Herstellen van een whiplash

In het kort

  • Een kop-staartbotsing is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash: Hoofd en nek maken daarbij een snelle, abrupte beweging door de klap van achteren
  • De klachten bij een whiplash zijn heel divers. Symptomen uiten zich bij iedereen op een andere manier. Naast lichamelijke klachten kun u ook last hebben van cognitieve en psychische problemen
  • Als iemand anders aansprakelijk is voor uw whiplash kunt u een schadevergoeding claimen. Onze specialisten kunnen u hier gratis bij helpen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Elk jaar lopen zo’n 15.000 tot 30.000 mensen een whiplash op, vrouwen iets vaker dan mannen. Whiplash betekent letterlijk: zweepslag. Een kop-staartbotsing is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash: hoofd en nek maken daarbij een snelle, abrupte beweging door de klap van achteren. Banden en spieren rekken uit en zo ontstaat letsel in de nek. Een whiplash kan zorgen voor uiteenlopende en langdurige klachten. Weet u hoe u ervoor zorgt dat u zo snel mogelijk herstelt van uw whiplash? Welke behandelingen voor whiplash zijn er? Wat zijn de eerste stappen nadat u een whiplash heeft opgelopen? U leest het hier.

Klachten bij een whiplash

De klachten bij een whiplash zijn heel divers. Symptomen uiten zich bij iedereen op een andere manier. De belangrijkste whiplash symptomen zijn:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Een pijnlijke of stijve nek
  • Andere pijnklachten

Naast lichamelijke klachten kun u ook last hebben van cognitieve en psychische problemen. Soms krijgt u niet direct, maar pas enkele uren of dagen na het ongeval last van whiplash klachten. Met de juiste behandeling van uw whiplash vergroot u de kans op herstel.


Bent u slachtoffer geworden van een ongeval en heeft u een whiplash opgelopen? Onze letselschadespecialisten helpen u gratis met het claimen van een schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Behandeling whiplash klachten

Het is belangrijk dat u na een whiplash een arts raadpleegt als u klachten heeft. Negeert u uw klachten, dan vergroot u de kans dat deze klachten van de whiplash langer aanhouden of zelfs chronisch worden. Niet iedereen houdt klachten over aan een whiplash. Symptomen kunnen direct na een ongeluk optreden, maar ook pas enige tijd later. Dat hoort bij nu eenmaal bij een whiplash.

Heeft u meteen na het ongeluk last van uw nek? Voelt u tintelingen in uw arm of hand? Dan zal herstel waarschijnlijk langer duren dan gemiddeld. U doet er hoe dan ook goed aan om een arts te raadplegen wat betreft uw behandeling als u klachten ervaart na een whiplash. Ook als u pas later klachten krijgt door de whiplash kan behandeling noodzakelijk zijn.

Herstellen van een whiplash

De kans dat u voorspoedig herstelt van een whiplash is groot. Uit onderzoek blijkt dat het vooral  belangrijk is dat u -voorzichtig- blijft bewegen. Whiplash klachten verminderen als u uw normale dagelijkse bezigheden gedoseerd blijft uitvoeren.

Soms krijgt u na een whiplash een halskraag om. Artsen en fysiotherapeuten adviseren zo’n halskraag niet al te lang te dragen. Uw spieren en banden worden hierdoor slapper en het is juist zaak dat uw spieren weer aansterken. Dat bevordert het herstel van de whiplash. Het gebruik van een pijnstiller als paracetamol kan ervoor zorgen dat u gemakkelijker beweegt en beter slaapt.

Advies voor voorspoedig herstel

U doet er goed aan de eerste dagen na uw ongeluk voorzichtig te zijn met bewegen. Draai uw nek met enige regelmaat verschillende kanten op, zonder dat het pijn doet. Bewegen is goed voor het herstellen van de balans in uw nek.

Met regelmatig en gedoseerd bewegen, kunt u voorkomen dat u last blijft houden van de whiplash klachten of dat uw klachten chronisch van aard worden. Na verloop van tijd kunt u waarschijnlijk in overleg met uw arts meer gaan doen om te werken aan uw herstel.


Ons letselschadebureau heeft jarenlange ervaring met het claimen van schadevergoedingen na een whiplash. Wilt u weten hoe wij u kunnen bijstaan? Bel dan 085-8771774 of neem contact met ons op via het contactformulier. Wij kunnen u gratis helpen bij aansprakelijkheid van de tegenpartij.


Behandeling whiplash

Een fysiotherapeut, manueel therapeut of andere specialist kan u van dienst zijn bij het herstel van de whiplash. Een orofaciaal fysiotherapeut, ook wel kaakfysiotherapeut genoemd, helpt patiënten met klachten in onder meer het nekgebied.

Deze behandelaars zijn ervan op de hoogte welke behandeling verantwoord is bij een whiplash en welke behandeling u nodig heeft, passend bij de whiplash klachten die u ervaart. Een specialist zal u bijvoorbeeld kunnen adviseren hoe u het beste kunt bewegen en ontspannen, hij of zij kan u houdingsinstructies geven en met u meedenken over een gezonde werkplek.

Tips voor uw herstel thuis

  • Slaapt u slecht vanwege pijn of andere klachten? U kunt dan pijnstillers nemen, in overleg met uw huisarts
  • Regelmatig voorzichtig bewegen van de nek bevordert herstel van een whiplash. Let u hierbij op dat het geen pijn doet en vraag advies bij een fysiotherapeut
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten, staan of liggen, wissel regelmatig van houding
  • Onderneem geen activiteiten waarbij uw hoofd achterover hangt
  • Zit rechtop en laat uw hoofd niet hangen
  • Wijk niet af van uw normale dagelijkse activiteiten maar doe wel rustiger aan
  • Maak uw werkzaamheden korter en neem geregeld een pauze.

Verloop van uw herstel

Hoe lang blijft u last houden van uw whiplash klachten? Welke whiplash behandeling is het meest geschikt? Dat is voor iedereen anders. Veel mensen kunnen na ruim een maand weer werken. Bij anderen duurt dit langer.

Vrouwen en ouderen hebben doorgaans meer tijd nodig om te herstellen van een whiplash. Dat geldt ook voor slachtoffers die veel last hebben van hoofdpijn na een whiplash. Gelukkig verdwijnen whiplash klachten over het algemeen helemaal, als u tijd neemt voor herstel en behandeling als dit nodig is.

Schadevergoeding claimen

Als uw klachten aanhouden, is het verstandig naast een specialist ook een letselschade expert in te schakelen. Want als uw whiplash is ontstaan door de schuld van een ander, heeft u recht op vergoeding van uw letselschade. De praktijk wijst uit dat de tegenpartij uw whiplash klachten vaak niet zo serieus neemt, omdat de symptomen vaak niet zichtbaar zijn. Toch kan de whiplash veel kosten met zich meebrengen. U staat dan ook volledig in uw recht om een schadevergoeding te eisen voor de whiplash.

U heeft tijd nodig voor uw herstel en behandelingen kunnen ook in de papieren lopen. Het is dus erg belangrijk dat u zich laat bijstaan door een expert die voor u opkomt. Wij hebben jarenlange ervaring met whiplash-zaken. En u betaalt ons doorgaans niets: degene die verantwoordelijk is voor uw whiplash, is wettelijk verplicht uw kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen met het claimen van uw letselschade? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74