Afwikkeling letselschade

In het kort

  • De afhandeling van een letselschadezaak neemt lange tijd in beslag omdat de definitieve letselschade pas afgewikkeld kan worden als het slachtoffer is genezen of wanneer de zogenoemde medische eindtoestand is bereikt
  • Het is belangrijk om direct na het ongeval uw huisarts of een specialist te bezoeken. Deze kan uw letsel vaststellen en klachten noteren
  • Afhankelijk van uw letsel is het verstandig om foto’s te maken van de plaats van het ongeval
  • Alvorens de afwikkeling letselschade kan plaatsvinden moet de veroorzakende partij aansprakelijk worden gesteld en aansprakelijkheid erkennen
  • Als de andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade, dan staan wij u geheel kosteloos bij
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

handtekening afwikkeling letselschadeDe afwikkeling van letselschade kan voor slachtoffers van ongevallen een flinke belasting vormen. Verzekeraars proberen de afwikkeling vaak te vertragen door lange discussies te voeren over juridische onderwerpen en/of schadeposten. De afhandeling van een letselschadezaak neemt daarnaast ook lange tijd in beslag omdat de definitieve letselschade pas afgewikkeld kan worden als het slachtoffer is genezen of wanneer er geen verbetering meer te verwachten is in de gezondheidssituatie; de zogenoemde medische eindtoestand.

Meer informatie over afwikkeling letselschade na een ongeval? Neem vrijblijvend contact op met een gespecialiseerde letselschadejurist.

Geen haast bij afwikkeling letselschade

In de praktijk merken wij dat het voor veel letselschade slachtoffers onverteerbaar is dat de afhandeling van hun letselschadezaak zo lang duurt. Toch adviseren wij u om u niet onder druk te laten zetten en de tijd te nemen. Hoe aanlokkelijk het ook is om eerder genoegen te nemen met een aangeboden schadevergoeding, het kost u vrijwel altijd geld.

Heeft u letselschade opgelopen? Neem dan contact op met de ervaren en deskundige letselschadespecialisten van B&O Letselschade. Wij nemen uw gehele letselschadetraject uit handen, van het aansprakelijk stellen tot aan de afwikkeling letselschade.

Wat te doen bij letselschade?

Het claimen van letselschade kost dus tijd. Bent u slachtoffer van een ongeval, dan bent u wellicht niet gelijk bezig met het in werking stellen van een letselschadezaak. U richt zich vanzelfsprekend eerst op uw herstel. Indien u echter te maken krijgt met extra kosten, wat meestal het geval is na een ongeluk, is het wel zaak dat u deze kosten zo snel mogelijk vergoed krijgt. U kunt misschien een poosje of langere tijd niet werken, waardoor u inkomsten mist. U kunt zelfs in de financiële problemen komen. Voor het claimen van schadevergoeding en de afwikkeling letselschade is het belangrijk een aantal stappen te doorlopen.

  1. Arts bezoek
  2. Bewijzen verzamelen
  3. Veroorzaker aansprakelijk stellen
  4. Schadelijst opstellen
  5. Schadeclaim indienen en voorschot claimen
  6. Eind afwikkeling letselschade

Vragen? Wij kunnen de stappen vanaf het bezoeken van een arts tot en met de eind-afwikkeling letselschade nader aan u toelichten.

Stap 1) Arts bezoeken

Het is belangrijk om direct na het ongeval uw huisarts of een specialist te bezoeken. Deze kan uw letsel vaststellen en klachten noteren. Er wordt dan vanaf dag één een medisch dossier opgebouwd. Wanneer u pas na enkele weken een arts bezoekt, bijvoorbeeld omdat uw klachten niet overgaan of verergeren, kan de tegenpartij stellen dat uw klachten niet het gevolg zijn van het ongeval. Dit komt de afwikkeling van uw letselschade niet ten goede.

Stap 2) Bewijzen verzamelen

Afhankelijk van uw letsel is het verstandig om foto’s te maken van de plaats van het ongeval. Bent u zelf niet in staat om foto’s van de situatie te maken, vraag omstanders dit dan te doen. Noteer tevens naam- en adresgegevens van getuigen van het ongeval. Bewaar daarnaast alle bonnen, brieven en kosten, gerelateerd aan het ongeluk en houd uw letselschade en klachten vanaf de eerste dag bij in een overzicht. In een later stadium kunnen de getuigen, foto’s en het dossier worden gebruikt om uw onschuld te bewijzen.

Bent u gewond geraakt, schakel dan altijd politie en ambulance in. Deze zullen zorgdragen voor de registratie van de gegevens omtrent de toedracht van het ongeval en kunnen de benodigde medische zorg verlenen.

Stap 3) Veroorzaker aansprakelijk stellen

Alvorens de afwikkeling letselschade kan plaatsvinden moet de veroorzakende partij aansprakelijk worden gesteld en aansprakelijkheid erkennen. U dient de veroorzaker daarom per aangetekende brief aansprakelijk te stellen voor het ongeval en uw letselschade. U geeft daarbij tevens aan welke verwondingen u hebt opgelopen en dat u hierdoor schade lijdt.

Bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig kan de verzekeraar van de tegenpartij direct worden aangesproken. Onze letselschade experts kunnen u daarbij helpen.

Stap 4) Schadelijst opstellen

Samen met uw belangenbehartiger stelt u de letselschadestaat op. Hierin worden alle kosten opgenomen die u zonder het ongeval niet gehad zou hebben. U kunt denken aan schadeposten als schade aan persoonlijke bezittingen, medische kosten, verlies aan inkomen en kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp. Behalve kosten die u nu maakt, moet er ook een schatting worden gemaakt van toekomstige kosten, bijvoorbeeld omdat u nog een nare operatie moet ondergaan of een veranderde arbeidspositie.

Stap 5) Schadeclaim indienen en voorschot claimen

Nadat de schadestaat opgesteld, kan de schadeclaim worden ingediend. U kunt dan tevens de tegenpartij verzoeken om een voorschot op uw schadevergoeding uit te keren. Wanneer aansprakelijkheid door de wederpartij wordt erkend, ontvangt u vervolgens op korte termijn een voorschot op de letselschade uitkering. Het is altijd raadzaam dit doen, zeker als de letselschade afwikkeling langere tijd op zich laat wachten en u financiële problemen wilt voorkomen. Vraag onze letselschade belangenbehartigers vrijblijvend om advies in uw zaak.

Stap 6) Afwikkeling letselschade

Om tot de eind afwikkeling letselschade te komen, zal een afwikkelingsvoorstel worden opgesteld. Er volgt dan een onderhandeling tussen de betrokken partijen. Bij het bereiken van overeenstemming wordt uw letselschade middels een zogeheten vaststellingsovereenkomst afgewikkeld. Gaat u hiermee akkoord, dan zal de verzekeraar, na ondertekening van de overeenkomst, de slotbetaling storten. Wordt geen overeenstemming bereikt, dan wordt gekeken naar de haalbaarheid van een gerechtelijke procedure. Wenst u meer schadevergoeding dan de tegenpartij wil betalen, dan zal een rechter zich moeten buigen over uw schadeclaim. Wij kunnen u hierin uiteraard adviseren.

Hulp afwikkeling letselschade

Door vandaag nog de hulp van een letselschadespecialist in te schakelen, hoeft u zich niet druk te maken over allerlei juridische zaken rondom uw letselschadevergoeding. U kunt een goede eind afwikkeling letselschade tegemoetzien. Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74