Letselschade verhalen op de tegenpartij

In het kort

  • Om uw letselschade op de tegenpartij te verhalen moet u eerst de tegenpartij aansprakelijk stellen. Na het accepteren of toekennen van de aansprakelijkheid zal de verzekeraar van de veroorzaker uw schadevergoeding moeten betalen.
  • Onze ervaren letselschadejuristen kunnen u helpen met het berekenen en claimen van uw schadevergoeding. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Als u letselschade oploopt bij een ongeval wilt u deze schade verhalen op de tegenpartij. Dit is echter niet altijd eenvoudig. Er komt namelijk veel kijken bij het verhalen van uw schade.

Onze ervaren letselschadejuristen helpen u graag met het claimen van uw letselschade. Zij stellen de tegenpartij aansprakelijk, brengen de schade in kaart en onderhandelen met de verzekering van de tegenpartij. Zo kunt u zich richten op uw herstel en krijgt u waar u recht op heeft. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis.

Wie is aansprakelijk voor uw letselschade?

Voordat u de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen, moet u eerst bewijzen dat deze schuldig is aan het ongeval en daarmee aansprakelijk voor uw schade. In sommige gevallen zal de tegenpartij de aansprakelijkheid snel erkennen, maar in andere gevallen niet. Het is dan belangrijk dat u bewijsmateriaal heeft.

Vul na een verkeersongeval daarom altijd een schadeformulier in en laat deze ondertekenen door de tegenpartij. Volg daarnaast ook de volgende stappen, ook bij andere ongevallen zoals een bedrijfsongeval:

  • Vraag ooggetuigen van het ongeval om hun gegevens en om een verklaring
  • Vraag de tegenpartij om hun persoons- en verzekeringsgegevens
  • Neem foto’s van de plaats van het ongeval
  • Schakel direct medische hulp in indien nodig

Na het verzamelen van bewijsmateriaal kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin beschrijft u het ongeval, waarom u de tegenpartij aansprakelijk is en welke schade u wilt verhalen op de tegenpartij.


Wilt u letselschade verhalen na een ongeval dat is veroorzaakt door een ander? Dan kunnen onze juristen u kosteloos bijstaan. Neem contact met ons op voor nadere informatie.


Schade in kaart brengen na een ongeval

Om letselschade te verhalen moet eerst duidelijk in kaart worden gebracht waaruit uw schade bestaat. Het is daarom van groot belang dat u direct na het ongeval al uw kosten bijhoudt. Bewaar ook alle nota’s van uitgaven die te maken hebben met uw schade.

Schadevergoeding berekenen is niet eenvoudig, er dient rekening te worden gehouden met verschillende schadecomponenten. Deze zijn grofweg in te delen in de categorieën materiële letselschade en immateriële letselschade. Deze laatste categorie wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd. Het smartengeld kan pas aan het einde van de letselschadezaak als schadevergoeding worden geclaimd. 

Veelvoorkomende schadeposten zijn:

  • Schade aan uw auto of ander vervoermiddel
  • Schade aan uw kleding
  • Schade aan andere eigendommen als gevolg van het ongeval
  • Medische kosten: u kunt u kosten voor uw eigen risico verhalen op de tegenpartij, evenals andere kosten die u niet vergoed krijgt vanuit uw zorgverzekering
  • Andere overige kosten, zoals reiskosten naar de fysiotherapeut of dokter en kosten voor huishoudelijke hulp
  • Inkomensschade omdat u niet of minder kunt werken
  • Schade die u psychisch lijdt door het ongeval: u kunt uw emotionele schade verhalen in de vorm van smartengeld

Na het in kaart brengen van de schade kan er een schadevergoeding worden afgesproken met de tegenpartij. In sommige gevallen kan de definitieve schade nog niet worden vastgesteld. Bijvoorbeeld omdat er nog geen medische eindstatus is bereikt. Dan kan onze letselschadejurist een voorschot voor u regelen zodat u de eerste kosten alvast kunt betalen.

Letselschade verhalen op onbekende partij

In sommige gevallen is de veroorzaker van het ongeval niet bekend. Dit is voornamelijk het geval bij het doorrijden na een aanrijding. Ook kan het zijn dat u bent aangereden door een onverzekerde partij. Dan kunt u voor een mogelijke schadevergoeding terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wij helpen u bij het verhalen van uw letselschade

Wilt u uw schade verhalen na een ongeval? Neem dan gerust contact op met één van onze letselschadespecialisten. Wij zullen de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk stellen en letselschadevergoeding claimen. Probeert u dit zelf te doen, houdt er dan rekening mee dat u te maken krijgt met de verzekeraar van de dader. Deze zal er alles aan doen om zo min mogelijk uit te keren. Indien u niet goed op de hoogte bent van alle regels, krijgt u veelal niet waar u recht op heeft. Dus richt u zich op uw herstel, dan verhalen wij de letselschade die u door het ongeval hebt opgelopen. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u helemaal gratis.


Doe de letselschadetest van B&O Letselschade om te bepalen of u in aanmerking komt voor onze gratis juridische hulp bij letselschade!


Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74