Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Gevolgen van een bedrijfsongeval

In het kort

  • Als een werknemer letselschade ondervindt van een ongeval tijdens werktijd, dan is er sprake van een bedrijfsongeval
  • De gevolgen van een bedrijfsongeval voor de werkgever zijn voornamelijk van financiële aard en variëren van een boete, voor het niet nakomen van de zorgplicht, tot een forse schadevergoeding voor invaliditeit of het overlijden van de werknemer
  • De financiële gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen bestaan uit een groot aantal schadeposten
  • Als er sprake is van letselschade door een bedrijfsongeval dan is één van de gevolgen dat de werknemer een bewijslast heeft
  • Als de werknemer heeft aangetoond dat hij door een bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen, dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk
  • Bij een ernstig bedrijfsongeval is de werkgever verplicht om hiervan melding te doen bij de Arbeidsinspectie
  • Onze rechtsbijstand is kosteloos, omdat uw werkgever verplicht is de kosten hiervan te betalen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

gevolgen arbeidsongevalAls een werknemer letselschade ondervindt van een ongeval tijdens werktijd, dan is er sprake van een bedrijfsongeval. In veel gevallen is de werkgever meestal aansprakelijk voor de letselschade aangezien hij een wettelijke zorgplicht heeft tegenover zijn werknemers. De gevolgen van een bedrijfsongeval voor een werknemer kunnen variëren van lichte verwondingen tot, in het extreemste geval, zelfs overlijden. Door het letsel en eventuele schade aan bezittingen maakt de werknemer vaak allerlei kosten die hij niet gemaakt zou hebben zonder het ongeval. De gevolgen van een bedrijfsongeval zijn helaas vaak groter dan u van te voren kon verwachten.

De gevolgen van een bedrijfsongeval voor de werkgever zijn voornamelijk van financiële aard en variëren van een boete, voor het niet nakomen van de zorgplicht, tot een forse schadevergoeding voor invaliditeit of het overlijden van de werknemer. Eén van de gevolgen van een bedrijfsongeval voor beide partijen is dat er een letselschadezaak wordt gestart.

Als werknemer kunt u kosteloos een beroep doen op de diensten van ons letselschadebureau om uw belangen te behartigen in een letselschadezaak. De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen voor u als werknemer immers groot zijn.

Financiële gevolgen bedrijfsongeval

De financiële gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen bestaan uit een groot aantal schadeposten. Als gevolg van uw letselschade krijgt u wellicht te maken met een periode waarin u minder mobiel en zelfredzaam bent. U zult dan huishoudelijke hulp en een klusjesman moeten inschakelen voor werkzaamheden in en rondom uw huis omdat u deze zelf, tijdelijk of permanent, niet meer kunt uitvoeren. Ook schade aan bezittingen, zoals kleding, horloges of telefoons, kunt u opgeven als letselschade.

Daarnaast zijn extra ziektekosten, reiskosten en immateriële schade, zoals angst en depressie, ook gevolgen van een bedrijfsongeval. Het is van belang om alle schadeposten te laten vaststellen door een letselschadejurist of -specialist zodat u uw werkgever hiervoor aansprakelijk kunt stellen en hiervoor een schadevergoeding kunt krijgen.

Bewijslast werknemer en werkgever

Als er sprake is van letselschade door een bedrijfsongeval dan is één van de gevolgen dat de werknemer een bewijslast heeft. Hij heeft de verplichting om aannemelijk te maken dat er sprake is van letselschade en dat de letselschade is ontstaan door het uitoefenen van zijn functie tijdens werktijd. In de meeste gevallen is dit vrij eenvoudig aan te tonen. Het is altijd aan te raden om zo spoedig mogelijk ná het bedrijfsongeval een huisarts te bezoeken om de medische gevolgen van het ongeval te laten vaststellen.

> Meer over medische klachten na bedrijfsongeval

De zwaarste bewijslast ligt echter bij de werkgever. Als de werknemer namelijk heeft aangetoond dat hij door een bedrijfsongeval letsel heeft opgelopen, dan is de werkgever in beginsel aansprakelijk. Als de werkgever het niet eens is met zijn aansprakelijkheid, dan zal hij moeten aantonen dat hij aan zijn wettelijke zorgplicht heeft voldaan. De werkgever zal moeten bewijzen dat hij alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om een bedrijfsongeval te voorkomen óf dat de letselschade het gevolg is van opzet of roekeloos gedrag van de werknemer. Mocht de werkgever hierin slagen, dan zijn de financiële gevolgen van het bedrijfsongeval voor de werknemer zelf.

> Meer over aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval

Bedrijfsongeval melden bij Arbeidsinspectie

Bij een ernstig bedrijfsongeval is de werkgever verplicht om hiervan melding te doen bij de Arbeidsinspectie. In de regel geldt dat er sprake is van een ernstig ongeval als er sprake is van één van de volgende gevolgen: ziekenhuisopname, blijvende invaliditeit of overlijden. In al deze gevallen moet de werkgever de Arbeidsinspectie inlichten over het bedrijfsongeval. Als de werkgever deze verplichting niet nakomt, riskeert hij een boete van 4500 euro.

> Meer over melding bij arbeidsinspectie

Het is een werkgever dus aan te raden om bij twijfel altijd melding te doen bij de Arbeidsinspectie om een boete te voorkomen. Als een werknemer langer dan drie dagen ziek thuis blijft, dan is het van belang dat de werkgever dit registreert in zijn personeelsdossier om dit eventueel later te kunnen tonen aan de Arbeidsinspectie. Mocht uw werkgever bij een ernstig bedrijfsongeval geen melding hebben gedaan bij de Arbeidsinspectie, dan kunt u als slachtoffer ook zelf melding doen.

Specialisten bedrijfsongeval

Eén van de gevolgen van een bedrijfsongeval is dat u juridische hulp moet zoeken bij het aansprakelijk stellen van uw werkgever. Ook als uw werkgever zijn aansprakelijkheid aanvaardt, is het verstandig om een letselschadebureau in te schakelen. Op de eerste plaats is onze rechtsbijstand kosteloos, omdat uw werkgever verplicht is de kosten hiervan te betalen. Op de tweede plaats kunnen onze letselschadespecialisten u helpen de totale letselschade vast te stellen zodat u geen enkele schadepost over het hoofd ziet waarvoor u een schadevergoeding kunt claimen.

Neem vandaag nog contact op met ons letselschadebureau voor vrijblijvend advies.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen