Aansprakelijkheid openbaar vervoer
In het kort
- Net als in het verkeer, kunt u ook in het openbaar vervoer letselschade oplopen
- Bij een ongeval met letsel tijdens een reis met de trein, bus, tram of metro ligt de aansprakelijkheid van het openbaar vervoer ongeval bij de vervoerder
- Kan de vervoerder bewijzen dat er sprake was van overmacht waardoor het ongeval niet te vermijden was, dan vervalt zijn aansprakelijkheid
- Indien aansprakelijkheid openbaar vervoer wordt erkend, kost onze hulp u helemaal niets
Als u gebruikmaakt van het openbaar vervoer, vertrouwt u erop dat zij u veilig van A naar B brengen. Meestal is het openbaar vervoer een uitermate geschikt vervoermiddel waarmee u comfortabel naar uw bestemming reist. Toch kan het soms misgaan, want ook tijdens reizen met het openbaar vervoer gebeuren ongelukken met letselschade tot gevolg. Wie moet deze schade betalen en hoe is de aansprakelijkheid in het openbaar vervoer geregeld?
Allereerst is het verstandig om contact op te nemen met een letselschadejurist van B&O Letselschade als u een ongeval hebt gehad tijdens uw reis met het openbaar vervoer.
- Wij kennen de regels omtrent aansprakelijkheid openbaar vervoer
- Wij stellen aansprakelijk, voeren discussies en claimen uw schade
- U kunt zich richten op uw herstel en hoeft zich niet in de regels te verdiepen
- U krijgt waar u recht op heeft en dat kost u helemaal niets
Ongeval met het openbaar vervoer gehad? Neem vandaag nog contact met ons op via 085 – 877 17 74 of laat uw gegevens achter op het contactformulier. Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.
Voorbeelden ongevallen openbaar vervoer
Dagelijks maken honderdduizenden van ons gebruik van het openbaar vervoer. De reis per trein, bus, tram, metro of taxi verloopt meestal veilig en is vaak sneller dan menig ander vervoermiddel, zeker tijdens de spits. Maar net als in het verkeer, kunt u ook in het openbaar vervoer letselschade oplopen. Hier horen of lezen we niet veel over, want het zijn vaak alleen de zeer ernstige ongelukken die de landelijke publiciteit halen. Toch lopen er dagelijks mensen in het openbaar vervoer letsel en letselschade op.
Veel voorkomende ongevallen zijn:
- Vallen tijdens het in- of uitstappen
- Een bus, tram, metro of trein die in botsing komt met een auto, vrachtwagen of motor
- Een bus, tram, metro of trein die in botsing komt met een andere bus, tram, metro of trein
- Onverwachts hard optrekken of remmen waardoor iemand ten val komt
- Eenzijdige aanrijdingen, bijvoorbeeld doordat de bus of tram tegen een boom rijdt
- Een val op het perron
- Een val in een wachthuisje
- Een val omdat de bestuurder van een bus te hard door de bocht rijdt
> Meer over botsing bus of tram
Aansprakelijkheid bij openbaar vervoer ongevallen
Bij een ongeval met letsel tijdens een reis met de trein, bus, tram of metro ligt de aansprakelijkheid van het openbaar vervoer ongeval bij de vervoerder. Dit is bepaald in Artikel 8:105 Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit artikel staat de aansprakelijkheid van de vervoersmaatschappij vast. Kan de vervoerder bewijzen dat er sprake was van overmacht waardoor het ongeval niet te vermijden was, dan vervalt zijn aansprakelijkheid. Dit geldt tevens als hij aan kan tonen dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen uw letsel niet te voorkomen was. In de Wet Personenvervoer is geregeld dat de vervoersmaatschappij een wettelijke verplichting tot veilig vervoer heeft.
> Meer over aansprakelijkheid letselschade
Overeenkomst met vervoerder
U sluit een overeenkomst met de vervoerder bij het afsluiten van een abonnement of door het kopen van een kaartje. De vervoerder verplicht zich hiermee om u veilig naar de plaats van bestemming te vervoeren. Dit is de ‘zorgplicht’ van de vervoersmaatschappij. Arriveert u niet veilig op uw bestemming, dan is dit de schuld van de vervoerder. De aansprakelijkheid openbaar vervoer voor een ongeval ligt bij de vervoersmaatschappij die uw schade moet vergoeden. Er is wel een maximumbedrag wat een vervoersmaatschappij kan uitkeren in het geval van letselschade na een ongeluk in het openbaar vervoer. Wanneer de vervoersmaatschappij de aansprakelijkheid openbaar vervoer na een ongeluk heeft erkend, zal deze maximaal €137.000 per passagier uitkeren (met uitzondering van luchtvervoer). De aansprakelijkheid van de vervoersmaatschappij is namelijk beperkt tot dat bedrag, dit is vastgelegd in de Nederlandse wet.
> Meer over aansprakelijkheid letselschade door ongeluk openbaar vervoer
Voorbeelden letselschade openbaar vervoer
U kunt lichamelijk letsel oplopen door een ongeval in het openbaar vervoer. Afhankelijk van uw letsel kunt u met hoge medische kosten te maken krijgen. Wellicht raakt u tijdelijk en/of geheel arbeidsongeschikt of dient u extra hulp in huis in te schakelen. Om financiële problemen te voorkomen, loont het absoluut de moeite om de vervoerder aansprakelijk te stellen. Schade claimen is echter niet altijd een gemakkelijke opgave, omdat u vaak bij aansprakelijkheid openbaar vervoer met de verzekeraar van de tegenpartij te maken krijgt. Het is daarom verstandig om juridische rechtsbijstand in te schakelen na een ongeval in het openbaar vervoer.
Veel voorkomend letsel is:
- Kleine verwondingen aan hoofd of ledematen
- Schaafwonden
- Kneuzingen
- Botbreuken
- Whiplash
- Hersenletsel
- Dwarslaesie
> Meer over aangereden door een bus
Verjaringstermijn aansprakelijkheid openbaar vervoer
Raakt u gewond tijdens uw reis met het openbaar vervoer, dan kunt u de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Bijvoorbeeld als:
- Het vervoermiddel niet goed functioneerde
- Het vervoermiddel defect was
- De bestuurder roekeloos reed
- De bestuurder een fout maakte
De aansprakelijkheid openbaar vervoer is vrijwel altijd de vervoersmaatschappij. Maar wacht niet te lang met aansprakelijk stellen, want in het openbaar vervoer is de verjaringstermijn voor letselschade slechts drie jaar. Binnen drie jaar nadat u letselschade heeft opgelopen, moet u dus de vervoerder aansprakelijk stellen.
Rechtsbijstand aansprakelijkheid openbaar vervoer
Als u letsel oploopt tijdens uw reis met het openbaar vervoer, dan is het van belang dat u dit direct meldt, bijvoorbeeld bij de conducteur of de chauffeur. Daarnaast dient u de vervoersmaatschappij in te lichten. De grote vervoerders hebben daar meestal een speciaal telefoonnummer voor. Noteer de ritgegevens en vraag omstanders die iets gezien hebben naar hun naam en adresgegevens.
Bij opgelopen letsel is het tevens verstandig om binnen niet al te lange tijd uw huisarts te bezoeken en rechtsbijstand in te schakelen. De vervoerder wil u nog wel eens van het kastje naar de muur sturen en diens verzekeraar zal er alles aan doen om te stellen dat het ongeval gewoonweg niet te voorkomen was. De aansprakelijkheid openbaar vervoer laat dan lang op zich wachten en zo lang geen aansprakelijkheid is erkend, kunt u ook geen schade claimen.
> Meer over schadevergoeding ongeval touringcar of bus
Kosteloze juridische bijstand bij letselschade openbaar vervoer
Letselschadebureau B&O Letselschade is gespecialiseerd in letselschadezaken met betrekking tot het openbaar vervoer. Wij kunnen de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen, in discussie gaan met diens verzekeraar, uw schade claimen en zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Het gehele schadetraject nemen wij u uit handen. Indien aansprakelijkheid openbaar vervoer wordt erkend, kost onze hulp u helemaal niets. Onze kosten worden meegenomen in de totale letselschadevergoeding.
Meer weten over onze persoonlijke, professionele, betrouwbare en gratis rechtsbijstand bij letselschade in het openbaar vervoer? Benieuwd hoe wij zorgen voor aansprakelijkheid openbaar vervoer? Neem vrijblijvend contact met ons op. Het verplicht u verder tot niets.