Verkeersongeval door onoplettend rijden

Afgeleid zijn in het verkeer, het kan de beste overkomen. Toch is het iets dat we zoveel mogelijk moeten proberen te voorkomen. Het is namelijk de oorzaak van veel verkeersongevallen. Wat zijn nu van die typische afleidingen waar u dagelijks mee te maken krijgt in het verkeer? En waar moet u dus alert op zijn om de verkeersveiligheid niet in het geding te laten komen? Hoe kunt u daar zelf het beste mee omgaan om letselschade te voorkomen? B&O Letselschade zet het voor u op een rij.

Juridisch advies bij een aanrijding door onoplettendheid

Als u bent aangereden door onoplettendheid van een andere verkeersdeelnemer, dan heeft u ongetwijfeld schade en wellicht ook letselschade. In dat geval kunt u wel juridische bijstand gebruiken zodat u op de juiste manier de andere partij aansprakelijk kunt stellen voor de door u geleden schade. Zo weet u zeker dat u een maximale schadevergoeding zult ontvangen, waarbij met alle aspecten van uw situatie rekening is gehouden. Indien de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden, werken de letselschade specialisten van B&O Letselschade gegarandeerd kosteloos aan uw case.

Nadere informatie over schuld bij een aanrijding

Onoplettendheid door gebruik smartphone

Denkt u bij een verkeersongeval door onoplettendheid ook direct aan het gebruik van een smartphone in het verkeer? Dat is natuurlijk niet zo vreemd gezien de berichtgeving in de media hierover. Het is letterlijk aan de orde van de dag dat er ongevallen plaatsvinden door gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. En dat is een zorgelijke ontwikkeling. We weten het allemaal, we kunnen de telefoon het beste met rust laten tijdens het rijden. Maar toch zijn we allemaal geneigd even te kijken als er een berichtje binnenkomt of om even snel een telefoontje af te handelen, ook al is het niet handsfree.

En het gebeurt niet alleen in de auto. Regelmatig zie je fietsers of voetgangers die enkel aandacht hebben voor hun mobiele telefoon en totaal geen oog meer hebben voor hun omgeving, laat staan voor hun positie in het verkeer op dat moment. Vooral veel jongeren zitten met hun telefoon op de fiets. Dit kan zijn voor het luisteren naar muziek. Maar het is geen uitzondering dat zij tegelijkertijd ook aan het bellen zijn of berichten versturen. En die afleiding kan tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden.

Nadere informatie over smartphone gebruik in het verkeer

Meer afleiding in het verkeer

Maar er zijn meer zaken waardoor u afgeleid kunt zijn in het verkeer. Gaat u maar eens na bij uzelf. Stelt u bijvoorbeeld altijd de navigatie in voor vertrek of doet u dit ook wel eens halverwege de reis op het moment dat u de bewegwijzering eigenlijk nodig heeft? Die korte momenten die u nodig heeft voor het instellen van de juiste route zorgen ervoor dat u op dat moment niet bezig bent met het verkeer.

Automobilisten kunnen onderweg met de meest vreemde dingen bezig zijn en zo geen aandacht hebben voor het verkeer en de verkeersveiligheid. Drukke kinderen achterin, eten en drinken, maar zelfs ook scheren of make-up aanbrengen. Vooral als men in de file staat of regelmatig moet stoppen voor een rood verkeerslicht neemt de neiging om iets anders te gaan doen toe.

Vermoeidheid kan ook zijn weerslag hebben op uw oplettendheid in het verkeer. Is het u ook wel eens overkomen dat u de route die u heeft gereden niet kon herproduceren in uw herinnering? Dat u zich niet kon herinneren dat u een bepaalde afslag had genomen? Dit geeft heel duidelijk aan dat u geen volledige aandacht meer heeft voor het verkeer en dat u beter kunt rusten voor uw eigen veiligheid en die van medeweggebruikers. Wat dat betreft begint verkeersveiligheid altijd bij uzelf.

Overigens reageert u ook trager in het verkeer door het gebruik van drugs en alcohol, waardoor u minder goed ziet en u zich minder goed kunt concentreren. Het is niet voor niets dat hier strenge regels voor gelden.

Wij geven u een aantal tips om de verkeersveiligheid voor uzelf te verhogen:

  • Op de fiets of in de auto is het beter om uw telefoon helemaal niet te gebruiken. Zet uw telefoon op ‘niet storen’ of zet ‘m gewoon helemaal uit tijdens het rijden. Zo houdt u uw focus beter vast. Navigatie kunt het beste instellen voor u aan de reis begint
  • Een veilig verkeer begint bij uzelf. Let daarom altijd goed op in het verkeer en houdt in uw achterhoofd dat andere verkeersdeelnemers niet altijd oplettend zijn tijdens het rijden of zich misschien zelfs roekeloos in het verkeer gedragen
  • Wees extra alert bij een onoverzichtelijke verkeerssituatie. Ook al heeft u voorrang, het wil niet zeggen dat u het op dat moment ook krijgt
  • Draag altijd uw gordel in de auto. Als een ander u door onoplettendheid aanrijdt, zit u in ieder geval wel veiliger in de auto door het dragen van uw gordel en loopt u minder risico op letselschade
  • Ga altijd uitgerust op weg of stop op een parkeerplek om even te rusten als de vermoeidheid u overvalt.

Aansprakelijkheid bij onoplettendheid

Een kort moment van niet opletten kan al een verkeersongeval veroorzaken. Het is daarbij niet automatisch zo dat de veroorzaker ook degene is die schuldig kan worden gehouden voor het ongeval, ook al lette hij of zij niet goed op. Er moet hiervoor sprake zijn van een aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid. Bij het vaststellen van deze onvoorzichtigheid gaat het om de vraag of de veroorzaker objectief gezien een ernstige fout heeft gemaakt of dat zijn rijgedrag aanmerkelijk onder de maat is gebleven van wat van een bestuurder wordt geëist. Voor aansprakelijkheid voor schade en letselschade zijn ook nog bijkomende omstandigheden vereist.

Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Omdat de situatie erg ingewikkeld en onoverzichtelijk kan zijn bij een aanrijding door onoplettendheid van een van de bestuurders raden wij u aan contact op te nemen met een professional die u hierbij goed kan bijstaan met raad en daad. De letselschade specialisten van B&O Letselschade zijn zulke experts met een scherpe blik op de omstandigheden, uw belevenis van de situatie en het neerleggen van een volledige schadeclaim bij de juiste partij. Indien wij de andere partij voor u aansprakelijk kunnen stellen, werken wij geheel gratis aan uw zaak. Belt u ons voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74