Uw kind veilig op de fiets naar een nieuwe school
Het einde van de schoolvakantie is in zicht. Zeker voor de kinderen die nu naar de brugklas gaan, is het nieuwe schooljaar een spannende aangelegenheid.
Dit betekent een nieuwe school en een nieuwe klas, maar ook een nieuwe en waarschijnlijk langere en complexere route naar school. Veel kinderen zullen dit traject op de fiets afleggen, zo ook uw zoon of dochter. U wilt niet dat uw kind iets overkomt in het verkeer en zal hem of haar zo goed mogelijk willen voorbereiden op de gevaren onderweg. De letselschade juristen van B&O Letselschade geven u tips over hoe u uw kind zo goed mogelijk gereed kunt maken voor de nieuwe route naar school.
Letselschade advies na aanrijding op de fiets
U zult er uiteraard alles aan doen om er voor te zorgen dat uw kind veilig de route van en naar school kan afleggen. En ook uw kind zal zich zo voorzichtig mogelijk in het verkeer bewegen. Doet zich toch een onverwachte situatie voor waarbij uw kind letselschade oploopt tijdens een aanrijding op de fiets? Laat u dan goed informeren over de te nemen stappen in zo’n situatie. Onze letselschade experts zijn te allen tijde bereid u vrijblijvend te informeren. Ook kunt u terecht op de site van Veilig Verkeer Nederland voor nadere informatie.
Onze letselschade experts zijn te allen tijde bereid u vrijblijvend te informeren. Wij helpen u geheel gratis met uw letselschadeclaim als de andere partij aansprakelijk is voor het fietsongeval. Neem contact met ons op!
Een veilige fiets
Allereerst is het van belang dat uw kind fietst op een veilige fiets. Hierbij is goede fietsverlichting essentieel, maar bijvoorbeeld ook goede reflectoren, een bel en een goede bagagedrager. Op de tekening kunt u precies zien waar een veilige fiets aan moet voldoen. Neemt u dit samen met uw zoon of dochter door en checkt u de fiets op veiligheid.
Uw kind veilig op de fiets
Bekijk ook samen hoe de zware rugzak op de fiets wordt meegenomen. Is dit op de rug of in een krat voorop of misschien is het toch veiliger deze op de bagagedrager te binden? Voor een goede verdeling van het gewicht en voor het evenwicht van de fietser is het beter om de tas achterop mee te nemen. Zorg voor een goede bagagedrager met stevige snelbinders zodat de schooltas goed achterop kan blijven zitten.
Ook goede verlichting is onmisbaar voor de veiligheid, zeker in de herfst- en wintermaanden. Als de straatlantaarns branden of als het mistig is, is het noodzakelijk de fietsverlichting aan te hebben voor een goede zichtbaarheid. Ook felgekleurde of reflecterende kleding of tas kunnen hieraan bijdragen.
Veilig op de fiets: route naar school oefenen
De nieuwe route naar de middelbare school is voor uw kind een traject met onbekende wegen, kruisingen en oversteekplaatsen. Het is daarom raadzaam om samen met hem of haar de weg naar school één of meerdere keren te oefenen vóór het nieuwe schooljaar start.
Zoek daarbij samen uit wat de veiligste route naar school is. De snelste route is namelijk niet per definitie ook de veiligste manier om op school te komen. Onderweg kunt u uw kind wijzen op aandachtspunten in het verkeer, lastige situaties en hoe uw kind hier het beste mee om kan gaan. Bespreek onderwerpen als de fietstijd naar school en tijdstip van vertrek van huis en het opletten bij het fietsen in een groep.
Veilig Verkeer Nederland heeft een filmpje gemaakt over het oefenen van de nieuwe route naar de middelbare school. Deze kunt u op de site van VVN bekijken.
Veilig op de fiets: dode hoek
In het drukke verkeer zullen ook vrachtwagens rijden, waarschijnlijk iets wat uw kind eerder niet gewend was in het verkeer. Het is daarom goed hem of haar te wijzen op het gevaar van de dode hoek bij een vrachtwagen. Kinderen realiseren zich vaak niet hoe slecht zichtbaar ze zijn naast grote vrachtwagens, maar ook naast bussen of tractors. De twee vuistregels die uw kind bij het rijden bij een vrachtwagen altijd moet toepassen zijn:
- Altijd rechts en ruim achter een vrachtwagen blijven rijden
- Altijd minimaal 3 meter afstand tot de vrachtwagen houden
Veilig op de fiets: mobiel gebruik
We weten allemaal dat het onveilig is om een smartphone in het verkeer te gebruiken. Toch komen veel mensen in de verleiding om het te doen. Dit geldt zeker ook voor scholieren op de fiets. Het is daarom belangrijk dat u hierover goede afspraken met uw kind maakt omwille van zijn of haar eigen veiligheid. Uiteraard doet hierbij goed voorbeeld volgen.
Aansprakelijkheid bij aanrijding op de fiets
Ondanks alle goede voorbereidingen en oplettendheid kan het een keer voorkomen dat uw kind een aanrijding op de fiets heeft. Een fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer. Om die reden is bij wet geregeld dat een fietser bij een aanrijding met een motorvoertuig bijna nooit voor de volle 100% aansprakelijk is, ook niet als hij of zij de aanrijding veroorzaakt heeft.
Als uw kind jonger is dan 14 jaar is er een mogelijkheid de andere partij volledig aansprakelijk te stellen voor het verkeersongeval. Onze ervaren letselschade juristen kunnen u in dat geval informeren, adviseren en u bijstaan bij een schadeclaim.
Indien de andere partij aansprakelijk kan worden gesteld voor de aanrijding kunnen wij dit zelfs geheel kosteloos doen. Voor nadere informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.