Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Aangereden door een onverzekerde auto

In het kort

  • Als u bent aangereden door een onverzekerde auto of als de dader is doorgereden, dan draait u in Nederland niet zelf voor de kosten op. Het Waarborgfonds Motorverkeer neemt in dat geval de rol op zich van aansprakelijke partij
  • Het claimen van schadevergoeding via het Waarborgfonds is ingewikkelder dan wanneer de veroorzaker bekend of normaal verzekerd is. Het is gebonden aan een aantal strikte voorwaarden
  • U kunt ons letselschadebureau kosteloos inschakelen. Onze kosten worden, net zoals de rest van uw letselschade, vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een aanrijding is een ingrijpende gebeurtenis. Of u nu bent aangereden op de fiets, aangereden tijdens het oversteken of terwijl u auto reed, het kan een behoorlijke impact op uw leven hebben. Naast het letsel en de emotionele gevolgen van een aanrijding zult u ook vrijwel altijd te maken krijgen met financiële schade. Gelukkig zijn de meeste auto’s in ons land verzekerd tegen de schade die ermee wordt aangericht, maar wat als u bent aangereden door een onverzekerde auto?

Als u bent aangereden door een onverzekerde auto of als de dader is doorgereden, dan draait u in Nederland gelukkig niet zelf voor de kosten op. Het Waarborgfonds Motorverkeer neemt in dat geval de rol op zich van aansprakelijke partij. Aangezien de procedure vrij ingewikkeld is om uw letselschade vergoed te krijgen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, is het aan te raden om u bij te laten staan door ons letselschadebureau. In de meeste gevallen kost het u niets.

Schadevergoeding Waarborgfonds Motorverkeer

De instantie die de aansprakelijkheid op zich neemt is dus het Waarborgfonds Motorverkeer. Ondanks dat u opgelucht kunt zijn dat uw letselschade wordt vergoed in deze vervelende situatie, is het claimen van schadevergoeding ingewikkelder dan wanneer de veroorzaker bekend of normaal verzekerd is. Het is gebonden aan een aantal strikte voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer moet er aan minimaal één van de volgende vijf voorwaarden worden voldaan:

  1. U kunt de identiteit niet achterhalen van de dader die is doorgereden na een aanrijding
  2. U bent aangereden door een onverzekerde auto of ander motorvoertuig
  3. U bent aangereden door een gestolen motorvoertuig en de bestuurder was hiervan op de hoogte
  4. Het motorvoertuig van de veroorzaker is verzekerd bij een inmiddels failliete verzekeraar
  5. De veroorzaker van het ongeval is uit principe niet verzekerd en weigert de letselschade geheel of gedeeltelijk zelf te vergoeden

Letselschade claimen na aanrijding

Als uw situatie voldoet aan één van de bovenstaande basisvoorwaarden dan kunt u de procedure beginnen die nodig is om uw letselschade te claimen. De procedure is afhankelijk van uw situatie.

Als de dader is doorgereden na de aanrijding, dan wordt van u verwacht dat u er, aantoonbaar, alles aan heeft gedaan om de dader te achterhalen. U moet sowieso aangifte doen bij de politie en een bewijs van aangifte kunnen overleggen. Daarnaast is het aan te raden om de contactgegevens te noteren van omwonenden of personen die getuige waren van het ongeval. Ook als de getuigen geen bruikbare informatie hebben, toont u hiermee aan dat u actief naar de dader heeft gezocht. Verder wordt van u gevraagd om mee te helpen met het verzamelen van bewijs. Er moet aangetoond worden dat de letselschade is veroorzaakt door een motorvoertuig en dat de bestuurder van dat motorvoertuig eigenlijk aansprakelijk is voor deze schade.

Als u bent aangereden door een onverzekerde auto of de bestuurder bewust in een gestolen motorvoertuig reed, dan moet u kunnen aantonen dat u hem of haar schriftelijk aansprakelijk heeft gesteld voor de geleden letselschade. Voordat u namelijk schadevergoeding bij het Waarborgfonds Motorverkeer kunt claimen, moet u eerst proberen uw schade op de veroorzakende partij te verhalen. Als deze weigert om schadevergoeding te betalen of dit niet kan betalen, dan kunt u in aanmerking komen voor schadevergoeding bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U moet de schriftelijke aansprakelijkstelling en de eventuele afwijzing, als bewijs kunnen overleggen.

Hulp na te zijn aangereden door onverzekerde auto

Na te zijn aangereden door een onverzekerde auto is het altijd aan te raden om een letselschadebureau in te schakelen. Wanneer u gewond bent geraakt zit u niet te wachten op allerlei procedures en verplichtingen om uw recht op schadevergoeding te bewijzen. U kunt ons letselschadebureau kosteloos inschakelen. Onze kosten worden, net zoals de rest van uw letselschade, vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen