Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 268 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aansprakelijkheid letselschade

In het kort

  • Bij het verhalen van letselschade is essentieel dat een ander aansprakelijk is voor de schade
  • We spreken van aansprakelijkheid letselschade na een ongeval op grond van een toerekenbare tekortkoming of op grond van onrechtmatige daad
  • Wanneer u door een ongeval letsel heeft opgelopen en u een ander voor uw letselschade aansprakelijk wilt stellen, dan is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een letselschade-expert
  • Als wij uw zaak aannemen, is uw tegenpartij wettelijk gehouden uw kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. U betaalt gegarandeerd niets
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Bij het verhalen van letselschade is essentieel dat een ander aansprakelijk is voor de schade. Wat is nu precies aansprakelijkheid? Wat houdt aansprakelijkheid bij letselschade in?

Wat is aansprakelijkheid letselschade?

Aansprakelijkheid letselschadeJuridische aansprakelijkheid komt in beeld zodra een slachtoffer letselschade lijdt. Het is de vraag of iemand anders aangesproken kan worden voor deze letselschade. Kan dit, dan zal de veroorzaker het slachtoffer schadeloos dienen te stellen. Dit betekent dat hij het slachtoffer financieel zo veel als mogelijk in dezelfde staat dient te brengen als waarin hij verkeerde vóór het ongeval. Hij is dus aansprakelijk voor letselschade en moet het slachtoffer schadevergoeding betalen.

Wanneer aansprakelijkheid letselschade?

Wanneer spreken we over aansprakelijk letselschade na een ongeval? Op grond van de wet kan dit in twee gevallen:

  • Aansprakelijkheid letselschade op grond van een toerekenbare tekortkoming;
  • Aansprakelijkheid letselschade grond van onrechtmatige daad.

Aansprakelijkheid letselschade toerekenbare tekortkoming

Bij een toerekenbare tekortkoming is sprake van een overeenkomst tussen veroorzaker en slachtoffer. De ene partij is aansprakelijk als de hij zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ongeval op de werkvloer. Bij een bedrijfsongeval zal de werkgever aansprakelijk zijn als hij regels uit de arbeidsovereenkomst met zijn werknemer – zoals het zorgen voor een veilige werkomgeving – schond. Voor het claimen van schadevergoeding na een bedrijfsongeval, dient de gewonde werknemer zijn werkgever aansprakelijk te stellen. Omdat de meeste werkgevers zijn verzekerd voor letselschade door bedrijfsongevallen, neemt de verzekeraar de aansprakelijkheid voor letselschade over en zal de verdere afwikkeling van de schadeclaim via hen verlopen.

Aansprakelijkheid letselschade onrechtmatige daad

Bij een onrechtmatige daad vertoont iemand onrechtmatig gedrag jegens een ander, waardoor letselschade ontstaat. Er is dus geen sprake van een overeenkomst tussen beide partijen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een auto-ongeluk zoals aan kop-staartbotsing, waarbij aansprakelijkheid voor letselschade vrijwel altijd bij de achterop rijder ligt.

Meer informatie:

Aansprakelijkstelling na ongeval met letsel

Wanneer u door een ongeval letsel heeft opgelopen en u een ander voor uw letselschade aansprakelijk wilt stellen, dan is het belangrijk dat u zich laat bijstaan door een letselschade-expert. Deze kent de juiste wettelijke regels omtrent aansprakelijkheid bij ongevallen met letselschade en kan uw schadeclaim juridisch correct onderbouwen.

Bij B&O Letselschade werken letselschadejuristen en -experts, met jarenlange ervaring met schadeclaims na aanrijdingen en bedrijfsongevallen. Wij kunnen u gedurende het gehele traject begeleiden en verzorgen alles rondom de aansprakelijkheid letselschade, indienen schadeclaim, berekening letselschade en letselschade uitkering.

U hoeft overigens niet bang te zijn voor onze kosten. Als wij uw zaak aannemen, is uw tegenpartij wettelijk gehouden uw kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. U betaalt niets. Dat garanderen we.

Heeft u letsel opgelopen en wilt u rechtsbijstand bij het uitzoeken van de aansprakelijkheid en het claimen van uw letselschade? Wij helpen u graag. Neem vandaag nog contact met ons op.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen