Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aangereden, wie heeft schuld?

In het kort

 • Om letselschade te claimen dient altijd eerst de schuldvraag te worden beantwoord
 • Als u bent aangereden als fietser of voetganger dan geniet u wettelijke bescherming bij een ongeval met een auto of ander motorvoertuig
 • Het verzamelen van bewijsmateriaal is van groot belang bij het bepalen wie schuld heeft
 • In een 'eigen schuld' situatie is alleen het deel van uw letselschade te verhalen dat aan de ander kan worden toegerekend
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U bent bij een aanrijding betrokken geweest en u heeft daarbij schade opgelopen. Het spreekt dan vanzelf dat u de schade wilt verhalen op degene die u heeft aangereden. De schuldvraag speelt daarbij een grote rol. Of u nu bent aangereden door een auto, een scooter of een fietser: Om schade te claimen dient u de tegenpartij aansprakelijk te stellen en moet duidelijk worden dat de schuld van de aanrijding bij de ander lag.

Als u bent aangereden, komt de vraag “Wie is er fout en wie heeft schuld?” al snel naar boven. U hebt immers letsel opgelopen en lijdt hierdoor letselschade. Deze letselschade kan snel oplopen en het is daarom goed om uw vordering zo kort mogelijk na het ongeval kenbaar te maken bij de schuldige partij.

Het is voor ons makkelijker de schuldvraag beantwoord te krijgen als het ongeval recent heeft plaatsgevonden. Bent u aangereden en hierdoor gewond geraakt, dan is het ons doel om uw volledige letselschade te claimen. Een letselschadejurist van B&O Letselschade inschakelen nadat u bent aangereden heeft veel voordelen en kan vaak zonder dat daaraan voor u kosten zijn verbonden.

 • Snel duidelijkheid: Waar ben ik aan toe?
 • Zeker weten: Waar heb ik recht op?
 • Altijd een maximale schadevergoeding

U bent aangereden, wie heeft schuld in uw geval? Neem contact met ons op of bel ons op 085 – 877 17 74 voor vrijblijvend advies.

Schuldvraag aanrijding: Wie zat er fout?

Om letselschade te claimen dient altijd eerst de schuldvraag beantwoord te worden. Deze schuldvraag bestaat uit twee deelvragen, te weten:

 • Wie is er fout?
 • Wie heeft schuld / wie is aansprakelijk?

Het antwoord op deze vragen kan namelijk van elkaar verschillen. Een voorbeeld:

Sam is een jongen van 12 jaar die al zijn hele leven in de binnenstad van Amsterdam woont. Hij is gewend aan de vele fietsen, taxi’s, auto’s en voetgangers. Op een woensdagmiddag na school is hij in zijn woonstraat aan het stunten op zijn fiets. Op zijn achterwiel fietst hij tussen de auto’s door en vergeet hierbij te kijken of er ander verkeer nadert. Net op het moment dat Sam tussen twee geparkeerde auto’s door de straat op rijdt, komt Mira aangereden in haar auto. Mira is 35 jaar oud en een voorzichtige verkeersdeelnemer. Zij kijkt altijd goed uit en rijdt vrijwel nooit te hard. Zo ook deze keer. Ondanks haar voorzichtigheid ziet ze Sam niet aankomen, dat was simpelweg onmogelijk door de geparkeerde auto’s. Een aanrijding volgt. Sam is aangereden op de fiets en ligt gewond op straat.

Voor de afwikkeling van de letselschade schakelen zijn ouders onze letselschade juristen in. Eerst wordt bekeken wat er precies is gebeurd en wie er fout zat. In dit geval zou beargumenteerd  kunnen worden dat de fout bij Sam ligt. Hij was onvoorzichtig en heeft niet uitgekeken. Een aanrijding was hiervoor simpelweg niet te voorkomen. Sam is fout en heeft het ongeval veroorzaakt.

Om de vraag wie aansprakelijk is of “Wie heeft schuld?” te kunnen beantwoorden, wordt de situatie getoetst aan de wet. Hoe oordeelt de wetgever over een aanrijding tussen een onvoorzichtige fietser van 12 jaar oud en een voorzichtige automobiliste? De wetgever legt de schuld (aansprakelijkheid) bij Mira. Art. 185 WvW stelt namelijk dat de bestuurder van een motorvoertuig altijd volledig aansprakelijk is wanneer een kind wordt aangereden dat niet ouder is dan 13 jaar.

Aangereden op de fiets of lopend

Ook wanneer u als volwassene bent aangereden op de fiets of als voetganger, geniet u wettelijke bescherming bij een ongeval met een auto of ander motorvoertuig. Deze tegenpartij is vrijwel altijd voor in elk geval 50% aansprakelijk, ongeacht wie er fout zat.

Bent u zelf aangereden en zit u met de vragen “wie is er fout?” en “wie heeft er schuld?”, neem dat gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. Wij staan u graag te woord.

Bewijs vaak doorslaggevend bij schuldvraag

Als u bent aangereden, is het verzamelen van bewijsmateriaal van groot belang bij het bepalen wie schuld heeft. Alle feiten en omstandigheden tellen mee en zijn belangrijk. Ook het verkeersgedrag van alle betrokkenen speelt een rol bij het vaststellen van de aansprakelijkheid. Wat u zelf kunt doen nadat u bent aangereden? Denkt u aan de volgende zaken:

 • Maak foto’s van de situatie
 • Noteer gegevens van omstanders die als getuigen kunnen fungeren
 • Maak foto’s van sporen, zoals remsporen
 • Let erop dat de politie een accuraat proces verbaal opmaakt

Contact verzekering na te zijn aangereden

Vaak lijkt de oorzaak van een aanrijding in eerste instantie duidelijk. Degene die u heeft aangereden, heeft schuld. Bijvoorbeeld omdat de verkeersregels zijn overtreden. Hij of zij negeerde een rood verkeerslicht, gaf u geen voorrang terwijl u van rechts kwam of deed dit niet toen u op een voorrangsweg reed. Maar misschien heeft u ook zelf een fout begaan, waardoor de ander u aansprakelijk stelt voor de geleden schade.

Uit ervaring weten wij dat verzekeringsmaatschappijen na een aanrijding vaak in discussie gaan over de schuldvraag. Degene die schuld heeft, is immers degene die de letselschade dient te vergoeden. Verzekeraars is er daarom veel aan gelegen de schuld bij de ander te leggen, zodat zij geen schadevergoeding hoeven uit te keren. Wij hebben hier ruimschoots ervaring mee en nemen u deze zorgen graag uit handen.

Aangereden en eigen schuld

eigen schuld aanrijdingMisschien heeft de ander een verkeersfout gemaakt, maar heeft u zelf ook deels schuld aan de aanrijding? U heeft bijvoorbeeld roekeloos gereden, u droeg geen helm of had uw autogordel niet om. Uit het onderzoek naar de aansprakelijkheid kan dan naar voren komen dat u zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de aanrijding. We noemen dit ‘eigen schuld’. In een ‘eigen schuld’ situatie is alleen het deel van uw letselschade te verhalen dat aan de ander kan worden toegerekend. Bijvoorbeeld, u bent aangereden en het aandeel ‘eigen schuld’ wordt vastgesteld op 50%. U krijgt in dat geval 50% van uw letselschade vergoed.

Aangereden zonder schuldige derde

Een aanrijding kan ook ontstaan zonder dat hierbij een derde partij betrokken is. Er is dan sprake van een eenzijdig ongeval. U kunt dan niemand aansprakelijk stellen voor de aanrijding en hebt dus ook niet de mogelijkheid uw letselschade te verhalen. Als u zelf degene bent die een fout heeft gemaakt, kunt u uw letselschade doorgaans dus niet claimen. Tenzij u een schadeverzekering inzittenden (SVI) hebt afgesloten. Deze verzekering vergoed uw letselschade na een eenzijdig verkeersongeval. Wij zoeken dit graag samen met u uit, zodat u geen vergoedingen misloopt.

Hulp inschakelen nadat u bent aangereden

In geval van een aanrijding waarbij een ander schuld heeft, kunnen wij u kosteloos bijstaan. Ons letselschadebureau is in bezit van het keurmerk van het Register Letselschade, waardoor u zeker bent van de kwaliteit van onze dienstverlening. Bent u aangereden en benieuwd wie schuld heeft, neem dan gerust contact met ons op; wij staan u graag te woord.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen