Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aanrijding terwijl ik voorrang had, welke schade kan ik claimen?

In het kort

  • De bestuurder die u geen voorrang verleende is wettelijk aansprakelijk voor uw letselschade, omdat hij de verkeersregels heeft overtreden
  • Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is voor uw letselschade, dan wordt ook 100% van uw letselschade vergoed
  • Afhankelijk van de ernst van de aanrijding en de blijvende gevolgen van uw letsel, kunt u schadevergoeding claimen voor alle schadeposten die door de aanrijding zijn veroorzaakt
  • Bij letselschade, doordat iemand u geen voorrang verleende, is onze rechtsbijstand geheel kosteloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u gewond bent geraakt door een aanrijding terwijl u voorrang had, is de aansprakelijkheid vaak relatief eenvoudig vast te stellen. De bestuurder die u geen voorrang verleende is wettelijk aansprakelijk voor uw letselschade, omdat hij de verkeersregels heeft overtreden. Een onderzoek naar de toedracht van de aanrijding, aan de hand van de posities van en de schade aan de voertuigen, zal kan eenduidig concluderen dat u voorrang had en niet zelf aansprakelijk bent voor uw letselschade.

Voor een dergelijk aansprakelijkheidsonderzoek kunt u terecht bij ons letselschadebureau. Als letselschadebureau kunnen wij tevens uw letselschade vaststellen en schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij. Als de schuldige bestuurder volledig aansprakelijk is voor uw letselschade, doordat hij u geen voorrang verleende, dan is uw rechtsbijstand voor u gratis.

Zelf gedeeltelijk aansprakelijk voor de aanrijding, wat nu?

Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is voor uw letselschade, dan wordt ook 100% van uw letselschade vergoed. Het is echter ook mogelijk dat u gedeeltelijk aansprakelijk wordt bevonden, zelfs als een andere partij het ongeval heeft veroorzaakt. Stel dat u bijvoorbeeld 20 kilometer p/u te hard reed op het moment dat de tegenpartij u geen voorrang verleende. In dat geval is uw snelheid mogelijk een factor die mede verantwoordelijk was voor het ongeval. Dit kan als resultaat hebben dat u bijvoorbeeld voor 20% aansprakelijk bent voor het ongeval en dus uw schade. Voor de overige 80% van uw letselschade kunt u schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij.

Meer informatie:

Schadeposten bij letselschade na aanrijding

Als slachtoffer van een aanrijding, terwijl u voorrang had, krijgt u te maken met verschillende schadeposten. Afhankelijk van de ernst van de aanrijding en de blijvende gevolgen van uw letsel, kunt u schadevergoeding claimen voor alle schadeposten die door de aanrijding zijn veroorzaakt. U kunt uw schadeposten laten vaststellen door ons letselschadebureau zodat u zeker weet dat u financieel niet tekort wordt gedaan als gevolg van een ongeval waarbij de schuldige u geen voorrang verleende.

Directe kosten van het ongeval

Na een aanrijding krijgt u gelijk te maken met kosten die een direct gevolg zijn van de aanrijding. Hierbij kunt u denken aan de schade aan uw auto, scooter, fiets, kleding en mobiele telefoon. Voor alle zaken die beschadigd zijn, tijdens de aanrijding waarbij u geen voorrang kreeg, kunt u een schadevergoeding eisen. Ons letselschadebureau kan al in de eerste week een voorschot van €500,- voor u aanvragen voor dringende uitgaven.

Medische kosten en hulpmiddelen

De medische kosten die u maakt, doordat u gewond bent geraakt, moeten vergoed worden door de aansprakelijke partij die letselschade heeft veroorzaakt door geen voorrang te verlenen. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van ziekenhuisopname, medicatie en fysiotherapeutische behandelingen. Aangezien u zonder schuld verwondingen hebt opgelopen, wordt ook uw eigen risico bij de zorgverzekering doorberekend aan de aansprakelijke partij. Ook medische hulpmiddelen als krukken en een rolstoel zijn schadeposten die u op kunt meenemen in de schadevergoeding.

Loonderving

Meestal kunt u na een aanrijding, waarbij u geen voorrang werd verleend, een tijdje niet werken. Dit kan variëren van enkele dagen, omdat u bij moet komen van de schrik, tot permanent, als u door het ongeval arbeidsongeschikt raakt. Als u niet kunt werken, dan betekent dit dat u inkomen misloopt waardoor u in financiële problemen raakt. Het misgelopen inkomen, ook wel loonderving genoemd, is een belangrijke schadepost van uw letselschade en kan worden geclaimd bij de tegenpartij.

