Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoe smartengeld berekenen?

In het kort

 • Smartengeld is een financiële vergoeding voor immateriële schade. Dit is schade als leed, pijn of verminderde levensvreugde als gevolg van het ongeval
 • Het bepalen van de hoogte van smartengeld is vaak een langdurig proces
 • Ten eerste dient er een aansprakelijk tegenpartij te zijn, ten tweede moet die aansprakelijkheid kunnen worden bewezen en ten derde dient bewezen te worden dat de letselschade (en dus ook het smartengeld) het gevolg is van het ongeval
 • Alleen als u zélf slachtoffer bent, en dus letsel heeft opgelopen, kunt u smartengeld vorderen
 • Wij kunnen u gratis bijstaan. De aansprakelijke partij moet ook uw rechtsbijstandskosten vergoeden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Ten gevolge van een ongeval heeft u letsel opgelopen. Een ander is aansprakelijk voor dit ongeval, waardoor u uw letselschade kunt verhalen op de veroorzaker. Maar wist u dat u ook smartengeld kunt claimen?

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een financiële vergoeding voor immateriële schade. Dit is schade als leed, pijn of verminderde levensvreugde als gevolg van het ongeval. Het berekenen van de hoogte van het smartengeld is erg lastig. De schade is namelijk ‘onzichtbaar’: er dient een prijskaartje gehangen te worden aan uw pijn en verdriet. Het bepalen van de hoogte van smartengeld is vaak een langdurig proces: pas indien een zogeheten ‘medische eindtoestand’ (u bent genezen of er is geen verbetering meer mogelijk) is bereikt, zal pas duidelijk zijn wat de impact van het letsel op uw leven is.

Wanneer recht op smartengeld?

Om smartengeld te kunnen claimen, moet voldaan zijn aan een aantal voorwaarden. Ten eerste dient er een aansprakelijk tegenpartij te zijn, ten tweede moet die aansprakelijkheid kunnen worden bewezen en ten derde dient bewezen te worden dat de letselschade (en dus ook het smartengeld) het gevolg is van het ongeval.

Wie heeft recht op smartengeld?

Alleen als u zélf slachtoffer bent, en dus letsel heeft opgelopen, kunt u smartengeld vorderen. Naasten of nabestaanden kunnen dit niet.

Hoogte uitkering smartengeld

De hoogte van het smartengeld wordt bepaald door een aantal factoren, zoals:

 • Mate van geleden pijn;
 • Aard en ernst van het letsel;
 • Duur van het herstel;
 • Blijvende littekens en/of lichamelijke beperkingen en de invloed hiervan op werk, studie, mate waarin het slachtoffer zich van zijn toestand bewust is;
 • Relaties en vrijetijdsbesteding;
 • Leeftijd en geslacht;
 • Vertraging bij de afwikkeling van letselschade;
 • Aard van de aansprakelijkheid (bijvoorbeeld de mate van schuld bij de veroorzaker of bij het slachtoffer).

Gratis berekening smartengeld

Voor het berekenen van smartengeld is niet alleen juridische, maar ook medische kennis vereist. Het is dus erg belangrijk dat u zich door een letselschade expert laat bijstaan. Bang voor hoge kosten voor deze rechtsbijstand? Bij ons is dat niet nodig. Wij kunnen u namelijk gratis bijstaan. De aansprakelijke partij moet ook uw rechtsbijstandskosten vergoeden. Onze rekening dienen wij dan ook rechtstreeks bij de tegenpartij in. U betaalt niets, dat garanderen we.

Heeft u letselschade geleden en wilt u smartengeld claimen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen