijd houdt de hond het gezicht van het kind in zijn bek, waardoor de jongen diverse bijtwonden oploopt. Hij wordt bevrijd na hulpgeroep en direct naar het ziekenhuis gebracht. Hier moet hij twee dagen verblijven en wordt hij geopereerd door een plastisch chirurg. De bijtwonden worden hersteld, maar het jongentje houdt als gevolg van de hondenbeten diverse littekens over in zijn gezicht waar hij pas na zijn achttiende levensjaar opnieuw aan geopereerd kan worden door een plastisch chirurg. De ouders van het jongentje stellen de eigenaar van de hond aansprakelijk en eisen smartengeld.

Bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld laat de rechter de onzekerheid of én in welke mate de latere operatie de littekens zal doen verdwijnen sterk meewegen. Ook het feit dat de jongen zo goed als zeker tijdens zijn gehele jeugd, zo ook zijn pubertijd, geconfronteerd wordt met de littekens in zijn gezicht weegt de rechtbank zwaar mee. Het gerechtshof kent het jongetje voor de littekens in het gezicht als gevolg van de hondenbeet een smartengeldvergoeding van € 7.000,00 toe.

Voorbeeld 2) Smartengeld litteken onderbeen

Ongeval: Aanrijding
Letsel: Beenletsel, beschadiging huid linkeronderbeen
Hoogte smartengeld: € 12.500,00

Bij een aanrijding loopt een man beenletsel op. De huid van zijn linkeronderbeen raakt ernstig beschadigd. Als gevolg hiervan ondergaat de man diverse ziekenhuisopnamen en operaties. Hierdoor is de man enige tijd arbeidsongeschikt en ondervindt hij diverse beperkingen bij zijn dagelijks leven. De man stelt de veroorzaker van de aanrijding aansprakelijk voor alle kosten die hij moet maken en voor het leed dat hem is aangedaan. Hij eist een letselschadevergoeding en smartengeld. Als gevolg van de verschillende operaties houdt de man zeer ontsierende littekens over op zijn linkeronderbeen. Daarnaast ervaart hij tevens pijnklachten aan dit onderbeen en zijn er voor zijn toekomstige beroepsuitoefening enkele blijvende beperkingen. Het gerechtshof kent de man voor zijn littekens aan zijn been een bedrag van € 12.500,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 3) Smartengeld litteken borst

Ongeval: Medische fout, onnodige borstoperaties
Letsel: Pijnklachten linkerborst en ontsierende litteken borst
Hoogte smartengeld: € 25.000,00

Een 50-jarige vrouw ondergaat twee onnodige borstoperaties als gevolg van weefselverwisseling door een patholoog. Hierdoor is de linkerborst van de vrouw met 25% verminderd en heeft zij op haar borst een ontsierend litteken. Zij voelt zich aangetast in haar vrouw-zijn. De vrouw stelt het ziekenhuis aansprakelijk en eist smartengeld voor het litteken, omdat zij nog dagelijks pijnklachten ervaart in haar linkerborst- en arm. Als gevolg van die pijnklachten ondervindt zij diverse beperkingen, zowel thuis als in het verzorgingstehuis waar zij als keukenassistente werkzaam is. Daarnaast kan zij iedere aanraking aan haar borst slecht verdragen, waardoor zij ook op seksueel gebied beperkingen ervaart.

De rechtbank laat bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld enerzijds meewegen dat de vrouw drie maanden ten onrechte dacht dat zij in haar linkerborst een agressieve kwaadaardige tumor had. Dat twee zussen van de vrouw borstkanker hebben gehad en één van hen op 49-jarige leeftijd aan borstkanker is overleden, heeft ervoor gezorgd dat de vrouw drie maanden lang in angst heeft geleefd. Hierdoor heeft zij depressieve klachten ontwikkeld en veel last gehad van slapeloosheid, iets dat op het gezin een grote impact heeft gehad. Daarnaast zijn toekomstige onderzoeksmogelijkheden als gevolg van de medische fout ernstig beperkt, omdat een MRI van de linkerborst niet meer naar behoren uit te voeren is. Mocht er in de toekomst wel kanker worden vastgesteld, dan is een borstbesparende operatie eveneens niet meer mogelijk als gevolg van de twee onnodige borstoperaties. Anderzijds houdt de rechter rekening met het feit dat de prognose door de gemaakte medische fout niet is beïnvloed en deze nu goed is. Het gerechtshof kent een bedrag van € 25.000,00 aan smartengeld toe.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74