Inkomensverlies zelfstandigen

Als u zelfstandig ondernemer bent, heeft letselschade door een aanrijding terwijl u voorrang had mogelijk nog grotere gevolgen voor uw inkomen. Naast het inkomen dat u verliest staat de toekomst van uw onderneming op het spel. Zeker bij langdurige ziekte loopt u het gevaar dat u klanten verliest of dat uw letselschade het einde van uw onderneming betekent. Bij het berekenen van deze schadepost komt veel expertise kijken van onze letselschadejuristen en -experts. Het bedrag komt onder andere tot stand door te kijken naar voorgaande bedrijfsresultaten, toekomstverwachting en branche gerelateerde ontwikkelingen. De aansprakelijke partij die u geen voorrang verleende moet een schadevergoeding betalen voor de geleden en nog te lijden financiële schade.

Verminderde zelfwerkzaamheid

Als u door een ongeval niet kunt werken, dan is het mogelijk dat u moeite heeft met uw dagelijkse bezigheden in en rondom het huis. Misschien moet u hulp in de huishouding inhuren om uw huis schoon te maken, een klusjesman inschakelen voor werkzaamheden in uw tuin of een oppas voor de kinderen laten komen omdat u zelf niet mobiel genoeg bent om dit allemaal zelf te doen. Als u een boot of een auto heeft waaraan u regelmatig onderhoudswerkzaamheden verricht, dan zult u deze werkzaamheden waarschijnlijk ook moeten uitbesteden aan derden. Alle extra kosten voor deze klussen in en rondom het huis en buitenshuis kunt u opgeven als schadepost van uw letselschade.

Reiskosten

Als iemand u heeft aangereden door geen voorrang te verlenen, dan bestaat de kans dat uw auto dusdanig beschadigd is dat u het een tijdje zonder moet doen. Misschien moet u tijdelijke een vervangend voertuig gebruiken of gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi. Dit betekent dat uw reiskosten aanzienlijk hoger zijn dan voorheen. Ons letselschadebureau zal het verschil in reiskosten berekenen en als schadepost toevoegen aan de schadevergoeding.

Nutteloze kosten

Een andere schadepost, waarvoor u middels een schadevergoeding gecompenseerd wordt, zijn nutteloze kosten. Nutteloze kosten zijn voornamelijk abonnementen die door de aanrijding geen waarde meer voor u hebben, maar die u door een afgesloten contract nog wel moet betalen. Stel dat u bijvoorbeeld een fitness-abonnement heeft, maar hier geen gebruik van kunt maken door een gebroken been, dan kunt u de maandelijkse kosten als schadepost opgeven. Dit geldt ook voor een tijdschriftabonnement die overbodig is geworden omdat u zich niet meer kunt concentreren op geschreven teksten door een whiplash trauma.

Studievertraging

Als u studerend bent en een aanrijding krijgt met uw brommer, scooter, fiets of auto doordat iemand u geen voorrang verleent, dan loopt u waarschijnlijk studievertraging op. Meestal worden de studiekosten per maand betaald en de studielening moet na de studie afgelost worden. Een aantal maanden of misschien zelfs langer niet kunnen studeren door een aanrijding kost dus elke maand geld. U kunt bij de aansprakelijke partij, die de aanrijding veroorzaakte door geen voorrang te verlenen, ook een schadevergoeding claimen voor de kosten van uw studievertraging.

Kosten rechtsbijstand

Bij letselschade, doordat iemand u geen voorrang verleende, is onze rechtsbijstand geheel kosteloos. Of u nu in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of elders in Nederland woont. Omdat u de diensten van ons letselschadebureau niet nodig zou hebben als u niet buiten uw schuld om betrokken was geraakt bij een aanrijding, is de aansprakelijke partij verplicht om de kosten van uw rechtsbijstand te vergoeden.

Overige schadeposten

De schadeposten na een aanrijding terwijl u voorrang had zijn afhankelijk van uw specifieke situatie. Geen aanrijding is hetzelfde. Daarom zal ons letselschadebureau vaststellen welke schadeposten in uw geval van toepassing zijn. Overige schadeposten zijn bijvoorbeeld verhuiskosten, aanpassingen in huis of auto, telefoonkosten en wettelijke rente.

B&O Letselschade

Letselschadebureau B&O Letselschade draagt het keurmerk van het Register Letselschade en verleent u gratis rechtsbijstand bij letselschade na een aanrijding terwijl u voorrang had. Onze letselschadejuristen en -experts hebben jarenlange ervaring met het afwikkelen van letselzaken naar aanleiding van een aanrijding waarbij geen voorrang werd verleend. Neem vandaag nog contact op voor deskundige juridische hulp.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen