Wetsvoorstel vergoeding affectieschade voor nabestaanden

Vorige maand is in de Tweede Kamer het Wetsvoorstel vergoeding van affectieschade ingediend en aangenomen. Met dit wetsvoorstel krijgen nabestaanden en naasten van (overleden) slachtoffers recht op vergoeding. Dit zou het geval zijn bij overlijden of ernstig en blijvend letsel als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Op dit moment ligt het voorstel in voorbereidende fase bij de Eerste Kamer.

Hoogte smartengeld berekenen

De hoogte van smartengeld is geen vastgesteld bedrag en zal moeten worden berekend, afhankelijk van de situatie en de letselschade van het slachtoffer. Dit zal ook het geval zijn voor affectieschade indien het nieuwe wetsvoorstel zal worden aangenomen tot wet. De letselschade juristen van B&O Letselschade zijn ervaren en bekwaam in het berekenen van een correct bedrag smartengeld en kunnen u hier mogelijk kosteloos mee van dienst zijn.

Nadere informatie over smartengeld

Smartengeld voor slachtoffer

Smartengeld is een vorm van schadevergoeding waarbij wordt uitgegaan van de immateriële schade die een slachtoffer van een ongeval heeft opgelopen. U kunt hierbij denken aan verdriet en leed dat is voortgekomen uit verwondingen en wat niet direct in geld is uit te drukken. Op dit moment kunnen alleen slachtoffers zelf aanspraak maken op smartengeld, dit geldt niet voor nabestaanden. Wat dat betreft is Nederland een uitzondering binnen Europa. In veel Europese landen is het voor nabestaanden en naasten vaak wel mogelijk om een vergoeding voor affectieschade te krijgen.

Wetsvoorstel vergoeding affectieschade

In 2010 is al eerder een wetsvoorstel ingediend ter vergoeding van affectieschade voor nabestaanden. Destijds bracht de Eerste Kamer argumenten aan die hebben geleid tot verwerping van het voorstel. Om die reden hebben een aantal organisaties, waaronder de ANWB, Slachtofferhulp en de Vereniging van Letselschade Advocaten, een notitie opgesteld waarin wordt ingegaan op de gegeven argumenten. In de notitie wordt uitgelegd waarom het wetsvoorstel nu wel zou moeten worden aangenomen.

Zo is er onder naasten en nabestaanden van slachtoffers een grote behoefte aan vergoeding. Dit wordt bevestigd door een verkennend onderzoek genaamd ‘Slachtoffers en aansprakelijkheidsrecht’ van professor Akkermans van de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit onderzoek wordt ingegaan op de behoeften, verwachtingen en ervaringen van slachtoffers en hun naasten met betrekking tot het civiel aansprakelijkheidsrecht. U kunt op de pagina van de VU het volledige onderzoek lezen.

Daarnaast geven de betrokken organisaties aan dat vergoeding van affectieschade kan bijdragen aan het gevoel van erkenning en genoegdoening voor het leed dat hen is aangedaan.

Met dit wetsvoorstel zal de regering tegemoet komen aan de behoefte van nabestaanden en naasten waarmee zij aandacht krijgen voor de emotionele gevolgen van een ongeval. Er zal sprake zijn van verschillende categorieën en hoogtes van vergoeding om rekening te kunnen houden met persoonlijke omstandigheden van naasten en nabestaanden. De vergoeding van affectieschade zal komen te liggen tussen de 12.500 en 25.000 euro, welke zal moeten worden betaald door de aansprakelijke partij.

Juridische hulp bij berekenen smartengeld en affectieschade

Het berekenen van smartengeld is zeer complex en geheel afhankelijk van de omstandigheden en het letsel van het slachtoffer. Dit zal ook het geval zijn bij affectieschade indien het Wetsvoorstel vergoeding van affectieschade zal worden aangenomen in de Eerste Kamer. Heeft u hier vragen over? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze ervaren juristen. Zij beantwoorden uw vragen graag.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74