Veilig met de auto op vakantie, voorkom (letsel)schade

Nederland is volop in vakantiestemming. In alle regio’s van het land zijn de schoolvakantie en de bouwvak begonnen. Dit betekent een grote uittocht naar verschillende vakantiebestemmingen, voor het overgrote deel in Europa. Veel vakantievierende Nederlanders kiezen er voor om met de auto naar het vakantieland te reizen. Als u op vakantie gaat, denkt u uiteraard liever niet aan mogelijke ongevallen onderweg. Daarom is het belangrijk dat u goed voorbereid en veilig op weg gaat in de auto. B&O Letselschade geeft u tips voor een veilige reis op weg naar uw vakantiebestemming.

Letselschade op vakantie?

Letselschade op weg naar uw vakantiebestemming is natuurlijk iets dat u te allen tijde wilt voorkomen. Mocht dit u onverhoopt toch overkomen, dan is het belangrijk dat u goed advies krijgt over wat u het beste kunt doen. Wie is er aansprakelijk en hoe kunt u vergoeding van schade en letselschade regelen? Onze ervaren letselschade juristen en experts bieden dan uitkomst, mits het ongeval in Nederland heeft plaatsgevonden. Neemt u geheel vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie en mogelijk kosteloze juridische bijstand.

Tips voor een veilige reis met de auto

Als u met de auto op vakantie gaat, is het natuurlijk van belang dat deze in goede staat is om veilig op reis te kunnen gaan. Maar niet alleen de technische staat van uw auto is van belang. Er zijn ook de nodige voorbereidende maatregelen die u zelf kunt treffen om er voor te zorgen dat u veilig de weg op gaat bij deze lange reis:

Juiste belading van uw auto

Ook wanneer u op vakantie gaat met de caravan geldt dat u hierbij goed moet letten op de belading van uw bagage om hier veilig mee te kunnen rijden. Zorg ervoor dat uw auto op de juiste manier beladen is. Laadt u de auto niet te vol zodat u nog een goed zicht rondom op de weg heeft. Bagage die boven de leuning uitkomt, kunt u het beste vastzetten met een bagagenet of -rek. Zo voorkomt u onnodige schade of letsel als er een aanrijding plaatsvindt.

Legt u de zware dingen zoveel mogelijk onderop in de auto om het zwaartepunt laag te houden. Dit is ook in het geval van een ongeluk veiliger voor u en uw medepassagiers. Plaats zware koffers zo dicht mogelijk tegen de leuning van de achterbank en legt u geen zware dingen op uw hoedenplank.
Houdt u zich aan het maximale gewicht van uw auto (inclusief passagiers), dan weet u zeker dat er geen sprake is van overbelading. Als u te zwaar belaadt kunnen de rijeigenschappen van de auto verstoord raken. In dat geval is het moeilijker de auto onder controle te houden in geval van noodsituaties.

Dakkoffer

Gebruikt u een dakkoffer op uw auto om al uw vakantiespullen mee te kunnen nemen? Dan is het verstandig om deze in het midden van het dak van de auto te monteren. Het gebruik van de dakkoffer is namelijk van invloed op het weggedrag van de auto. Het is wellicht van gemak om de auto wat meer aan één zijde te plaatsen zodat u ook onderweg gemakkelijk bij uw spullen kunt. Dit brengt echter de rijveiligheid in gevaar en daarom is het beter om te kiezen voor montage in het midden van het dak.

Controleren van uw auto

Een juiste bandenspanning en een goed bandenprofiel zorgen voor een betere wegligging. Het is daarom raadzaam deze te controleren voor u op weg gaat. Om pech onderweg te voorkomen, en dus ook voor uw eigen veiligheid, kunt u beter van te voren ook de koelvloeistof, het oliepeil en een eventuele trekhaakaansluiting controleren.

Hond mee op vakantie?

Gaat uw trouwe viervoeter ook mee naar uw vakantiebestemming? Let u er dan op dat uw hond, net als de andere passagiers, een veilige plek in uw auto heeft. U kunt er voor kiezen om de hond in de overgebleven kofferruimte plaats te laten nemen, achter een speciaal rek of in een speciale bench. Zo kan hij of zij niet voor gevaarlijke situaties zorgen of naar voren schieten als u een aanrijding heeft.

Het juiste schoeisel in de auto

U bent in vakantiestemming en u wilt zich zomers en comfortabel kleden voor de reis, dat is logisch. Toch is het wel van belang dat u nadenkt over de veiligheid van bijvoorbeeld uw schoeisel. Zo is het niet verboden, maar toch niet verstandig, om auto te rijden met slippers aan. De slipper kan achter uw pedalen blijven hangen, wat tot gevaarlijke situaties en mogelijk een ongeluk kan leiden. In landen als Spanje en Frankrijk riskeert u een boete als u tijden het autorijden slippers draagt en zo een ongeluk veroorzaakt.

Andere verkeersregels in het buitenland

Als u naar het buitenland op vakantie gaat, is het handig om te onderzoeken of in dat land andere verkeersregels gelden. Elk land heeft zijn eigen verkeerswetgeving met verkeersregels en voertuigeisen. Hier kunt u dan rekening mee houden en veilig gebruik maken van de wegen aldaar. Op de site van de ANWB vindt u een duidelijk overzicht per land van de regels.

En verder…

Voor uw eigen veiligheid is het verder van belang dat u uitgerust op weg gaat. Maar zorgt u onderweg ook voor voldoende rust, beweging en voeding. Vooral als het warm is onderweg, u veel in de file staat of wanneer u pech heeft, is het belangrijk dat u voldoende te drinken bij u heeft. Uiteraard raden wij u af om alcohol of drugs te gebruiken in het verkeer tijdens uw vakantie. Naast het feit dat het niet juist is voor de verkeersveiligheid, is in sommige vakantielanden het toegestane alcohol promilage zelfs 0,0%.

Heeft u nadere informatie of advies nodig betreffende een ongeval tijdens uw vakantie, nog in Nederland? Dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact opnemen met onze ervaren letselschade experts. Wij staan u graag te woord en kunnen u mogelijk kosteloos juridisch bijstaan.

Het team van B&O Letselschade wenst u een fijne, zorgeloze en schadevrije vakantie!

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74