Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Wie is aansprakelijk voor letsel bij een bedrijfsuitje?

U heeft deelgenomen aan een bedrijfsuitje. Door vervelende omstandigheden heeft u letselschade opgelopen tijdens dit door de baas georganiseerde uitstapje. Is de organisator dan hiervoor aansprakelijk? Of is het toch uw werkgever die hiervoor op moet draaien? Onze letselschade experts informeren u.

 

Expertise bij letselschade

Bij een bedrijfsuitje bent u vaak niet zelf aansprakelijk voor geleden letselschade. Maar wie is dat dan wel? Onze experts en juristen kunnen dit voor u uitzoeken en u gratis bijstaan indien de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Nadere informatie over aansprakelijkheid bij letselschade tijdens een bedrijfsuitje

Risico’s bij bedrijfsuitje

Een bedrijfs- of afdelingsuitje is goed voor de teamspirit en zorgt er voor dat collega’s elkaar ook eens in een andere omgeving meemaken en leren kennen. Dat is vaak de achterliggende gedachte van de organisatie. Om die reden worden vaak bijzondere of uitdagende activiteiten bedacht om in teamverband te gaan ondernemen. Ook al zijn de activiteiten risicovol voor sommige deelnemers, vaak gaat de uitvoering hiervan goed en heeft iedereen een gezellige dag samen. Maar het komt helaas ook voor dat het heel anders uitpakt waarbij één of meerdere deelnemers gewond raakt en letselschade oploopt.

Aansprakelijkheid bij letsel bedrijfsuitje

Als één van de werknemers gewond raakt tijdens een bedrijfsuitje, wie is hier dan voor aansprakelijk? Is dat de werkgever, de organisator van het ingehuurde evenementenbureau of misschien de werknemer zelf? De aansprakelijkstelling hangt natuurlijk af van de gebeurtenis en de omstandigheden waarin het ongeval heeft plaatsgevonden. Algemeen gesteld spelen een aantal zaken een rol bij de vaststelling van de aansprakelijkheid, zoals:

 • Heeft de werkgever zeggenschap over activiteiten tijdens het uitje?
  Als dit het geval is, is de kans op aansprakelijkheid van de werkgever vrij hoog
 • Was de werknemer verplicht om deel te nemen aan het bedrijfsuitje?
 • Zijn de activiteiten werkgerelateerd?
 • Is er sprake van ‘goed werkgeverschap’ (volgens art. 7:611 BW)?
  Hoe gevaarlijker en risicovoller het uitje, hoe ‘slechter’ het werkgeverschap. Er is dan een grotere kans op aansprakelijkheid van de werkgever
 • Is de organisatie uit handen gegeven aan een extern bureau, zoals een evenementenbureau?
  Dan is de kans kleiner dat het kan worden aangemerkt als een bedrijfsongeval. De werkgever heeft wel altijd nog een zorgplicht naar zijn werknemer
 • Risico’s van het bedrijfsuitje moeten van te voren goed in kaart zijn gebracht
  Is er gecontroleerd of het evenementenbureau voldoende ervaring heeft? Zijn de veiligheidsinstructies duidelijk overgebracht? Zijn de gebruikte materialen van goede kwaliteit? Zijn er voldoende begeleiders aanwezig?

 

Werkgever aansprakelijk voor letselschade

Ook als een evenement is uitbesteed, kan de werkgever alsnog invloed hebben op de organisatie van het bedrijfsuitje en op de uitvoering van de activiteiten. Daarom zal de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk zijn als er een ongeval plaatsvindt. De werkgever kan namelijk weten of iets een gevaarlijke of risicovolle activiteit is. De werkgever voldoet dan niet aan de zorgplicht en is daarmee aansprakelijk voor de gevolgen. De werkgever is in beginsel aansprakelijk voor de eventuele schade die een werknemer tijdens een bedrijfsuitje lijdt.

Zelfs al vindt het uitje buiten de bedrijfsdeuren plaats, is het uitbesteed aan een evenementenbureau en is de deelname geheel vrijwillig, dan nog kan het bedrijfsuitje onder de noemer ‘werk’ vallen. Er moet hierbij wel kunnen worden aangetoond dat er verband is tussen de activiteit, de arbeidsovereenkomst en de geleden schade.

Nadere informatie over werkgeversaansprakelijkheid

Advies bij letselschade

Onze ervaren letselschade experts kunnen u duidelijk adviseren indien u letselschade heeft opgelopen tijdens een bedrijfsuitje. Zij kunnen voor u uitzoeken of uw werkgever aansprakelijk gesteld kan worden zonder daarmee de relatie met uw werkgever te verstoren. Indien uw werkgever aansprakelijk is, is onze hulp aan u geheel gratis. Vraagt u vrijblijvend nadere informatie bij ons aan.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen