Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval

In het kort

 • Een uitzendkracht heeft twee werkgevers, namelijk het uitzendbureau en de inlener. Eerstgenoemde is de formele werkgever en laatstgenoemde de materiële werkgever
 • De uitzendkracht kan zowel het uitzendbureau als de inlener aansprakelijk stellen als hij/zij letselschade lijdt door de uitoefening van zijn werkzaamheden
 • Om schadevergoeding te claimen, moet eerst de werkgever aansprakelijk worden gesteld
 • Ligt de aansprakelijkheid bij het uitzendbureau of bij het inlenende bedrijf, dan kost onze rechtsbijstand u niets, omdat onze kosten dan tevens door de tegenpartij betaald moeten worden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

We krijgen vaak de vraag hoe het zit met de aansprakelijkheid van een uitzendbureau bij een bedrijfsongeval. Bij wie kan een uitzendkracht zijn letselschade claimen? Allereerst willen we u vertellen dat het belangrijk is om na een bedrijfsongeval contact op te nemen met een van de letselschadespecialisten van B&O Letselschade, ongeacht of u nu werkzaam bent als een ‘gewone’ werknemer of als uitzendkracht. Het gehele letselschadetraject is een ingewikkeld proces. Onze letselschade experts kunnen u adviseren, bijstaan en begeleiden.

Aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval laten bekijken? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct verlies inkomen uitzendkracht

Loopt u als uitzendkracht door een bedrijfsongeval letselschade op, dan wilt u uw schade uiteraard vergoed krijgen. Sterker nog, het is voor u als uitzendkracht pure noodzaak, omdat u vaak al vanaf dag één inkomensschade lijdt. Het kan namelijk zijn dat u niet meer voor het betreffende bedrijf, waar het ongeval plaatsvond, hoeft te werken en het uitzendbureau u niet meer oproept. Daarnaast zijn de regels rondom doorbetaling bij arbeidsongeschiktheid voor uitzendkrachten toch net even iets anders dan voor werknemers in loondienst.

Kortom, de kans dat u in de financiële problemen komt bij letselschade is vrij groot. Voor uw inkomen bent u dan direct afhankelijk van diegene die aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval en uw letselschade. Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk? Is dit het inlenende bedrijf waar u werkzaam was of ligt toch de aansprakelijkheid bij het uitzendbureau bij een bedrijfsongeval? Wij leggen het graag aan u uit.

Bedrijfsongeval als uitzendkracht

Net als de werknemer in loondienst kan ook een uitzendkracht tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden betrokken raken bij een arbeidsongeval. Ligt bij letselschade als gevolg van het bedrijfsongeval de aansprakelijkheid bij het uitzendbureau of toch bij het inlenende bedrijf? Enkele voorbeelden van bedrijfsongevallen bij uitzendkrachten zijn:

 • Ongevallen met een heftruck, zoals een heftruckchauffeur die over een voet van een collega rijdt met alle gevolgen van dien
 • Ongevallen met machines, bijvoorbeeld een hand of arm die in een machine raakt, met amputatie tot gevolg
 • Een ongeval met de auto tijdens werktijd als de uitzendkracht voor zijn werk deel moet nemen aan het verkeer en betrokken raakt bij een aanrijding
 • Een val van een ladder of steiger. Dit soort ongevallen veroorzaken doorgaans zeer ernstig letsel, zoals hersenletsel en/of een dwarslaesie.

Aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval uitzendkracht

Artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek geeft aan dat in principe de werkgever aansprakelijk is voor de letselschade die een werknemer lijdt tijdens werktijd. Hoe is dit geregeld bij een uitzendverhouding? Is er dan sprake van aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval of toch niet?

Er zijn twee werkgevers, namelijk het uitzendbureau en de inlener. Eerstgenoemde is de formele werkgever en laatstgenoemde de materiële werkgever. De uitzendkracht kan zowel het uitzendbureau als de inlener bij wie de arbeid wordt verricht aansprakelijk stellen als hij/zij letselschade lijdt door de uitoefening van zijn werkzaamheden als:

 • Het uitzendbureau en/of de inlener onvoldoende aandacht heeft besteed aan de veiligheid van de uitzendkracht en/of geen toezicht heeft gehouden op de veiligheid
 • Het uitzendbureau en/of de inlener geen aanwijzingen heeft gegeven of maatregelen heeft getroffen om het ongeval te voorkomen
 • Het uitzendbureau en/of de inlener zeggenschap heeft over de werkplek, wat betekent dat er een reële zorgplicht ontstaat tegenover de uitzendkracht.

Wanneer de inlener en/of de uitlener tekort is geschoten in zijn zorgplicht ligt dus de aansprakelijkheid of bij het uitzendbureau of bij het inlenende bedrijf. Beide partijen moeten er alles aan doen om bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Zij moeten zorgen voor de veiligheid van de werknemer en de uitzendkracht.

Welke letselschade claimen als uitzendkracht?

Er gelden strenge regels en eisen omtrent de zorgplicht van de werkgever. Het komt in de praktijk zeer zelden voor dat een ongeluk op de werkvloer volledig te wijten is aan de werknemer of uitzendkracht zelf. Dit is alleen het geval als het ongeval is ontstaan door roekeloos gedrag of opzettelijk handelen. Een werkgever dient dit echter aan te tonen.

Om schadevergoeding te claimen, moet eerst de werkgever aansprakelijk worden gesteld. Als de aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval (of door de inlener) wordt aanvaard, worden de gemiste inkomsten en gemaakte extra kosten vergoed. Een letselschadevergoeding kan onder meer bestaan uit schadeposten als:

 • Schade aan persoonlijke bezittingen
 • Medische kosten
 • Kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp
 • Extra reiskosten
 • Vergoeding voor gemiste inkomsten
 • Kosten door verlies aan zelfwerkzaamheid
 • Juridische kosten
 • Smartengeld

Rechtsbijstand uitzendkracht kosteloos

Bent u gewond geraakt tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden als uitzendkracht? Wilt u weten of u recht heeft op schadevergoeding of hoe het is geregeld met de aansprakelijkheid uitzendbureau bij bedrijfsongeval? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze letselschadespecialisten kunnen u uitstekend informeren en nemen desgewenst uw letselschadezaak direct in behandeling.

Ligt de aansprakelijkheid bij het uitzendbureau of bij het inlenende bedrijf, dan kost onze rechtsbijstand u niets, omdat onze kosten dan tevens door de tegenpartij betaald moeten worden. Vul uw gegevens in op onze website voor een kosteloos advies of bel direct 085-8771774.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen