Smartphone gebruik in het verkeer, een gevaar op de weg

Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer komt steeds vaker in het nieuws. Er is een enorme opkomst gaande van alle mogelijke elektronische apparaten, en dus ook de mobiele telefoon. Het is daarom niet gek dat dit van invloed is op het rijgedrag van weggebruikers, van automobilist tot fietsende scholier. Het gebruik van de smartphone achter het stuur wordt steeds duidelijker gezien als een gevaar op de weg. Hoe verhoudt dit zich tot problemen in het verkeer, zoals verkeersongelukken en aanrijdingen met bijbehorende letselschade? En wat zijn alle gevolgen van dien?

Afgeleid door mobiel achter het stuur

Afbeeldingsresultaat voor mobiele telefoon aanrijding

Bron: BNR.nl dinsdag 29 juli 2014

Afleiding is geen nieuw probleem in het verkeer. Een afleidende omgeving, passagiers, de radio of de eigen gedachten zijn er altijd al geweest. Maar afleiding is wel een groeiend probleem door de opkomst van de smartphone, de rol die het speelt in ons leven en het gemak waarmee we ons hierdoor laten afleiden.

Iedereen heeft wel eens al rijdend in het verkeer een berichtje ontvangen op de mobiele telefoon. En ook iedereen heeft toch even snel gekeken wat er binnen komt. Vaak gaat dat goed, kun je voor je gevoel best even kijken zonder dat er gelijk sprake is van een verkeersfout of zelfs een aanrijding. De kans dat je hierdoor bij een ongeluk betrokken raakt, is relatief gezien klein. Dat idee geeft aanleiding om je de volgende keer weer te laten verleiden tot het kijken naar het schermpje. Maar men vergeet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. De kans op een aanrijding en letsel ligt vele malen hoger door de afleiding door het mobiele apparaat.

Nadere informatie betreffende aangereden worden in de file

Mobiel in verkeer verslavend en gevaarlijk

We hebben in Nederland in het algemeen overal goed bereik. We zijn overal online om de laatste stand van zaken te kunnen checken. Een berichtje is zo gelezen of geschreven en we verwachten van de ander altijd weer snel een reactie terug. En het gaat toch altijd goed als je even snel kijkt wat er binnen komt? Als er nog nooit iets is gebeurd tijdens het controleren van het mobieltje, dan voelt men zich al snel comfortabel om nog eens en zelfs vaker te kijken.

Daarnaast is iedereen die een smartphone bezit in zekere mate verslaafd aan het mobiele apparaat. We reageren op elk piepje. Door het sociale contact heeft men het gevoel ergens bij te horen en dat geeft een goed gevoel. Daar willen we gelijk op reageren, ook als we in de auto of op de fiets zitten. En dit wordt steeds meer normaal gevonden. Het verhoogde risico in het verkeer wordt hiermee ondermijnt en men ziet geen gevaar meer in het al rijdend gebruiken van de mobiele telefoon.

Door afleiding van binnenkomende telefoontjes, berichtjes of mails gebeuren er steeds meer aanrijdingen met bijbehorend letsel. Kop-staartbotsingen worden tegenwoordig veelal veroorzaakt door het gebruik van mobiele telefoons. Door afleiding in het verkeer vanwege gebruik van de mobiele telefoon is er een belangrijke risicoverhogende factor om op de voorliggende auto te botsen.

Nadere informatie betreffende de aansprakelijkheid bij een kop-staartbotsing

Actie tegen mobiele telefoon in het verkeer

De overheid probeert de Nederlandse bevolking te attenderen op het gevaar van gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Dit doet men door middel van de bekende borden langs de weg en spotjes op de televisie. Ook zijn instanties als Veilig Verkeer Nederland altijd bezig met het zoeken naar een oplossing voor dit groeiende probleem. Zij willen hardere maatregelen tegen het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur en willen dat hier wetswijzigingen voor komen. Naast snelheid en alcohol wordt het gebruik van de mobiele telefoon steeds meer een belangrijk thema om verkeersslachtoffers en letsel te voorkomen.

Hulp bij  letselschade na aanrijding

Heeft u zelf een aanrijding of een kop-staartbotsing gehad, al dan niet door het gebruik van een mobiele telefoon? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor nadere informatie betreffende letselschadevergoeding. Indien de andere partij aansprakelijk is, staan wij u gegarandeerd kosteloos bij.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74