Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Smartengeld bij letselschade: zo weet u op welke bedrag u recht heeft

SmartengeldSmartengeld, dit is een vergoeding waar u bij letselschade mogelijk recht op heeft indien u slachtoffer bent geworden van een ongeval. Het is een compensatiebedrag voor immateriële schade. Smartengeld wordt dus mogelijk uitgekeerd naast een schadevergoeding voor uw materiële schade. De hoogte van deze letselschade bedragen is afhankelijk van verschillende factoren en daardoor per zaak verschillend. Hierdoor, en door soms uitzonderlijke bedragen die in de media worden genoemd, is er veel onduidelijkheid over de hoogte van smartengeldbedragen in Nederland. Want wanneer heeft u nu recht op smartengeld? En op wat voor bedrag kunt u dan rekenen? B&O Letselschade heeft dagelijks met het berekenen van smartengeld te maken. Wij geven u duidelijkheid over de werkwijze omtrent smartengeld in ons land.

Smartengeld door gratis juridische hulp

Als u een ongeluk heeft gehad, zijn de gehele situatie en gevolgen vaak lastig te overzien. U heeft schade aan uw bezittingen die u bij de verzekeringsmaatschappij wil claimen. Daarnaast bent u ook gewond geraakt en heeft u geen idee of dit zal uitlopen op langdurig letsel omdat u nog volop in de medische mallemolen zit. Kunt u wel weer aan het werk of bent u (tijdelijk) arbeidsongeschikt? Welke kosten moet u allemaal maken voor u weer op de been bent en krijgt u deze vergoed? Heeft u misschien recht op smartengeld? Dit zijn allemaal vragen die spelen als u een ongeval met letselschade overkomt.

In het algemeen zijn dit vragen waar moeilijk direct een antwoord op te krijgen is. Daarom is het altijd aan te raden een letselschadejurist in de arm te nemen als u te maken krijgt met letselschade en de afhandeling hiervan. De letselschade professionals van B&O Letselschade helpen u door het gehele letselschadetraject en zorgen dat u de juiste schadevergoeding ontvangt, zowel materieel als immaterieel. Wij doen dit geheel gratis indien de andere partij aansprakelijk is voor uw letsel.

Nadere informatie over de Smartengeldgids

Smartengeldboek: leidraad smartengeldbedragen

Recentelijk is weer het ANWB Smartengeldboek verschenen, ook wel de Smartengeldgids genoemd. Dit is een standaardwerk voor de juridische wereld met rechterlijke uitspraken over smartengeld. In de versie van 2020 zijn ruim 100 nieuwe uitspraken toegevoegd. SmartengeldboekHet ANWB Smartengeldboek bevat meer dan 2.300 uitspraken en is al ruim 60 jaar een uitgave van ANWB Verkeersrecht. Het is het standaardwerk voor uitspraken op het gebied van de hoogte van het smartengeld.

Het ANWB Smartengeldboek is onmisbaar voor de letselschadepraktijk, omdat het een overzicht van vergelijkbare uitspraken biedt. Het geeft op die manier een aanknopingspunt voor onderhandelingen tussen belangenbehartigers van het slachtoffer en de aansprakelijke tegenpartij of zijn verzekeraar. Uiteraard is iedere persoon en ieder ongeval uniek maar de uitspraken bieden, zoals gezegd, wel een bandbreedte qua bedragen inzake smartengeld. Uit de verzamelde uitspraken van rechters in smartengeldzaken valt dit jaar opnieuw een voorzichtig stijgende lijn af te leiden in de hoogte van de toegewezen bedragen.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een financiële compensatie voor geleden immateriële schade. Immateriële schade is alle andere schade dan materiële schade, zoals pijn (lichamelijk, maar ook psychisch leed), ontsiering van het lichaam (littekens en dergelijke) en tijdelijke of blijvende klachten als gevolg van de letselschade veroorzakende gebeurtenis. Hierbij worden ook gederfde levensvreugde en aantasting in de persoon (bijvoorbeeld belediging) meegerekend. Uiteraard moet aan bepaalde in de wet genoemde voorwaarden worden voldaan om smartengeld toe te kennen. De hoogte van toegekend smartengeld hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Leeftijd van het slachtoffer
  • Duur van ziekenhuisopname of revalidatie
  • Het aantal en de ernst van medische ingrepen
  • Duur van het genezingsproces
  • Blijvende invaliditeit of andere beperkingen
  • Zichtbare verminking of littekens
  • Invloed van het letsel op werk of studie
  • Invloed van het letsel op hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen

Kortom: het bepalen van de hoogte van smartengeld is maatwerk en is sterk afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden.

Hoogte smartengeld berekenen

Smartengeld wordt in Nederland toegekend op grond van artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek. In ons land worden over het algemeen minder hoge bedragen aan smartengeld uitgekeerd dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Dit heeft meerdere oorzaken. SmartengeldHet berekenen van schadevergoeding bij letselschade, en dus ook smartengeld, is ingewikkeld en omvat vele facetten waar rekening mee gehouden dient te worden.

Het oplopen van letsel kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van uw leven. Naast de directe schade, kunt u te maken krijgen met toekomstige schade. Hierbij kunt u denken aan verlies van inkomen, pensioen en promotie wanneer u deels of geheel arbeidsongeschikt bent geraakt door het ongeval.

Ook kunt u denken aan langdurige pijnklachten door bijvoorbeeld een whiplash of onherstelbaar letsel, te verwachten toekomstige operaties of aanpassingen aan uw huis. Het bepalen en claimen van letselschade en smartengeld is niet eenvoudig en u kunt daarvoor het beste gespecialiseerde juridische hulp inroepen van een letselschadespecialist.

Gratis juridische hulp bij claimen smartengeld

Alle indirecte en bijkomende kosten zullen ook moeten worden berekend en opgenomen in de schadeclaim. Met de hulp van een letselschadejurist kunt u de schadevergoeding krijgen waar u recht op heeft.

De gehele letselschadeprocedure is een lange weg. Er zijn vaak verschillende partijen bij betrokken en vooral bij complexe zaken kunt u te maken krijgen met discussies over aansprakelijkheid en de hoogte van de letselschadebedragen. Onze letselschade experts kunnen u bijstaan en advies geven. En wanneer een ander aansprakelijk is voor uw letsel, kost onze juridische bijstand u niets. Onze kosten zijn onderdeel van de letselschadevergoeding. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Heeft u recht op schadevergoeding? Neem contact met ons op. Wij helpen u bij het berekenen van de bedragen aan letselschade en smartengeld. Indien gewenst komen wij bij u thuis, in het gehele land, om uw zaak te bespreken.

Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen