Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Risicoaansprakelijkheid dier bij letselschade

Dieren zijn in veel gevallen aandoenlijk om te zien en hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Toch kan bijvoorbeeld een hond of kat onverwacht gedrag vertonen en een buitenstaander bijten of ander letsel toebrengen. Dit kan soms zelfs verstrekkende gevolgen hebben. Wie is er aansprakelijk voor de schade die een dier veroorzaakt en de gevolgen hiervan? B&O Letselschade legt u uit waarom dat in bijna alle gevallen de eigenaar van het dier is en hoe een schadeclaim het beste kan worden afgehandeld.

Gratis juridische hulp bij letsel door een dier

Als u bent gebeten door een hond, geschopt door een paard of ander letsel heeft door toedoen van een dier, dan kunt u hier fysiek en emotioneel veel last van hebben. Maar ook financieel kan dit een behoorlijke impact hebben. De betrokken en ervaren letselschade specialisten van B&O Letselschade weten wanneer en hoe u recht heeft op een financiële vergoeding en hoe zij een maximale schadevergoeding voor u kunnen claimen. Wij doen dit zelfs geheel gratis voor u als de eigenaar van het dier door ons aansprakelijk gesteld kan worden.

Nadere informatie over letsel bij bezoek aan een dierenpark

Eigenaar dier aansprakelijk

Regelmatig verschijnt er een bericht in de media over letsel door een dier. Veelal gaat dit over agressieve honden die iemand op straat hebben aangevallen. De letselschade die het slachtoffer hierdoor oploopt, is vaak niet te overzien en kan een jarenlang medisch traject met zich meebrengen. Maar letselschade kan ook ontstaan tijdens minder te verwachten situaties met een dier. Dit komt vaker voor dan u zou denken. Bij letsel door dieren is de eigenaar van het dier vaak aansprakelijk voor de letselschade die het heeft veroorzaakt.

De eigenaar van een dier moet er op voorbereid zijn dat zijn hond, paard of kat onverwacht gedrag kan vertonen en hij zal een ongeluk moeten zien te voorkomen. Echter, zelfs de meest getrainde dieren kunnen nog onvoorspelbaar gedrag laten zien. Om die reden hebben veel eigenaren van dieren een speciale aansprakelijkheidsverzekering afgesloten om hoge kosten te voorkomen van letselschade dat hun dier kan veroorzaken.

Schuldvraag bij letselschade door een dier

De aansprakelijkheid van de eigenaar van een dier is bij letselschade altijd 100% tenzij de schuldvraag bij het ongeval hierin moet worden bijgesteld en deze ook voor een deel bij het slachtoffer zelf ligt. Dit wordt in het algemeen echter niet snel aangenomen.
Als het dier gepest is of expres aan het schrikken is gebracht en daardoor heeft gebeten of geschopt, dan kan bepaald worden dat het slachtoffer zelf (ook) schuldig is. Bij de vaststelling van de aansprakelijkheid speelt de schuldvraag dan ook een belangrijke rol. Afhankelijk van de schuld die partijen hebben aan het gebeurde zal een verdeeld percentage aansprakelijkheid worden vastgesteld. Een letselschade specialist kan dit nauwkeurig voor u uitzoeken en eventueel berekenen.

Dit ligt iets anders indien een kind betrokken is bij het ongeval en letsel heeft opgelopen door toedoen van een dier. Kinderen tot 14 jaar genieten wettelijk extra bescherming en hebben te allen tijde recht op een volledige schadevergoeding na een incident met een dier. Dit is zelfs het geval indien het kind het dier heeft gepest, expres heeft laten schrikken of pijn heeft gedaan. Het is aan de eigenaar van het dier om zich er bewust van te zijn dat ook kinderen zich onvoorspelbaar kunnen gedragen en dat indien nodig het dier uit de buurt van deze kinderen gehouden zal moeten worden. Gebeurt er toch iets tussen kind en dier waarbij het kind gewond raakt? Dan is de eigenaar van het dier volledig aansprakelijk.

Letselschade door dier in vrije natuur

Indien u letselschade oploopt door een hond of een ander huisdier, dan is het meestal niet moeilijk om de eigenaar te achterhalen en daarna de schade bij hem of haar te verhalen. Maar hoe zit het met een dier in de vrije natuur, zoals bijvoorbeeld een overstekend hert? Als u op de weg in botsing komt met een hert of een ander wild dier, dan kan dit behoorlijke schade opleveren voor uw auto en letselschade bij u en uw passagiers. In het geval van een overstekend hert of zwijn is er echter doorgaans geen eigenaar in het spel. Slachtoffers van een ongeval met een dier in de vrije natuur komen dan ook niet in aanmerking voor letselschade vergoeding door het ontbreken van een tegenpartij.

Letselschade vergoeding en smartengeld

Elk ongeluk met een dier kent weer andere gevolgen. Daardoor zullen de (medische) kosten ook per geval flink kunnen verschillen. Bij een berekening van de letselschade vergoeding voor het slachtoffer worden alle gemaakte en eventuele toekomstige kosten meegenomen. De uitgaven die worden gemaakt ten gevolge van het ongeval moeten goed worden bijgehouden en genoteerd. In ieder geval tellen hierbij de volgende kosten mee:

  • herstelkosten van kleding of andere bezittingen
  • medische kosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering, zoals plastische chirurgie
  • vervoer naar het ziekenhuis of arts
  • gemiste inkomsten door arbeidsongeschiktheid
  • smartengeld
  • juridische bijstand

Een ongeval kan vaak psychische schade met zich meebrengen. Dit is ook niet ongewoon bij een incident met een dier. Hoeveel leed er wordt ervaren, verschilt per persoon en hangt natuurlijk ook af van de ernst van het letsel. Een hondenbeet kan trauma en straatvrees tot gevolg hebben, een trap of val van een paard kan ernstig rugletsel, beenletsel of misschien zelfs hersenletsel veroorzaken. In dit soort gevallen wordt er ook wel smartengeld uitgekeerd aan het slachtoffer voor gederfde levensvreugde. Voor het claimen van smartengeld kunt u het beste een letselschade expert inschakelen.

Juridische expertise bij letselschade door een dier

Wij raden u aan om bij letselschade door een dier deze schade zo snel mogelijk te verhalen op de tegenpartij. Letselschade door een dier kan u lange tijd achtervolgen vanwege complicaties, ontstekingen of een langzaam genezingsproces. Dit staat u in uw dagelijkse leven behoorlijk in de weg. Indien u letsel door een dier heeft opgelopen, is dit geen sinecure. Een snelle afwikkeling van een schadeloosstelling kan daarbij een pleister op de wonde zijn. Onze letselschade specialisten zetten zich maximaal in om het traject zo vlot mogelijk te laten verlopen met oog voor uw omstandigheden. Wij doen dit zelfs geheel gratis indien wij de eigenaar van het dier voor u aansprakelijk kunnen stellen. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen