Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Whiplash

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een nektrauma, ontstaan ten gevolge van een versnelde beweging van het hoofd. Meestal wordt een whiplash veroorzaakt door een verkeersongeval (kopstaartbotsing), maar ook bijvoorbeeld een duik in ondiep water, een kopbal, een val van de trap, een val door een gladde vloer, een val van een paard of een harde vliegtuiglanding kunnen een whiplash tot gevolg hebben.

Door een whiplash kunnen spierweefsel of gewrichtsbanden beschadigd raken. Soms zit de beschadiging echter veel dieper, op microweefsel niveau. Een whiplash is dus zeer complex en kan leiden tot zeer diverse symptomen.

Symptomen whiplash

De symptomen van een whiplash zijn zeer uiteenlopend. Hoofd- en nekpijn zijn de meest voorkomende. Maar ook misselijkheid, verminderde beweging van de hals, slecht zien, vermoeidheid, menstruatiestoornissen, gevoeligheid voor licht, pijn in schouder en arm en duizeligheid komen veel voor.

Herstel whiplash

Het is algemeen bekend dat de klachten lang kunnen blijven bestaan. In beginsel zullen deze echter af moeten nemen naarmate de tijd verstrijkt. Er wordt dan ook gezegd dat het genezingsproces bij een whiplash in de eerste drie weken bepalend is voor de rest van het herstel. Indien na drie weken nog steeds klachten bestaan, dan is sprake van een traag herstel. De kans op verminderde belastbaarheid op lange termijn neemt toe.

Whiplash en schadevergoeding letselschade

Als uw whiplash is ontstaan door de schuld van een ander (zoals bij een kopstaartbotsing), dan heeft u recht op letselschadevergoeding. De hoogte van deze vergoeding zal afhangen van de ernst van de klachten en de impact ervan op uw leven. Vaak worden de whiplashsymptomen door de verzekeraar van de tegenpartij niet serieus genomen. Whiplashletsel is namelijk meestal niet op röntgenfoto’s zichtbaar. Dit houdt in dat whiplashklachten niet medisch objectiveerbaar zijn. Het is dus moeilijk om aan te tonen dat er daadwerkelijk iets mis is. Tevens is het vaak moeilijk om aan te tonen dat de whiplashklachten het gevolg zijn van het ongeval, de zogenoemde causaliteit. Deze bewijzen zijn van belang binnen de behandeling uw letselschadeclaim. Onze letselschade-experts zijn in het bijzonder gespecialiseerd in het behandelen van deze (uiterst complexe) whiplashzaken.

Specialist bij whiplash

Door de whiplash maakt u waarschijnlijk veel kosten. U moet vaak een fysiotherapeut of chiropractor bezoeken, waarvan de kosten niet altijd door uw zorgverzekering worden vergoed. Het kan ook zijn dat u ten gevolge van de whiplash minder kunt werken en dat u dus minder inkomsten heeft.

Als de whiplash is veroorzaakt door een ander, kunnen wij u helpen uw letselschade te verhalen op die ander. Wij kunnen de tegenpartij aansprakelijk stellen en uw letselschadeclaim juridisch onderbouwen. We vragen de tegenpartij altijd een voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding, zodat u niet in financiële moeilijkheden komt.

Voor onze kosten hoeft u overigens niet bang te zijn. Het is wettelijk geregeld dat de aansprakelijke veroorzaker van letselschade ook de redelijke kosten van rechtsbijstand van het slachtoffer dient te betalen. Als wij uw zaak aannemen, sturen wij onze nota dan ook rechtstreeks naar de tegenpartij. U betaalt niets. Dat garanderen we.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze hulp bij letselschade door een whiplash? Aarzel niet en neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag vrijblijvend verder.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen