Aangereden op zebrapad

In het kort

  • Wordt iemand aangereden op een zebrapad, dan heeft de bestuurder van de auto of motor 100 % schuld aan het ongeluk. Deze had namelijk moeten stoppen.
  • Als de auto waarmee u bent aangereden op het zebrapad onverzekerd of doorgereden is, is het moeilijker om de letselschade vergoed te krijgen. Maar het is niet onmogelijk. Hiervoor is het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen.
  • Soms erkent een verzekeraar wel dat hun verzekerde u heeft aangereden op het zebrapad maar bestrijdt zij dat u hieraan letselschade heeft overgehouden. Er moet dan worden bewezen welk letsel u heeft opgelopen en welke letselschade u hierdoor lijdt.
  • Wij helpen u bij het berekenen en claimen van uw letselschade. Bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een voetganger die oversteekt op een zebrapad of op het punt staat dat te doen moet voorrang krijgen van automobilisten en andere bestuurders. Wordt iemand toch aangereden op een zebrapad, dan heeft de bestuurder van de auto of motor 100 % schuld aan het ongeluk. Deze had namelijk moeten stoppen.

Juridisch gezien staat met een ongeluk op het zebrapad de aansprakelijkheid vast. Maar elk jaar zijn er toch slachtoffers die moeite hebben een schadevergoeding te krijgen nadat een auto niet voor hen stopte bij deze oversteekplaats. Hoe komt dat en hoe los je die problemen op?


Bent u aangereden op een zebrapad? Dan heeft u mogelijk recht op onze gratis juridische hulp. Doe geheel vrijblijvend onze letselschadetest!


Als voetganger aangereden op zebrapad maar auto reed door

Als u wordt aangereden op een zebrapad en de automobilist of motorrijder rijdt door, is degene die aansprakelijk is niet bekend. Het kan dan lastig zijn om uw letselschade te claimen. Soms lukt het wel om een kenteken op te schrijven: daarmee kunt u de zoektocht naar de wederpartij starten. Getuigen van het ongeval hebben soms ook bruikbare informatie.

Het is daarnaast belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Doe dat zo snel mogelijk maar in elk geval binnen veertien dagen na het ongeluk. Heeft u de automobilist, motorrijder of bestuurder van de scooter die u heeft aangereden op het zebrapad niet kunnen achterhalen en is de politie-aangifte binnen twee weken gedaan, dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding via het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is ingesteld voor mensen die een ongeluk met een motorvoertuig hebben gehad, schade hebben, maar niet terecht kunnen bij een verzekeraar omdat het voertuig onbekend (of onverzekerd) is. U krijgt via het Waarborgfonds dan uw letselschade vergoed, met aftrek van het eigen risico van €250. Op deze manier kunt u toch een schadevergoeding krijg voor uw letselschade.

Aanrijding op zebrapad door onverzekerde bestuurder

Iedere eigenaar van een motorvoertuig is verplicht het voertuig te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijk (de WA-verzekering). Maar soms laten mensen dat na. Als de auto waarmee u bent aangereden op het zebrapad onverzekerd is, is het moeilijker om de letselschade vergoed te krijgen. Maar het is niet onmogelijk. Ook in deze situatie kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Hiervoor is het van belang dat u de identiteit van de veroorzaker hebt weten te achterhalen en ook duidelijk is dat deze onverzekerd is. Laat ook zien dat u zelf, op korte termijn, actie hebt ondernomen. U stelt vervolgens deze persoon aansprakelijk voor de letselschade die u hebt geleden. Daarna kunt u een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds.

Ook als het voertuig dat uw letselschade heeft veroorzaakt wel was verzekerd, maar de verzekeraar failliet is gegaan, is het mogelijk een beroep te doen op het Waarborgfonds. Als de veroorzaker van een ongeluk principiële bezwaren tegen verzekeren heeft, u geprobeerd heeft de zaak met hem te regelen en er uiteindelijk niet uitkomt, kan het Waarborgfonds uw letselschade ook vergoeden. Ook in deze gevallen geldt het eigen risico van €250.

Discussie causaal verband na aanrijding op een zebrapad

Soms erkent een verzekeraar wel dat hun verzekerde u als voetganger heeft aangereden, maar bestrijdt zij dat u hieraan letselschade heeft overgehouden. Er moet dan worden bewezen welk letsel u heeft opgelopen en welke letselschade u hierdoor lijdt. Zorg er daarom voor dat u in elk geval voldoende bewijsmateriaal verzamelt. Getuigen van de aanrijding op het zebrapad kunnen hierbij helpen, evenals foto’s op de plek van het ongeval. Ook uw medisch dossier zal een rol spelen in de discussies. Medische experts kunnen argumenten aanreiken dat uw letsel wel het gevolg is van het ongeluk.

De correspondentie en discussies met een verzekeraar kunnen erg inhoudelijk worden, op juridisch en medisch gebied. Een letselschade-expert van een goed letselschadebureau kent dit jargon en kan u helpen de zaak goed op te lossen.

Letselschade na de aanrijding

Helaas kunnen voetgangers als kwetsbare verkeersdeelnemers ernstige letselschade oplopen na een aanrijding op het zebrapad. Dit betekent onder andere hoge kosten voor medische behandelingen, hulp in het huishouden en wellicht ook verlies in inkomsten. Naast de materiële schade kunt u ook immateriële schade oplopen. Dit is schade zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde als gevolg van het ongeluk. Ook hiervoor kunt een schadevergoeding claimen, ook wel smartengeld genoemd.

Het is dan ook belangrijk om al uw bonnetjes goed te bewaren en medische klachten altijd direct te laten onderzoeken en documenteren bij een specialist. Op deze manier bouwt u een dossier van uw letselschade welke u kunt gebruiken bij het berekenen en claimen van uw schadevergoeding.

Wij helpen u graag bij het claimen van uw schadevergoeding

De kans is groot dat u, na te zijn aangereden op het zebrapad, letselschade oploopt. Gelukkig hoeft u het verhalen van uw letselschade niet alleen te doen. Als letselschadespecialisten helpen wij regelmatig slachtoffers die bij het oversteken zijn aangereden. Wij helpen met zoeken naar de veroorzaker van het ongeluk, stellen deze aansprakelijk en inventariseren welke letselschade u lijdt en heeft geleden. Deze schadeposten leggen we neer bij de aansprakelijke partij en we zorgen ervoor dat u deze letselschade ook vergoed krijgt.

En de kosten van onze hulp? Wij staan u gratis bij. Onze kosten zijn namelijk ook een vorm van letselschade, welke wij voor u verhalen op de tegenpartij.

Wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74