Hoeveel smartengeld bij hoofdletsel, zenuwletsel of hersenletsel?

In het kort

  • Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij hoofdletsel, hersenletsel, zenuwletsel en psychische problemen
  • Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij hoofd- zenuw- hersenletsel en psychische problemen, zoals PTSS worden uitgekeerd
  • Indien de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade staan wij u geheel kosteloos bij
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Er worden jaarlijks duizenden uitspraken gedaan over de toekenning van smartengeld bij hoofdletsel, hersenletsel, zenuwletsel en psychische problemen. Hieronder geven wij een opsomming van voorbeelden om u een idee te geven welke smartengeldbedragen bij hoofd- zenuw- hersenletsel en psychische problemen, zoals PTSS worden uitgekeerd.

Voorbeeld 1) Smartengeld bij hersenletsel

Ongeval: Medische fout
Letsel: Stoornissen mentale, zintuiglijke, cognitieve en lichamelijke functies
Hoogte smartengeld: € 67.155,00

Een vrouw van 79 jaar raakt door een medische fout voor 73% blijvend invalide. Zij krijgt te maken met verschillende stoornissen op het gebied van mentale, zintuiglijke, cognitieve en lichamelijke functies. Omdat haar leven zo ingrijpend is veranderd door het hersenletsel, eist zij smartengeld. Zij kan bijvoorbeeld haar emoties niet meer goed onder controle houden en heeft door de hersenbeschadiging uitval van haar gezichtsveld. Daarnaast kan zij bepaalde voorwerpen niet meer herkennen, heeft zij geheugenproblemen, moeite met het uitvoeren van handelingen en geen besef van haar rechter lichaamshelft. De rechter oordeelt dat het hersenletsel van de vrouw en de klachten die zij hierdoor ervaart een gevolg zijn van de medische fout. Het gerechtshof kent de vrouw een bedrag van € 67.155,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 2) Smartengeld bij PTSS

Ongeval: Vrachtwagenongeval met dodelijke afloop
Letsel: Psychische problemen
Hoogte smartengeld: € 4.000,00

Een 38-jarige vrachtwagenchauffeur raakt betrokken bij een ongeval met een personenauto. De auto verleent geen voorrang aan de vrachtwagen. Een aanrijding met dodelijke afloop is het gevolg. De twee inzittenden van de auto overleven het ongeluk niet. Het ongeval heeft op de vrachtwagenchauffeur een diepe indruk gemaakt. Hij loopt PTSS op en claimt smartengeld.

De man heeft veel last van nachtmerries en flashbacks waardoor hij tevens een slaapstoornis ontwikkelt. Door zijn klachten kan hij niet meer goed functioneren als vrachtwagenchauffeur, ondanks de behandelingen. Er is vastgesteld in diverse rapporten dat de PTSS een enorme negatieve invloed op de man zijn gemoedstoestand heeft en dat dit alles grote gevolgen heeft op zijn werk en zijn privéleven. Dat de man zijn lust en leven, zijn werk als vrachtwagenchauffeur, op heeft moeten geven vanwege de PTSS, neemt de rechtbank mee in de bepaling van de hoogte van het smartengeld. Hem wordt een bedrag van € 4.000,00 aan smartengeld toegekend.

Voorbeeld 3) Smartengeld hoofdletsel

Ongeval: Slagboom door vooruit auto
Letsel: Ernstig letsel strottenhoofd
Hoogte smartengeld: € 85.000,00

Een 37-jarige man raakt ernstig gewond bij een ongeval met een slagboom. De slagboom boort zich door de voorruit van de auto, raakt hierbij het strottenhoofd van de man en breekt het schildklierkraakbeen. Hij eist smartengeld als gevolg van zijn hoofdletsel. Door het ernstige letsel ontstaat in de luchtpijp een wildgroei van littekenweefsel. Als gevolg hiervan is de man continu bang om te stikken, omdat hij het erg benauwd heeft. Daarnaast heeft hij moeite met praten en kan hij moeilijk slikken en hoesten.

Uiteindelijk wordt de man geopereerd en wordt een deel van de luchtpijp vervangen door een metalen buisje, een stent. Dit zorgt opnieuw voor wildgroei van littekenweefsel en benauwdheid. De man wordt meermalen in het ziekenhuis opgenomen. In drie jaar tijd hebben er in totaal acht operaties plaatsgevonden, waarbij de man bij de laatste operatie als gevolg van complicaties overlijdt op slechts 40-jarige leeftijd. De rechtbank kent de man (diens nabestaanden) een bedrag van € 85.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 4) Smartengeld hersenletsel

Ongeval: Aanrijding fiets
Letsel: Hersenletsel, botbreuken en inwendige kneuzingen
Hoogte smartengeld: € 30.000,00

Een 16-jarige jongen wordt op zijn fiets aangereden en valt op zijn hoofd. Hij loopt als gevolg van het ongeval ernstig hersenletsel op, een botbreuk en diverse inwendige kneuzingen aan zijn longen en hart. Omdat door de aanrijding bij de jongen blijvend letsel is ontstaan, eist hij smartengeld voor het leed. De jongen is beperkt in zijn ontplooiingsmogelijkheden en kan geen loonvormende arbeid verrichten door zijn karakter- en gedragstoornissen. Door zijn hersenletsel problemen als gevolg van de aanrijding kan de jongen tevens niet zelfstandig wonen en wordt hij beperkt in zijn mogelijkheden een gezin te stichten. De rechtbank kent een bedrag van € 30.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 5) Smartengeld zenuwletsel, hersenletsel

Ongeval: Giftige stoffen
Letsel: Hersenbeschadiging
Hoogte smartengeld: € 100.000,00

Gedurende een lange periode staat een werknemer bloot aan giftige stoffen op zijn werk. Als gevolg van deze blootstelling ontwikkelt zich een hersenbeschadiging. De giftige stoffen tasten zijn hersenen en zenuwstelsel aan. De werknemer stelt zijn werkgever aansprakelijk en eist smartengeld. De man krijgt problemen met lopen, gaat spastisch lopen en krijgt problemen met spreken, waardoor een spraakgebrek ontstaat. De werknemer wordt uiteindelijk op 30-jarige leeftijd volledig arbeidsongeschikt. De rechtbank beoordeelt de blootstelling en het opgelopen hersenletsel als uitzonderlijk zwaar en kent een bedrag van € 100.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 6) Smartengeld psychische problemen na auto-ongeluk

Ongeval: Aanrijding auto van achteren
Letsel: Psychische problemen
Hoogte smartengeld: € 5.000,00 (één derde deel van de totale smartengeldvergoeding)

Een 58-jarige man wordt in zijn auto van achteren door een andere auto aangereden. De schade aan de auto is minimaal, maar de man moet wel vanwege een hersenschudding drie dagen in het ziekenhuis verblijven. De man had voor het ongeval al te maken met psychische problemen. De aanrijding heeft zijn kwetsbare positie verslechterd. De man eist smartengeld, omdat hij als gevolg van deze klachten niet meer in staat is om te werken en goed voor zichzelf te zorgen.

Bij de bepaling van de hoogte van het smartengeldbedrag heeft de rechter tevens gekeken naar de al bestaande psychische problemen van de man. Zij stelt dat de man ook bij een relatief licht ongeval of door andere omstandigheden ernstige psychische klachten zou kunnen ontwikkelen. Met andere woorden, de aanrijding wordt niet als enige oorzaak van de psychische problemen van de man gezien. Daarom kent de rechter de man een derde deel van de totale schadevergoeding van € 15.000,00 toe. Dit is een bedrag van € 5.000,00 aan smartengeld.

Voorbeeld 7) Smartengeld hersenletsel

Ongeval: Aanrijding
Letsel: Ernstig hersenletsel, in coma
Hoogte smartengeld: € 100.000,00

Een 16-jarige jongen wordt aangereden, valt met zijn hoofd op de straat en raakt in coma. Hij loopt ernstig hersenletsel op en verkeert in een comateuze toestand. Er is slechts sprake van minimaal bewustzijn. Bij de vaststelling van de hoogte van het smartengeld zijn de vragen of het slachtoffer vreugde zal beleven aan de schadevergoeding en hoe deze besteed zal worden niet relevant. Onderscheid maken tussen slachtoffers die zich volledig bewust zijn van het verlies en slachtoffers die dat niet zijn, zoals de jongen die in coma ligt, is zowel in strijd met het Nederlandse recht algemeen geldende gelijkheidsbeginsel als met de menselijke waardigheid. Zodoende kent de rechter een bedrag van € 100.000,00 aan smartengeld toe.

Voorbeeld 8) Smartengeld bij psychische problemen, PCS

Ongeval: Aanrijding fietser
Letsel: PCS, postcommotioneel syndroom
Hoogte smartengeld: € 28.000,00

Een 36-jarige man wordt op de fiets naar zijn werk aangereden. Als gevolg van het ongeval ontwikkelt de man klachten, zoals hoofdpijnklachten, vermoeidheidsklachten, concentratiestoornissen en coördinatie- en balansproblemen. Deze klachten, die onder het PostCommotioneel Syndroom ( PCS) vallen, belemmeren de man enorm in zijn functioneren. De man eist een schadevergoeding inclusief smartengeld, omdat hij door het ongeval dusdanige letselschade heeft opgelopen dat hij zijn werk heeft moeten opgeven en ook beperkingen ondervindt tijdens zijn dagelijkse bezigheden. Bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de psychische problemen van de man een behoorlijke impact hebben gehad op zijn sociale leven. Derhalve wordt een bedrag van € 28.000,00 aan smartengeld toegekend.

Voorbeeld 9) Smartengeld hersenletsel 10-jarige jongen

Ongeval: Geschept door een auto
Letsel: Ernstig hersenletsel
Hoogte smartengeld: € 85.000,00

Een 10-jarige jongen wordt geschept door een auto en raakt daarbij ernstig gewond. Als gevolg van het ongeval ligt de jongen een aantal weken in coma en moet hij uiteindelijk tweeënhalve maand in het ziekenhuis verblijven. Tijdens zijn opname in het ziekenhuis krijgt de jongen te maken met een septische shock, allergische reacties op medicatie, nierfunctiestoornissen, dialyses, pijnlijke wonden op zijn hoofd en twee keer een klaplong. De jongen is circa een half jaar rolstoelafhankelijk vanwege een halfzijdige verlamming. Zijn revalidatie is pijnlijk, moeizaam en vooral langdurig. Deskundigen constateren zeer ernstige geheugenstoornissen, traagheid van informatieverwerking, gevoelsstoornissen, loopstoornissen en ernstige stemproblemen. Uitzicht op loonvormende arbeid is zeer gering.

Het hersenletsel en alle andere letselschades die de jongen heeft opgelopen als gevolg van de aanrijding hebben ervoor gezorgd dat zijn hele oude leven ernstig verstoord is geraakt. Zijn ouders eisen smartengeld. De jongen heeft vrienden verloren en kan niet meer naar een normale school. Hij heeft een negatief zelfbeeld ontwikkeld, is in een sociaal isolement terechtgekomen en wordt behoorlijk beperkt in zijn communicatie. Ook heeft hij door alle medische behandelingen te lijden onder de kale plekken op zijn voor- en achterhoofd. De rechtbank kent de jongen voor zijn hersenletselschade een bedrag van € 85.000,00 aan smartengeld toe.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74