Schadevergoeding

Een schadevergoeding bij letselschade kan tweeledig zijn, namelijk materiële en immateriële schadevergoeding. Als u hiermee te maken krijgt, heeft u veel vragen. Onze letselschade experts beantwoorden hieronder voor u de meest gestelde vragen. Indien u nog andere vragen heeft of u wilt aanvullende informatie over schadevergoedingen, dan staan wij u graag en vrijblijvend te woord.

  • Wat is materiële schade(vergoeding)?

    Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken, dus schade aan uw bezit of uw vermogen. Dit zijn de kosten die schade met zich mee brengt. Als u bijvoorbeeld een aanrijding heeft gehad en u heeft schade aan uw auto, dan is dit materiële schade. Ook misgelopen inkomen door arbeidsongeschiktheid is een vorm van materiële schade.

    Naast materiële schadevergoeding bestaat er ook immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd. Immateriële schade betekent verlies aan levensvreugde door opgelopen psychische en emotionele schade. Als u bijvoorbeeld een whiplash heeft opgelopen door een aanrijding van achteren heeft u veel pijn en kunt u bepaalde activiteiten niet meer uitvoeren. Het is mogelijk dat u hierbij in aanmerking komt voor smartengeld.

  • Wat zijn voorbeelden van letselschade bedragen?

    Voor letselschade zijn geen vaste bedragen te geven. De hoogte hiervan is geheel afhankelijk van de toedracht van het (verkeers- of bedrijfs)ongeval, het letsel dat u hierbij heeft opgelopen en wie hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden. Er zijn natuurlijk wel voorbeelden te geven van eerdere toegekende bedragen, maar dat zegt nog niets over de vergoeding die u zou kunnen krijgen. Neemt u voor een juiste berekening vrijblijvend contact op met onze letselschade juristen. Zij kunnen u kosteloos bijstaan indien een andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letselschade.

    Nadere informatie over voorbeelden letselschade bedragen

  • Wat dekt de verzekering als ik schade claim?

    De schade wordt gedekt door de verzekeraar van de partij die aansprakelijk is voor het ongeluk. Als u zelf aansprakelijk bent voor het ongeval, dan zal de WA-verzekering alleen de letselschade van de tegenpartij dekken.

    Een ziektekostenverzekering dekt niet alle schade. U heeft hierbij een eigen risico en de eigen bijdrage. Daarnaast heeft u na een ongeval kosten die uw zorgverzekering in zijn geheel niet dekt. Deze kostenposten vallen onder letselschade.

    In het geval van een Schadeverzekering Inzittenden wordt uw letselschade ook volledig vergoed bij een eenzijdig ongeluk. Bij een ongevallenverzekering wordt bij een eenzijdig ongeval alleen een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit.

    Nadere informatie over schade claimen bij de verzekeraar

  • Hoe dien ik een schadeclaim in bij de verzekering?

    Als u de schade na een auto-ongeluk wilt claimen bij de verzekeringsmaatschappij dan zijn er aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moet u nagaan welke dekking uw verzekering biedt en of misschien iemand anders aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeluk. Daarnaast is de hoogte van de schade van belang. Soms is het gunstiger om zelf voor de kosten van de schade op te draaien omdat het bijvoorbeeld anders gevolgen heeft voor uw schadevrije jaren en dus uw premie.

    U kunt de schade verhalen indien er een aansprakelijke partij is. Als u de schade zelf heeft veroorzaakt, dan kunt u een claim indienen indien u een Schadeverzekering Inzittenden heeft.

    Voor het claimen van letselschade is het van belang om een overzicht te hebben van de schadeposten die door het auto-ongeluk zijn ontstaan. Dit is vaak een ingewikkelde aangelegenheid waar u zich het beste in kan laten bijstaan door een letselschade jurist.

    Nadere informatie over letselschade schadeclaim

  • Wat is de schadevergoeding bij zwaar letsel?

    U heeft recht op schadevergoeding als de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor uw letsel. Deze letselschadevergoeding bestaat uit materiële vergoeding en smartengeld. Alle kosten die u heeft moeten maken na het ongeval kunnen worden geclaimd als materiële schadevergoeding. Voor de hoogte van het smartengeld wordt gekeken naar de aard en de ernst van het letsel.

    Nadere informatie over schadevergoeding bij zwaar letsel

  • Hoeveel schadevergoeding krijg ik na een ongeluk?

    Dit is niet altijd gelijk duidelijk welke schade de verzekering vergoedt, zeker als er meerdere partijen betrokken zijn bij het ongeval en deze allen kunnen worden aangesproken. Of een schade wordt uitgekeerd en welke dit dan is, hangt af van vele factoren zoals de toedracht van het ongeval, welke voertuigen waren hierbij betrokken, of er verkeersregels zijn overtreden en of er kwetsbare verkeersdeelnemers (kinderen, fietsers, voetgangers) bij betrokken waren.

    Het is in ieder geval altijd aan te raden om zoveel mogelijk gegevens van het ongeval te verzamelen en een letselschade jurist in te schakelen om de voor u maximale schadevergoeding te kunnen claimen.

    Nadere informatie over schadevergoeding na een ongeluk

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74