Blind door ongeval – Schadevergoeding oogletsel

In het kort

 • Als een ander aansprakelijk is voor uw oogletsel, dan moet die partij al uw letselschade vergoeden. Niet alleen de materiële schade, ook een financiële vergoeding voor de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde dient de veroorzaker te betalen
 • De hoogte van het bedrag aan letselschade dat u krijgt uitgekeerd, is afhankelijk van welke letselschade u lijdt als u blind door een ongeval bent geraakt
 • Schade claimen via ons bij de andere partij kost u niets, omdat een ander aansprakelijk is voor uw oogletsel
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Oogletsel als gevolg van een ongeluk komt vaak voor. Raakt u blind door een ongeval, hetzij aan één oog, hetzij aan beide ogen, dan zal uw leven ingrijpend veranderen. U wordt afhankelijk van anderen, moet misschien diverse pijnlijke operaties ondergaan en raakt wellicht arbeidsongeschikt. U lijdt veel letselschade. Als een ander aansprakelijk is voor uw oogletsel, dan moet die partij al uw letselschade vergoeden. Niet alleen de materiële schade, ook een financiële vergoeding voor de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde dient de veroorzaker te betalen. Dit laatste noemen we smartengeld.

Bent u door een ongeval blind geraakt? De juristen van B&O Letselschade staan voor u klaar. Wij begeleiden u stap voor stap tijdens uw letselschadezaak naar een maximale schadevergoeding. Blind door een ongeval? Neem contact met ons op of laat dit voor u doen.

 • Wij regelen alles voor u
 • Wij kennen de wet- en regelgeving als geen ander
 • Onze juridische hulp is 100% gratis
 • U krijgt maximaal waar u recht op heeft

Ga niet zelf in discussie met de tegenpartij, want deze zal u zo weinig mogelijk willen betalen. Neem contact met ons op en wij gaan dezelfde werkdag nog voor u aan de slag.

Welke ongevallen veroorzaken blindheid?

Als gevolg van een ongeluk kan iemand oogletsel oplopen. Dit kan variëren van verminderd gezichtsverlies tot aan gehele blindheid. Blind door een ongeval raken, we hopen allemaal dat het ons nooit overkomt. Helaas gebeuren er iedere dag wel ongelukken. Sommige daarvan leiden tot blindheid aan één of beide ogen. Deze ongelukken kunnen gewoon thuis, op de weg of op de werkvloer plaatsvinden. Enkele voorbeelden van ongevallen die blindheid kunnen veroorzaken zijn:

 • Tijdens Oud & Nieuw vuurwerk in het oog krijgen
 • Een metaalsplinter tijdens werkzaamheden in het oog krijgen
 • Glas in het oog krijgen bij een verkeersongeval
 • Op het werk een chemische/bijtende stof in de ogen krijgen
 • Een mislukte oogoperatie

De gevolgen van oogletselschade zijn erg groot. Niet alleen lichamelijk ondervindt u ongemakken van uw beschadigde ogen, ook mentaal is het erg zwaar, zeker als u blind raakt door het ongeval.

Blind door ongeval? Welke letselschade lijdt u?

Bent u (gedeeltelijk) blind door een ongeval geraakt en is een ander aansprakelijk? Dan kunt u al uw letselschade verhalen op de veroorzaker. In de meeste gevallen is het de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij die uw schade moet vergoeden. De hoogte van het bedrag aan letselschade dat u krijgt uitgekeerd, is afhankelijk van welke letselschade u lijdt als u blind door een ongeval bent geraakt. Welke materiële schade heeft u bijvoorbeeld geleden als gevolg van het ongeluk, wat is het verlies aan arbeidsvermogen en zelfwerkzaamheid, het inschakelen van hulp en wat is de opgelopen psychische schade? Het zijn allemaal factoren die de hoogte van de letselschadevergoeding bepalen als u door een ongeval blind bent geraakt.

Welke schadeposten claimen?

Bent u blind door een ongeval geraakt? Dan kunt u het beste voor het aansprakelijk stellen en opstellen van een gedetailleerde schadelijst de expertise van ons ervaren en deskundige letselschadebureau inschakelen. Zo weet u zeker dat u geen schadeposten vergeet, zoals toekomstige letselschade. Hierboven benoemden we al enkele voorbeelden van letselschades die u kunt verhalen. De meest belangrijke schadeposten zetten we nog even op rij.

 • Schade aan persoonlijke eigendommen (kleding, smartphone, brillen)
 • Medische kosten, inclusief het eigen risico van uw zorgverzekering
 • Overige zorgkosten, zoals hulpmiddelen en medicijnen die u niet vergoed krijgt
 • Reiskosten, omdat u onder behandeling van een oogarts staat
 • Verlies aan inkomen, omdat u door uw blindheid uw werk niet meer uit kunt voeren
 • Gemiste overuren, pensioenopbouw en overige beloningen
 • Inschakelen van hulp in de huishouding en hulp in de tuin
 • Inschakelen van hulp bij het onderhoud van uw huis, zoals schilderwerkzaamheden
 • Wettelijke rente
 • Kosten juridische bijstand (onze kosten)
 • Een vergoeding voor het inschakelen van hulp van familie of vrienden
 • Een vergoeding voor de pijn van toekomstige operaties
 • Een vergoeding voor blijvende emotionele schade, omdat u nooit meer kunt zien
 • Een vergoeding voor verlies van levensvreugde

U kunt zodoende alle kosten verhalen die u zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben, inclusief smartengeld. Wanneer u blind door een ongeval raakt, is de kans groot dat u niet meer zo van uw leven kunt genieten zoals u dat voor die tijd deed. De tegenpartij dient deze verminderde levensvreugde te compenseren.

Voorbeelden smartengeld bij oogletsel, zoals blind door ongeval

Blind aan een oog: smartengeld €25.000

Een 18-jarige vrouw krijgt tijdens een avondje stappen glas in haar oog door toedoen van een wilde danser. Het gevolg is dat zij aan een oog blind raakt. Zij moet diverse operaties ondergaan en houdt hier een zichtbaar litteken aan over. De vrouw kampt met blijvende pijnklachten en verwijdering van het oog is op den duur onvermijdelijk. Naast de materiële schadevergoeding kent het gerechtshof de vrouw een bedrag van €25.000 aan smartengeld toe, omdat zij aan een oog blind is door het ongeval.

Oogletsel door bedrijfsongeval: smartengeld €15.000

Bij een bedrijfsongeval krijgt een man een metaalsplinter in zijn oog. Zijn natuurlijke lens wordt tijdens de operatie door een kunstlens vervangen. Door het oogletsel bedraagt het totale gezichtsverlies van de man 35% en raakt hij voor 45% arbeidsongeschikt. De rechtbank kent de man een bedrag van €15.000 aan smartengeld toe.

Aan een oog blind door ongeval met vuurwerk: smartengeld €25.000

Tijdens Oud & Nieuw wordt een man door wegschietend vuurwerk geraakt. Het vuurwerk raakt zijn hoofd, waardoor hij aan een oog blind wordt. Het beschadigde oog wordt vervangen door een prothese. Omdat de man aan een oog blind is door het ongeval, ondervindt hij dagelijks vele beperkingen. Hij stelt de importeur van het vuurwerk aansprakelijk en eist schadevergoeding. De rechtbank kent aan smartengeld een bedrag van €25.000 toe.

Blind aan een oog door medische misser: smartengeld €60.000

Een vrouw met beperkt zicht in het linkeroog wordt geopereerd aan haar rechteroog. Dit gaat echter mis, waardoor zij blind raakt aan haar rechteroog. Het gevolg is dat zij arbeidsongeschikt raakt, geen auto meer mag rijden en veel beperking ondervindt in haar dagelijkse leven. Zonder deze foute operatie zou zij nauwelijks beperkingen ondervonden hebben. De rechtbank rekent dit het ziekenhuis ernstig aan en kent de vrouw een bedrag van €60.000 aan smartengeld toe.

Gratis juridische bijstand

Bent u blind door een ongeval geraakt en wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Neem vandaag nog contact op met de ervaren en deskundige letselschadejuristen van B&O Letselschade. Dit kost u niets, omdat een ander aansprakelijk is voor uw oogletsel. Wij gaan het maximale claimen!

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74