Aangereden op zebrapad

In het kort

  • Wordt iemand aangereden op een zebrapad, dan heeft de bestuurder van de auto of motor 100 % schuld aan het ongeluk. Deze had namelijk moeten stoppen
  • Als de auto waarmee u bent aangereden op het zebrapad onverzekerd is, is het moeilijker om de letselschade vergoed te krijgen. Maar het is niet onmogelijk
  • Soms erkent een verzekeraar wel dat hun verzekerde u heeft aangereden op het zebrapad maar bestrijdt zij dat u hieraan letselschade heeft overgehouden. Er moet dan worden bewezen welk letsel u heeft opgelopen en welke letselschade u hierdoor lijdt
  • Wij staan u gratis bij. Onze kosten zijn namelijk ook een vorm van letselschade, welke wij voor u verhalen
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Elk jaar vallen er gemiddeld 12 dodelijke slachtoffers bij een verkeersongeval te betreuren nadat zij zijn aangereden op een zebrapad. Enkele honderden mensen moeten zich laten behandelen in het ziekenhuis nadat een auto hen aanreed op een oversteekplaats.

Een voetganger die oversteekt op een zebrapad of op het punt staat dat te doen moet voorrang krijgen van automobilisten en andere bestuurders. Wordt iemand toch aangereden op een zebrapad, dan heeft de bestuurder van de auto of motor 100 % schuld aan het ongeluk. Deze had namelijk moeten stoppen.

Juridisch gezien staat met een ongeluk op het zebrapad de aansprakelijkheid vast. Maar elk jaar zijn er toch slachtoffers die moeite hebben een schadevergoeding te krijgen nadat een auto niet voor hen stopte bij deze oversteekplaats. Hoe komt dat en hoe los je die problemen op?


Bent u aangereden op een zebrapad? Dan heeft u mogelijk recht op onze gratis juridische hulp. Doe geheel vrijblijvend onze letselschadetest!


Voetganger aangereden op zebrapad maar auto reed door

Als de automobilist doorrijdt na het ongeluk waarbij u als voetganger bent aangereden op het zebrapad, is degene die aansprakelijk is dus niet bekend. Soms lukt het wel om een kenteken op te schrijven: daarmee kunt u de zoektocht naar de wederpartij starten. Getuigen van het ongeval hebben soms ook bruikbare informatie.

Als u, nadat u bent aangereden op het zebrapad, niet direct contact hebt met mensen die iets gezien hebben, kunt u ook een advertentie plaatsen of een post op social media om hen op te roepen informatie met u te delen. Neem als het kan ook foto’s op de plaats van het ongeval.

Fietser aangereden op zebrapad: doorgereden auto

Het is daarnaast belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Doe dat zo snel mogelijk maar in elk geval binnen veertien dagen na het ongeluk. Heeft u de automobilist (maar dit kan ook de bestuurder van een ander motorvoertuig zijn, zoals een scooter) die u als voetganger heeft aangereden op het zebrapad niet kunnen achterhalen, en is de politie-aangifte binnen twee weken gedaan, dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is ingesteld voor mensen die een ongeluk met een motorvoertuig hebben gehad, schade hebben, maar niet terecht kunnen bij een verzekeraar omdat het voertuig onbekend (of onverzekerd) is. U krijgt via het Waarborgfonds dan uw letselschade vergoed, met aftrek van het eigen risico van €250. Dit is dus het geval als u als voetganger bent aangereden op het zebrapad, maar bijvoorbeeld ook als er een fietser is aangereden op het zebrapad. De omstandigheden van het verkeersongeval zijn dan anders, maar er is nog steeds sprake van een doorgereden motorvoertuig na een aanrijding.

Niet verzekerd voor letselschade door aanrijding zebrapad

Iedere eigenaar van een motorvoertuig is verplicht dat te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijk (de WA-verzekering). Maar soms laten mensen dat na.

Als de auto waarmee u bent aangereden op het zebrapad onverzekerd is, is het moeilijker om de letselschade vergoed te krijgen. Maar het is niet onmogelijk. Ook in deze situatie kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Hiervoor is het van belang dat u de identiteit van de veroorzaker hebt weten te achterhalen en ook duidelijk is dat deze onverzekerd is. Laat ook zien dat u zelf, op korte termijn, actie hebt ondernomen. U stelt vervolgens deze persoon aansprakelijk voor de letselschade die u hebt geleden. Daarna kunt u een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds.

Ook als het voertuig dat uw letselschade heeft veroorzaakt wel was verzekerd, maar de verzekeraar failliet is gegaan, is het mogelijk een beroep te doen op het Waarborgfonds. Als de veroorzaker van een ongeluk principiële bezwaren tegen verzekeren heeft, u geprobeerd heeft de zaak met hem te regelen en er uiteindelijk niet uitkomt, kan het Waarborgfonds uw letselschade ook vergoeden. Ook in deze gevallen geldt het eigen risico van €250.

Discussie causaal verband na aanrijding zebrapad

Soms erkent een verzekeraar wel dat hun verzekerde u heeft aangereden op het zebrapad maar bestrijdt zij dat u hieraan letselschade heeft overgehouden. Er moet dan worden bewezen welk letsel u heeft opgelopen en welke letselschade u hierdoor lijdt.

Zorg ervoor dat u in elk geval voldoende bewijsmateriaal verzamelt. Getuigen van de aanrijding op het zebrapad kunnen hierbij helpen, evenals foto’s op de plek van het ongeval. Ook uw medisch dossier zal een rol spelen in de discussies. Medische experts kunnen argumenten aanreiken dat uw letsel wel het gevolg is van het ongeluk.

De correspondentie en discussies met een verzekeraar kunnen erg inhoudelijk worden, op juridisch en medisch gebied. Een letselschade-expert van een goed letselschadebureau kent dit jargon en kan u helpen de zaak goed op te lossen.

Letselschadebemiddelaar na aanrijding zebrapad

De kans is groot dat het u, na te zijn aangereden op het zebrapad, letterlijk en figuurlijk duizelt. Gelukkig hoeft u om de letselschade te verhalen niet alles alleen te doen.

Als letselschadespecialisten helpen wij regelmatig slachtoffers die bij het oversteken zijn aangereden. Wij helpen met zoeken naar de veroorzaker van het ongeluk, stellen deze aansprakelijk en inventariseren welke letselschade u lijdt en heeft geleden. Deze schadeposten leggen we neer bij de aansprakelijke persoon en zorgen ervoor dat u deze letselschade ook vergoed krijgt.

En de kosten van onze hulp? Wij staan u gratis bij. Onze kosten zijn namelijk ook een vorm van letselschade, welke wij voor u verhalen.

De letselschade die u heeft is niet meer uit te wissen; het ongeluk is niet meer te voorkomen. Wij zullen in elk geval ons best doen om uw schade vergoed te krijgen. 


Aanrijding op het zebrapad? Laat uw gegevens achter in ons contactformulier of bel ons op 085 – 877 17 74 voor meer informatie.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74