Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Lopend op straat aangereden

In het kort

  • Indien iemand lopend op straat wordt aangereden door een motorvoertuig, dan ligt de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer
  • Wanneer een kind jonger dan 14 jaar lopend op straat wordt aangereden, heeft hij/zij recht op volledige letselschadevergoeding
  • Bij een voetganger ouder dan 14 jaar die op straat wordt aangereden, is de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk
  • Omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kostenloos
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Voetgangers zijn, net als fietsers, kwetsbare verkeersdeelnemers. Is iemand lopend op straat aangereden door een auto, motor of scooter, dan is er al snel sprake van lichamelijk letsel. Dit zorgt niet alleen voor veel pijn en verdriet, maar ook voor letselschade in de vorm van o.a. medische kosten en gederfde inkomsten. Bent u als voetganger, lopend op straat aangereden? Dan hebt u een bijzondere juridische positie wanneer het de aansprakelijkheid voor letselschade betreft.

Ons letselschadebureau is gespecialiseerd in het berekenen en claimen van letselschade voor voetgangers die op straat zijn aangereden. En omdat de aansprakelijke partij zowel uw letselschade als de juridische kosten dient te vergoeden, is onze rechtsbijstand voor u geheel kosteloos. Meer weten over onze hulp, neem dan contact met ons op. Vul het formulier in of bel direct naar ons kantoor.

Aansprakelijkheid aanrijding voetganger

Ook de wetgever vindt dat rekening moet worden gehouden met de kwetsbaarheid van voetgangers bij een aanrijding. Dit is geregeld in artikel 185 Wegenverkeerswet, wat bepaald dat wanneer iemand lopend op straat wordt aangereden door een auto, motor, scooter of ander motorvoertuig, de aansprakelijkheid in principe bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer ligt. Wordt een voetganger aangereden door een auto, dan is de bestuurder van de auto dus aansprakelijk voor de letselschade. Bij het bepalen van de aansprakelijkheid wordt tevens rekening gehouden met de leeftijd van de aangereden persoon.

Aanrijding kind tot 14 jaar

De rechtspraak heeft bepaald dat een kind dat nog niet de leeftijd van 14 jaar heeft bereikt in principe geen eigen schuld kan worden toegerekend wanneer het wordt aangereden en dus recht heeft op volledige letselschadevergoeding. Dit komt doordat kinderen in het verkeer vaak impulsief en onberekenbaar handelen en dus meer risico lopen om op straat te worden aangereden. Door hun kwetsbaarheid zijn de gevolgen van een aanrijding voor hen vaak tevens ingrijpender dan voor een volwassen persoon die wordt aangereden op straat.

Aanrijding voetganger ouder dan 14

Wordt een voetganger, ouder is dan 14 jaar, lopend op straat aangereden, dan geldt dat de automobilist of motorrijder in principe voor tenminste 50% van de letselschade aansprakelijk is. Het zal afhangen van de omstandigheden of de aansprakelijkheid wordt verhoogd tot meer dan 50%. In de praktijk krijgt een voetganger al snel de volledige letselschade vergoed, tenzij deze bewust onnodige risico’s heeft genomen. Bent u lopend op straat aangereden door een auto of motor, dan wordt dus in ieder geval 50% van uw letselschade vergoed.

Aangereden op zebrapad

Bent u aangereden terwijl u wilde oversteken op een zebrapad, dan is het voertuig dat u aanreed vrijwel altijd volledig aansprakelijk voor uw letselschade. Ongeacht uw leeftijd.

Schadevergoeding op straat aangereden

U bent lopend op straat aangereden door een motorvoertuig. Alle schade die het gevolg is van deze aanrijding komt dan voor vergoeding in aanmerking. Denk aan gemiste inkomsten, schade aan uw eigendommen, medische kosten, reiskosten (bijvoorbeeld van en naar de huisarts), kosten voor rechtsbijstand en smartengeld.

Het claimen van letselschade is complex. Voor het vaststellen van de hoogte van de claim is niet alleen juridische, maar ook medische en rekenkundige kennis vereist. Het onderhandelen met de verzekeraar van de tegenpartij vereist daarnaast specifieke vaardigheden. Ga dus niet zelf met de verzekeraar in discussie.

Bij B&O Letselschade werken letselschade juristen en experts. Ons team is onder andere gespecialiseerd in het verhalen van letselschade dat door een aanrijding op straat is ontstaan. In dergelijke gevallen kost onze dienstverlening u niets. Bent u lopend op straat aangereden, neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen