Veilig reizen met de bus: wat te doen bij een aanrijding?

Ongeluk busReizen met de bus, doet u dit wel eens? De meeste reizigers in Nederland pakken met regelmaat de bus, voor woon-werkverkeer, maar ook op weg naar familie of een leuk uitje. Het busvervoer staat algemeen bekend als een veilige vorm van reizen van A naar B. Maar klopt dit, hoe veilig is de bus? Dagelijks verplaatsen duizenden mensen zich met het openbaar vervoer. Ook daar kunnen ongevallen gebeuren met letselschade als gevolg. In de media lezen we namelijk wel eens berichten over busongevallen waarbij de buschauffeur de macht over het stuur verliest en gewonden of zelfs doden vallen. Wat moet u doen als u per bus reist en u loopt door een ongeval letselschade op? B&O Letselschade heeft alle antwoorden voor u betreffende letselschade bij een busongeval en stelt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gratis juridische hulp bij busongeval

Een vervoerder moet ervoor zorgen dat zijn passagiers veilig van A naar B worden gebracht. Dat staat in de wet. Loopt een passagier tijdens de rit letsel op, dan is de vervoermaatschappij in de meeste gevallen aansprakelijk voor de letselschade. Maar niet altijd. Het is daarom raadzaam om bij een ongeval met of in de bus altijd contact te zoeken met een letselschade jurist. De experts van B&O Letselschade kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijke partij en namens u onderhandelen over de hoogte van uw schadevergoeding. Wij doen dit geheel gratis indien de vervoermaatschappij aansprakelijk gesteld kan worden.

Nadere informatie over wat te doen indien u bent aangereden door een bus

Veilig reizen met de bus

reizen met de busHet reizen met een bus behoort tot de veiligste vervoerswijzen over de weg. Dit blijkt uit recent onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in opdracht van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Het reizen per bus is volgens de SWOV twee keer zo veilig is dan reizen per personenauto. De trein en het vliegtuig zijn de veiligste vervoerswijzen in het algemeen.

Voor het onderzoek heeft SWOV de beschikbare ongevallendata geanalyseerd van de vier transportwijzen in zeven Europese landen. Wanneer per Europees land gekeken wordt naar het aantal verkeersdoden in busongevallen ten opzichte van auto-ongevallen, staat Nederland op de 8e plaats.

Met de beschikbare gegevens kon geen onderscheid worden gemaakt tussen ov-bussen en touringcars. Daarom is gekeken naar de verzamelcategorie ‘bussen’, en is de verkeersveiligheid hiervan vergeleken met die van (personen)auto’s. Tegenover de veiligheid voor inzittenden van de bus staat echter: busongevallen voor de weggebruiker, buiten de bus, lopen vaker ernstiger af dan bij auto-ongevallen.

Veilig reizen met OV-bus en touringcar

Er is in veilig reizen met de bus wel een duidelijk verschil te maken in het soort bus op de weg: bussen in het openbaar vervoer en touringcars:

  • OV-bussen rijden namelijk vooral in de stad, waar vaker ongevallen plaatsvinden dan op de snelweg
  • In de stad zijn veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers en brom-/snorfietsers, die in aanraking kunnen komen met een OV-bus. Op de snelweg, waar de touringcars waarschijnlijk vooral rijden, zijn deze groepen afwezig
  • OV-bussen vervoeren ook staande passagiers, wat het risico op letsel voor de passagiers vergroot bij hard remmen of een botsing. Touringcars hebben geen staanplaatsen
  • OV-bussen rijden vooral in Nederland en leggen in totaal een veel grotere afstand af dan de touringcars. Touringcars zijn ook veel minder dagen per jaar op de weg dan OV-bussen

Het is dus hoogstwaarschijnlijk dat de touringcar afzonderlijk veiliger is dan de categorie OV-bus in dit onderzoek. Het is echter niet eenvoudig om te bepalen hoevéél veiliger.

Busongevallen versus auto-ongelukken

aanrijding bus autoAbsoluut gezien vallen er veel minder doden bij ongevallen met bussen dan bij ongevallen met personenauto’s. Tijdens een busrit is het risico te overlijden bij een ongeval kleiner dan tijdens een autorit. Wanneer we echter kijken naar het risico van slachtoffers die dóór een ongeval met een bus komen te overlijden (dus met de bus als tegenpartij), dan is het overlijdensrisico juist groter dan bij een ongeval met een auto. Als het gaat om ernstig verkeersgewonden, is het wederom veel veiliger voor de inzittenden van de bus dan voor de tegenpartij. Kortom, in een ongeval met bussen is het veel veiliger voor de inzittenden van de bus dan voor de (inzittenden van) de tegenpartij. Dit is veel minder het geval voor ongevallen met auto’s.

Aansprakelijkheid busmaatschappij

Wanneer u als reiziger gebruik maakt van de bus gelden er speciale regels. In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat de vervoerder de reiziger veilig en zonder ongelukken van A naar B moet brengen. U heeft als passagier door het kopen van een vervoersbewijs een overeenkomst gesloten met de vervoerder, die u de openbaar vervoer dienst aanbiedt. De openbaar vervoermaatschappij is daarmee verantwoordelijk voor uw veilige reis met de bus.

Overkomt u als reiziger tijdens het vervoer een ongeval, dan kan de vervoerder aansprakelijk zijn. Bij een ongeval met het openbaar vervoer dienen alle materiële en immateriële schade te worden vergoed. Als de vervoerder kan bewijzen dat, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, letsel niet kon worden voorkomen dan is hij niet aansprakelijk.

Ervaren letselschade jurist na een busongeval

U kunt op verschillende manieren gewond raken tijdens een busrit. Vanzelfsprekend vertrouwt u erop dat u in de bus veilig wordt vervoerd, maar soms kan het in het openbaar vervoer ook misgaan. Ernstige verwondingen kunnen u heel wat schadeposten opleveren. Daarom is het belangrijk dat u niet te lang wacht met het claimen van letselschade als u bent gevallen in de bus en letsel heeft opgelopen. Laat u zich in een dergelijke situatie adviseren door een letselschade specialist van B&O Letselschade.

Omdat het claimen van letselschade voor u waarschijnlijk geen dagelijkse kost is, neemt B&O Letselschade u al het juridische werk uit handen. Als de vervoersmaatschappij volledig aansprakelijk is voor uw letselschade is onze rechtsbijstand gratis. De kosten van de rechtsbijstand worden namelijk als schadepost toegevoegd aan de schadevergoeding die wij bij de vervoersmaatschappij zullen indienen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74