Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aansprakelijkheid bij paardrijd-ongevallen

In het kort

 • De eigenaar van een paard is aansprakelijk als iemand tijdens het berijden door een spontane gedraging van het dier letsel oploopt
 • De schade wordt meestal niet volledig vergoed omdat de ruiter, door het berijden van het paard, een zeker risico op ongelukken accepteert
 • Een manege kan zich niet beroepen op een waarschuwingsbordje met de mededeling dat de manege geen aansprakelijkheid voor schade aanvaardt
 • Wij staan u geheel kostenloos bij indien de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Paardrijden is een leuke en gezonde hobby, die helaas echter niet geheel zonder risico’s is. Een paard is en blijft een dier waarvan het gedrag soms onberekenbaar is. Het kan onverwachte bewegingen maken, de ruiter afwerpen en trappen. De kans dat een paardrijd-ongeval leidt tot lichamelijk letsel is aanzienlijk.

Vergoeding letselschade bij paardrijd-ongevallen

Wanneer iemand tijdens het berijden van het paard van een ander door een spontane gedraging van het dier letsel oploopt, dan is de eigenaar van het paard of de gebruiker (vaak de manege) aansprakelijk voor de letselschade.

De schade wordt meestal niet volledig vergoed omdat de ruiter, door het berijden van het paard, een zeker risico op ongelukken accepteert. Uit de rechtspraak blijkt dat minimaal 50 % van de letselschade van de ruiter wordt vergoed. Dit kan in de praktijk fors meer zijn en is afhankelijk van een aantal omstandigheden, zoals:

  • Mogelijke fouten van de instructeur tijdens de les;
  • Het niet ter beschikking stellen van deugdelijk materiaal (zadel, cap e.d.);
  • Onvoldoende toezien op gebruik ervan;
  • De geschiktheid van het paard (zadelmak);
  • De leeftijd en rijervaring van de ruiter.
Meer informatie:

Manege aansprakelijk bij letsel

Op maneges hangen vaak bordjes met daarop de mededeling dat de manege geen aansprakelijkheid voor schade aanvaardt. Bij ongelukken die leiden tot persoonlijk letsel kan de manege zich daar echter niet op beroepen.

Heeft u zelf een ongeval met een paard gehad of heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in het verhalen van letselschade door paardrijdongevallen.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen