Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 275 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aansprakelijkheid kop-staartbotsing. Wie is schuldig?

In het kort

  • Bij een kop-staartbotsing wordt op grond van artikel 19 RVV vermoedt dat de achteroprijder onvoldoende afstand hield, en dus aansprakelijk is
  • Hoewel de achteroprijder in de meest voorkomende gevallen aansprakelijk zal zijn, is bewijs erg belangrijk
  • Omdat de achteroprijder in verreweg de meeste gevallen aansprakelijk is voor de schade, kunnen de personen die in de voorste auto zaten en hierbij gewond raakten kosteloos onze letselschadespecialisten inschakelen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U zat nietsvermoedend in uw auto, toen u van achteren werd aangereden. Het was een flinke klap, waardoor u letsel opliep. U heeft rug- of nekklachten, of heeft zelfs een whiplash opgelopen. Maar wie is schuldig en dus aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?

Aansprakelijkheid achteroprijder

Op grond van artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) dient een automobilist voldoende afstand tot zijn voorganger te bewaren. Doet hij dat niet, en botst hij daardoor op zijn voorganger, dan is hij in principe aansprakelijk voor de schade.

Bij een kop-staartbotsing wordt op grond van artikel 19 RVV vermoedt dat de achteroprijder onvoldoende afstand hield, en dus aansprakelijk is. Is de achteroprijder het hier niet mee eens, dan dient hij zelf het tegendeel te bewijzen.

Kosten rechtsbijstand kop-staartbotsing

Omdat de achteroprijder in verreweg de meeste gevallen aansprakelijk is voor de schade, kunnen de personen die in de voorste auto zaten en hierbij gewond raakten kosteloos een letselschadespecialist inschakelen. Ons kantoor draagt het keurmerk van het Register Letselschade en is aangesloten bij alle relevante brancheverenigingen. Daarnaast zijn al onze medewerkers letselschadejurist en/of register expert.

Aansprakelijkheid bestuurder voorste auto

Er kunnen zich verkeerssituaties voordoen waarbij de achteroprijder de kop-staartbotsing niet had kunnen voorkomen.

Afsnijden

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de voorste auto de achteroprijder eerst afsnijdt, waarna de achterste auto op de voorste botst. De oorzaak van de kop-staartbotsing ligt dan niet in het onvoldoende afstand houden, maar in het afsnijden. In dit geval zal de achteroprijder niet aansprakelijk zijn voor de letselschade van de voorste automobilist.

Plots remmen

Het kan gebeuren dat een automobilist zonder verkeersreden plots remt. Dit is op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet verboden. De achteroprijder zal in principe niet aansprakelijk zijn voor de schade van de voorste chauffeur, tenzij de achteroprijder onvoldoende afstand hield.

Remmen voor oranje

In het verkeer hebben chauffeurs bepaalde verwachtingen van elkaars gedrag. Zo kun je ervan uitgaan dat iemand die een verkeerslicht al dicht is genaderd bij oranje licht zal doorrijden. Het kan gebeuren dat iemand tegen de verwachtingen in, plots remt voor het oranje licht. Een kopstaartbotsing kan dan het gevolg zijn.

Beide chauffeurs valt een verwijt te maken. Als je een oranje licht zo dicht genaderd bent dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is, dan mag je niet alsnog hard remmen. Aan de andere kant, de achteroprijder dient voldoende afstand te bewaren. Uit de praktijk blijkt echter dat de meeste schuld (en dus de aansprakelijkheid) bij de achteroprijder wordt gelegd.

Bewijs kop-staartbotsing

Hoewel de achteroprijder in de meest voorkomende gevallen aansprakelijk zal zijn, is bewijs erg belangrijk. Vul bijvoorbeeld altijd het aanrijdingsformulier in, omdat dit als bewijs dient. Ook eventuele getuigen kunnen bewijs leveren.

Ons team bestaat uit letselschade juristen en experts. Wij helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade op de achteroprijder. Bovendien is onze bijstand in veruit de meeste gevallen gratis. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen