Veilig vervoer van kinderen (in de auto en op de fiets)

In het kort

  • Als ouder wilt u uw kind zo veilig mogelijk vervoeren. Helaas komt het nog vaak voor dat kinderen betrokken zijn bij een verkeersongeval met letsel tot gevolg. Het juist gebruik van een kinderzitje of andere veiligheidsmaatregelen kan de kans op letsel aanzienlijk verkleinen.
  • In de auto moeten kinderen tot 8 jaar en kleiner dan 1,35m worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Ook op de fiets is een veilige zitplaats met voldoende steun voor rug, handen en voeten verplicht.
  • Naast de verplichtingen in de Nederlandse wet zijn er nog andere tips voor het veilig vervoer van kinderen. Het is belangrijk deze door te nemen zodat u zeker weet dat u uw kinderen veilig vervoert en de kans op letselschade bij een ongeval verkleint.
  • Bent u toch betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het claimen van uw letselschade. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Veilig vervoer kinderen

Als ouder heeft u het beste voor met uw kind, zeker ook wat betreft veilig vervoer. U heeft een veilig stoeltje gekocht voor in de auto en u heeft een gecertificeerd zitje voor- of achterop de fiets. Toch geeft dit geen garantie voor veilig vervoer van uw kinderen. De installatie hiervan laat namelijk nog wel eens te wensen over waardoor de veiligheid in het geding komt. En zo zijn er meer zaken die u goed voor ogen moet houden om uzelf ervan te verzekeren dat uw kind wel degelijk veilig vervoerd wordt en letselschade wordt voorkomen. B&O Letselschade zet voor u alle vereisten op een rij voor veilig uw kinderen vervoeren.

Juridische hulp bij een aanrijding

U moet er toch niet aan denken: u krijgt een aanrijding en uw kind blijkt niet voldoende veilig vast te zitten. Mocht het gebeuren dat uw kind in zo’n geval letselschade oploopt, dan is de juiste hulp van uitermate belang. Niet alleen voor de praktische zaken, maar ook wat betreft nazorg en goede juridische begeleiding voor een passende schadevergoeding. De letselschade juristen van B&O Letselschade hebben ruime ervaring op het gebied van letselschade na een aanrijding. Wij hebben compassie voor uw omstandigheden en het welzijn van uw kind en streven naar een goede oplossing voor deze vervelende situatie. 


Onze specialisten werken geheel gratis aan uw letselschade zaak indien de andere partij aansprakelijk is voor de letselschade van uw kind. Bij kinderen is dit in veel situaties het geval en heeft u recht op compensatie van de geleden schade. Neem contact met ons op voor nadere informatie!


Kinderen veilig op de fiets vervoeren

Veilig vervoer kinderenHet gebeurt helaas nog regelmatig dat kinderen niet veilig vervoerd worden in de auto of op de fiets, met alle gevolgen van dien. Naast dat de veiligheid van uw kind uiteraard voorop staat, kunt u bij politiecontrole een boete krijgen als blijkt dat uw kind niet op de juiste manier vervoerd wordt. Uw kinderen op een veilige manier meenemen in de auto of op de fiets is belangrijk. De kans op een dodelijk verkeersongeval bij kinderen is namelijk groter bij verkeerd of geen gebruik van kinderzitjes. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 35 kinderen onder de 14 jaar na een verkeersongeval. Daarnaast belanden er zo’n 685 kinderen in het ziekenhuis na een verkeersongeval.

Nadere informatie over het veilig vervoeren van uw kind in de auto

Regels veilig kinderen vervoeren

Wat zijn nu de regels voor het veilig vervoeren van kinderen? En waar kunt u als ouder zelf nog alert op zijn? We splitsen het voor u uit naar vervoersmiddel:

  • Auto: Kinderen tot 8 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Een kind mag dan ook op de voorstoel, maar dat heeft niet de voorkeur. Naast deze basisregel zijn er ook een aantal uitzonderingen. Daarover kunt u meer lezen op de website van VeiligheidNL. Leest u goed de instructie die bij het kinderstoeltje wordt meegeleverd voor de juiste installatie hiervan in uw auto. Installeert u deze niet op de aangegeven manier, dan is het stoeltje niet veilig en loopt uw kind een groot risico op letsel bij een aanrijding
  • Fiets of bakfiets: Veilig op de fiets met uw kind? Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen worden vervoerd in een veilig kinderstoeltje met voldoende steun voor rug, handen en voeten om letselschade bij een fietsongeval te voorkomen
  • Motor: Het vervoer van kleine kinderen op de motor wordt door verkeersorganisatie Veilig Verkeer Nederland ten zeerste afgeraden, ook al staat de Nederlandse wet het wel toe. Er bestaat geen wettelijke minimumleeftijd of -lengte om iemand achter op de motor te vervoeren. Kinderen zijn echter een heel stuk kwetsbaarder in het verkeer als zij worden vervoerd op de motor in plaats van bijvoorbeeld in de auto. Er bestaan geen kinderbeveiligingsmiddelen voor kinderen achter op de motor. Vervoert u uw kind toch op de motor dan is een goedgekeurde en passende helm onontbeerlijk!
  • Bromfiets of snorfiets: Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen op de bromfiets vervoerd worden als ze een veilige zitplaats hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. Zorg daarbij ook altijd voor een goedgekeurde en passende helm voor uw kind
  • Openbaar vervoer: In taxi’s waarin geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is, moeten passagiers jonger dan 18 jaar en met een lengte van minder dan 1,35 meter achterin. In de bus is het gebruik van een kinderbeveiligingssysteem niet verplicht. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen zowel in een bus met gordels als in een bus zonder gordels los worden vervoerd.

Nadere tips voor veilig vervoer in de auto

Naast het juiste autostoeltje en de correcte installatie hiervan zijn er nog een aantal aandachtspunten voor het veilig kinderen vervoeren in de auto, om letselschade bij een auto-ongeluk zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Heeft de zitplaats in de auto een airbag? Installeer het kinderzitje dan altijd tegen de rijrichting in. De airbag moet dan uitgeschakeld zijn. Bij een actieve airbag kan uw kind ernstig letsel oplopen bij een aanrijding door de harde klap hiervan. Voor baby’s is het sowieso veiliger ze tegen de rijrichting in te vervoeren
  • U mag uw kind zowel voorin als achterin vervoeren. Mits hij of zij op de juiste manier vast zit, maakt het voor de veiligheid niet uit of hij of zij voor- of achterin zit
  • Trek uw kind in de koude maanden geen dikke jas of vest aan in het kinderzitje. U kunt door de dikte hiervan de gordels niet strak genoeg aantrekken. Hierdoor ontstaat er te veel speling waardoor het stoeltje de functie verliest bij een ongeval
  • Gebruik geen gordelverlenger bij een autostoeltje. De kwaliteit en veiligheid hiervan zijn niet gegarandeerd
  • Een kinderautostoel is geschikt voor kinderen tot 4 jaar of tot 18 kg. Een peuter is pas te groot voor een kinderautostoel wanneer het hoofd boven de rand uitsteekt. Of dit zou het geval kunnen zijn als uw kind meer dan 18 kilo weegt
  • Vervoer uw kind nooit op schoot. Het is onmogelijk om uw kind goed vast te houden bij een botsing!

Veilig vervoer in het buitenland

De zomervakantie staat voor de deur, dus de kans is groot dat u met uw gezin op vakantie naar het buitenland gaat. Als u met de auto door Europa reist, is het van belang te weten wat de regels in het buitenland zijn voor veilig kinderen vervoeren.

De regels voor het gebruik van autostoeltjes zijn in alle EU landen gebaseerd op dezelfde Europese Richtlijn, maar er zijn toch wel wat verschillen. In de Europese Richtlijn staat dat kinderen kleiner dan 1.50 m vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Met passend wordt bedoeld dat het stoeltje afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van uw kind. Als u hiervan uitgaat bij het reizen door Europa, dan hoeft u geen verdere problemen te verwachten. Let u er wel op dat het in elk Europees land verplicht is om gebruik te maken van de aanwezige veiligheidsgordels voor alle zitplaatsen.

Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Bij B&O Letselschade werken alleen zeer ervaren en gecertificeerde letselschade juristen. Door onze jarenlange expertise hebben wij alle kennis in huis om u en uw kind onbezorgd te laten herstellen in afwachting van een passende schadevergoeding, die wij voor u regelen. Indien de andere partij aansprakelijk gesteld kan worden voor uw letselschade bij een verkeersongeval, dan zal hij of zij ook uw juridische kosten moeten vergoeden. Dat betekent dat wij in dat geval geheel gratis aan uw letselschade zaak kunnen werken en u kosteloos kunnen bijstaan van begin tot eind. 


Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies bij letselschade van u of uw kind. Wij kunnen u in veel gevallen gratis juridisch bijstaan!


Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74