Whiplash

Als u door een ongeval een whiplash heeft opgelopen, dan komt er verschrikkelijk veel op u af. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u in aanmerking komen voor een zo hoog mogelijke schadevergoeding? Onze letselschade experts beantwoorden al uw vragen. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen betreffende whiplash die wij in de praktijk vaak gesteld krijgen. Heeft u toch een andere vraag of wilt u weten hoe wij voor u de maximale schadevergoeding kunnen claimen (meestal geheel kosteloos)? Neemt u dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

  • Wat is een whiplash?

    Een whiplash ontstaat doordat het hoofd een onverwachte een zwiepende beweging maakt, meestal van voor naar achteren. Vaak gebeurt dit bij een aanrijding van achteren door een ander motorvoertuig. U kunt ook een whiplash oplopen door een val of tijdens het sporten.

    Bij een whiplash bestaat de mogelijkheid dat uw wervels, spieren, gewrichten en rug beschadigd raken. Meestal is er niet gelijk duidelijke fysieke schade te bemerken, dit kan zich ook in een later stadium manifesteren. Whiplash is medisch vaak lastig vast te stellen, maar het leidt vaak wel tot veel klachten en beperkingen.

    Nadere informatie over een whiplash

  • Welke letselschade bij whiplash?

    Doordat uw hoofd een onverwachte beweging maakt bij een aanrijding van achterop, meestal van voren naar achteren, raakt uw nek overstrekt en geeft dit schade aan weefsel, nekwervels, tussenwervelschijven, banden en spieren. De meeste whiplash slachtoffers herstellen binnen een periode van 6 maanden, maar een deel van de patiënten krijgt te maken met langdurige of chronische klachten.
    Welke letselschade u precies oploopt, is afhankelijk van de ernst van de whiplash klachten. Als iemand anders schuldig is aan het ongeval waarbij u de whiplash klachten heeft opgelopen, dan is deze persoon aansprakelijk te stellen voor al uw letselschade. Ook onze kosten voor uw rechtsbijstand dienen door de tegenpartij betaald te worden.

    Nadere informatie over letselschade bij whiplash

     

  • Wat zijn de oorzaken van een whiplash?

    In de meeste gevallen wordt een whiplash veroorzaakt door een verkeersongeval, in het bijzonder de kop-staartbotsing. Hierbij wordt het slachtoffer van achteren aangereden door een ander motorvoertuig. Een whiplash ontstaat doordat het hoofd een onverwachte beweging van achteren naar voren maakt. Deze beweging wordt als één van de belangrijkste oorzaken van een whiplash gezien.

    Nadere informatie over oorzaken van whiplash

  • Wat zijn de symptomen van een whiplash?

    De symptomen van een whiplash zijn te verdelen in klachten op korte termijn en klachten die zich op langere termijn manifesteren. De klachten op langere termijn kunnen van chronische aard zijn.
    Whiplash symptomen kunnen heel divers zijn en een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Bij elk slachtoffer kunnen deze symptomen zich op een heel verschillende manier uiten.

    Veelvoorkomende klachten zijn duizeligheid, hoofdpijn en nekpijn. Maar ook pijnklachten, cognitieve klachten, psychische klachten en vegetatieve klachten (klachten door schommelingen in bloeddruk en temperatuur, hartritme- en slaapstoornissen, ontregelde hormoonhuishouding) kunnen aan de orde zijn.
    Na een aanrijding van achteren door een andere auto kunt u het beste direct contact opnemen met uw huisarts om de mogelijkheid op een whiplash te laten onderzoeken.

    Nadere informatie over whiplash symptomen

  • Wie stelt de diagnose whiplash?

    Dit kan alleen door een (huis)arts gedaan worden. Voor de bewijsvoering bij een letselschade claim is het voor uw schadevergoeding aan te raden om dit zo snel mogelijk na een aanrijding te laten onderzoeken door een arts. De eerste lichamelijke whiplash klachten verschijnen meestal direct, maar dit kan ook pas het geval zijn na enkele uren of zelfs na enkele weken.

    Nadere informatie over de diagnose van whiplash

  • Hoeveel schadevergoeding krijg ik bij een whiplash?

    Indien de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor de aanrijding waarbij u whiplash heeft opgelopen, kunnen wij geheel kosteloos de claim voor u indienen en afhandelen. De aansprakelijke partij is namelijk sowieso verplicht onze kosten voor uw rechtsbijstand te betalen. Wij berekenen hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen (materieel en smartengeld) en verhalen dit bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.

    Nadere informatie over een schadevergoeding bij whiplash

  • Hoe weet ik of ik een whiplash heb na een aanrijding?

    De meeste gevallen van whiplash ontstaan door een aanrijding van achteren. Als u door een andere automobilist van achteren wordt aangereden, is de kans groot dat u whiplash oploopt. Als u dit overkomt, is het van belang om zo snel mogelijk in actie te komen. Brengt u na het ongeval zo snel mogelijk een bezoek aan een arts om uw letsel te laten onderzoeken.

    Nadere informatie over whiplash door een aanrijding

  • Ik ben van achteren aangereden en heb een whiplash, wat nu?

    Als u van achteren bent aangereden, is de andere partij bijna altijd aansprakelijk voor uw letselschade. Er kan hierbij sprake zijn van whiplash. Het is daarom belangrijk dat u een arts bezoekt om dit vast te stellen. Vervolgens kunt u met hulp van een letselschade jurist de andere partij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen.

    Nadere informatie over een whiplash door aanrijding van achteren

  • Welke schadeposten zijn er bij een whiplash?

    Klachten bij een whiplash kunnen licht tot zeer ernstig zijn. Een whiplash kan u beperken bij uw dagelijks functioneren. Het kan leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid en kan aanzienlijke schade veroorzaken. Een schadeclaim hiervoor kunt u indienen bij de aansprakelijke tegenpartij zodat u al uw schade vergoed krijgt. U kunt schade claimen voor medische kosten die niet vergoed worden door uw zorgverzekering, kosten van schade aan persoonlijke eigendommen, kosten voor huishoudelijke hulp en extra reiskosten voor medische behandelingen. Ook kunt u een schadevergoeding krijgen voor inkomensverlies en verlies aan zelfwerkzaamheid. Smartengeld is aan de orde voor de pijn, het verdriet en verlies aan levensvreugde dat u lijdt door de whiplash. En tenslotte dient de aansprakelijke partij tevens wettelijke rente en uw juridische kosten te vergoeden.

    Nadere informatie over letselschadeposten bij whiplash

  • Wie kan ik aansprakelijk stellen bij whiplash?

    Als de andere partij het ongeval heeft veroorzaakt waarbij u een whiplash heeft opgelopen dan is deze partij aansprakelijk voor al uw (letsel)schade. De schuldige tegenpartij zal al uw schade moeten vergoeden. In sommige gevallen kan het zo zijn dat er meerdere partijen schuldig zijn. Dit maakt een schaderegelingsproces erg ingewikkeld. Daarnaast is het ziektebeeld van een whiplash moeilijk op feiten te beoordelen, wat het proces ook erg complex maakt. Een letselschade jurist kan u dit uit handen nemen en er voor zorgen dat uw schadeclaim op de juiste manier wordt afgehandeld.
    Bij een eenzijdig ongeluk bent u meestal zelf aansprakelijk.

    Nadere informatie over aansprakelijkstelling bij een whiplash

  • Hoe claim ik letselschade bij een whiplash?

    Als de andere partij aansprakelijk is voor uw whiplash, en dat is bij een aanrijding van achteren vrijwel altijd het geval, dan kunt u een claim indienen bij de aansprakelijke partij. U moet hiervoor beschikken over voldoende bewijsmateriaal. Het is ook belangrijk om na de aanrijding een arts te raadplegen om aan te kunnen tonen dat er sprake is van een whiplash. Dit wordt meegenomen in de bewijsvoering. Vervolgens schakelt u geheel kosteloos één van onze letselschade experts in om de claim voor u in te dienen en te komen tot een maximale schadevergoeding.

    Nadere informatie over letselschade claimen bij een whiplash

  • Kan ik nog herstellen van een whiplash?

    De symptomen van een whiplash kunnen zeer divers zijn, van nekpijn en verminderde beweging van de hals tot hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en duizeligheid. 75% van de slachtoffers is in een periode tussen de 22 en 45 dagen na het ongeluk (fase 3) genezen van een whiplash. Als er na drie weken nog steeds klachten zijn, is er sprake van een traag herstel. De kans op verminderde belastbaarheid op lange termijn neemt dan toe.

    Klachten van whiplash die zich op lange termijn pas manifesteren kunnen van chronische aard zijn. Whiplashklachten op lange termijn houden langer aan dan een periode van 3 maanden. U kunt hierbij denken aan vermoeidheid, concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen en geheugenproblemen. Maar ook slaapstoornissen, emotionele labiliteit en depressie kunnen aan de orde zijn. Een depressie behoort tot een van de meest voorkomende whiplashklachten op lange termijn. Uw huisarts kan hiervoor het beste de diagnose stellen.

    Nadere informatie over herstellen van een whiplash

  • Ik ben (deels) arbeidsongeschikt na een whiplash, wat nu?

    Als u door een whiplash geheel of deels arbeidsongeschikt raakt, dan kunt u in een lastige juridische procedure terecht komen. Daarnaast is het voor veel whiplash slachtoffers moeilijk om aan te geven welke invloed de whiplash precies heeft op hun functioneren in dagelijks leven en in het werk. Ziekteverzuim bij whiplash kan variëren van enkele dagen tot langdurige afwezigheid door arbeidsongeschiktheid. De onduidelijkheid van de invloed van whiplash kan dan vaak leiden tot een incorrecte beoordeling van de arbeidsongeschiktheid.

    Als u (deels) arbeidsongeschikt bent geraakt door een whiplash kunnen deze immateriële lasten een belangrijke schadepost vormen bij uw claim. U kunt dan smartengeld laten meenemen in uw schadeclaim. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van verschillende factoren.

    Nadere informatie over arbeidsongeschiktheid door een whiplash

  • Is mijn werkgever aansprakelijk voor mijn whiplash na een bedrijfsongeval?

    Als u een whiplash oploopt door een bedrijfsongeval, dan kunt u uw werkgever of de werkgever van de aansprakelijke partij aanspreken voor schadevergoeding. U kunt dan zowel materiële als immateriële schadevergoeding claimen.

    Nadere informatie over aansprakelijkheid werkgever bij letselschade

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74