Letsel opgelopen door een ongeval in of om het huis

In het kort

  • Sinds de Corona-crisis werken steeds meer mensen thuis. Mede hierdoor is het aantal ongevallen in of om het huis aan het toenemen. Maar kunt een andere partij aansprakelijk stellen voor uw letsel bij ongevallen in uw eigen huis?
  • Een val komt het meeste voor als ongeval in het huis. Maar ook snijwonden en botbreuken door doe-het-zelven en brandwonden door brand komen relatief vaak voor.
  • Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden een partner, gezinslid of mede-eigenaar van onroerende én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade door een uitspraak van de Hoge Raad. Ook kunt u in sommige gevallen de fabrikant van een apparaat aansprakelijk stellen.
  • Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en claimen en berekenen van de schadevergoeding kan complex zijn. Onze ervaren letselschadejuristen helpen u hier graag bij, zodat u krijgt waar u recht op heeft. En bij aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze hulp voor u gratis. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in of om het huis?

Ongeval in of om het huisWe zijn nu veel meer thuis dan gemiddeld omdat we massaal thuis aan het werk zijn en er niet meer op uit gaan zoals voor de Corona-crisis. Ondanks dat dit een hard gelag is voor veel mensen, is het goede nieuws dat er minder verkeersongelukken en bedrijfsongevallen plaatsvinden. Maar dit zal wel een toename betekenen van het aantal ongevallen met letsel in huis. Zeker met meerdere mensen per huishouden betekent dat een verhoogde kans op ongevallen in en om het huis. Bij wie kunt u dan een letselschadevergoeding claimen? Of bent u zelf verantwoordelijk omdat het in uw eigen huis plaatsvond? B&O Letselschade heeft de antwoorden en legt u uit wat te doen bij een ongeval in of om het huis.

Gratis juridische hulp bij ongeval in of om het huis

Heeft u letsel opgelopen door een ongeluk in huis of rondom uw huis? Als slachtoffer van dit vaak eenvoudige ongelukje kunt u langdurig nadelige gevolgen ondervinden. Het is daarom belangrijk om goed uit te laten zoeken of u hier een andere partij aansprakelijk voor kunt stellen, ondanks dat het ongeluk heeft plaatsgevonden in uw eigen huis. Ook al is het bij een ongeval met letselschade in uw eigen omgeving vaak niet mogelijk om een ander als aansprakelijke aan te wijzen, toch zijn hier wel uitzonderingen op.

Soms komt het namelijk voor dat er letsel ontstaat door onhandigheid of schuld van een huisgenoot. In dat geval kunt u hem of haar mogelijk aansprakelijk stellen. Ook kan het ongeval veroorzaakt zijn door slecht functioneren van een apparaat of gebrekkig opstal. De letselschade juristen van B&O Letselschade informeren u graag over de kans van slagen van uw schadeclaim. Indien er een aansprakelijke partij aangewezen kan worden, werken wij geheel gratis aan uw letselschadezaak.

Nadere informatie over letselschade door gebrekkig product en productaansprakelijkheid

Ongelukken in en om het huis

Ongeluk in of om het huisDagelijks vinden er in Nederland duizenden ongelukjes plaats in en rondom het huis. Een ongelukje zit in een klein hoekje, dat heeft u thuis vast zelf ook wel eens meegemaakt: een glijpartij in de badkamer, de val van een trap of een brandwond door een vallende pan in de keuken. Dergelijke ongelukken vallen in de categorie privé-ongeval. Meestal loopt zo’n ongeluk in huis goed af, maar soms kan een dergelijke situatie heel vervelend aflopen en ernstige consequenties hebben. Wat zijn de grootste risico’s op letselschade in en om het huis?

  • Een val komt het meeste voor als ongeval in huis. Vooral bij ouderen is dit een groot probleem. Maar ook jongere mensen kunnen lelijk ten val komen door bijvoorbeeld de val van een trap of een glijpartij. Bent u zelf de veroorzaker of is er wellicht iets door een huisgenoot op de trap blijven liggen waardoor u ten val kwam?
  • Volgens schattingen ontstaan er jaarlijks zo´n 130.000 letsels tijdens doe-het-zelven. Hiervan moeten er zo´n 16.000 behandeld worden bij de Eerste Hulp in het ziekenhuis. Met name de handen zijn kwetsbaar: letsel aan handen zoals doorgesneden pezen en zenuwen en botbreuken komen zeer regelmatig voor, meestal door gebruik van een cirkel- of kettingzaag of een mes. Maar ook de grasmaaier, de schuurmachine en de slijptol zijn vaak boosdoeners. Niet zelden leidt een dergelijk ongeval tot blijvend letsel en arbeidsongeschiktheid
  • Door brand in huis kan men ook heel vervelend en blijvend letsel oplopen. Elk jaar komen er ongeveer 80.000 mensen met brandwonden bij de huisarts of huisartsenpost. Voor maar liefst 1.300 slachtoffers van brandwonden is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. De belangrijkste oorzaken van brand zijn roken en kortsluiting of een defect apparaat
Val in huis

Bron: CBS

Wat is een privé-ongeval?

Onder privé-ongevallen vallen alle ongevallen voor zover het géén arbeids- of verkeersongevallen betreft. Dit geldt dus voor een ongeval in of om het huis, maar kan ook betrekking hebben op een ongeval in openbare gebouwen, op straat, door een dier of tijdens vrijetijdsbesteding. Als een dergelijke ongeluk thuis volgens u door een ander is veroorzaakt, bestaat er een kans dat de schade verhaald kan worden op deze partij.

Hierbij kan ook nog risicoaansprakelijkheid om de hoek komen kijken. Dit is niet gebaseerd op de schuld of verwijtbaarheid van iemand anders, maar bijvoorbeeld op grond van een bepaalde rol die iemand heeft bij het ongeval. Dit betekent dat iemand aansprakelijk kan zijn voor uw letselschade, hoewel hem geen verwijt kan worden gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij letsel door een dier. Als een hond u bijt, dan is zijn eigenaar in principe altijd aansprakelijk voor uw letsel, ook als het baasje de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen.

Aansprakelijkheid partner bij letselschade

Aansprakelijkheid partnerSinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade. Aanleiding hiervoor is een uitspraak van de Hoge Raad in Den Haag waarbij een vrouw haar echtgenoot aansprakelijk stelde voor een ongeval rondom het huis, ook wel bekend als het ‘Hangmatarrest’. Zij raakte door het omvallen van een gemetselde pilaar zwaar gehandicapt en de Hoge Raad oordeelde dat haar partner als mede-eigenaar van het huis, aansprakelijk gesteld kon worden voor haar letselschade. Zij krijgt de helft van de schade vergoed, omdat zij zelf ook eigenaar was van het huis en de pilaar. De uitspraak betekent dat ook een familielid aansprakelijk gesteld kan worden voor in ieder geval 50% van de opgelopen schade in en rondom huis.

Letselschade jurist bij ongeval in of om het huis

Als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade dan kunnen wij deze verhalen via de verzekering van de betrokken persoon. Het is dan wel noodzakelijk om te komen tot een volledige inventarisatie van uw huidige letsel, maar ook uw gezondheidssituatie kort daarvoor en die in de toekomst: alle factoren moeten meegenomen worden in uw claim. Dit geldt dus ook voor een ongeval in of om uw huis, veroorzaakt door uw eigen partner of een ander familielid. Hierbij krijgt u misschien zelfs te maken met uw eigen verzekeringsmaatschappij die de schadevergoeding aan u zal moeten uitbetalen.

In een dergelijke complexe situatie staan de letselschadejuristen van B&O Letselschade voor u klaar om u al het juridische getouwtrek uit handen te nemen. Wij zorgen voor een passende letselschadevergoeding, u kunt zich volledig richten op uw herstel. Onze juridische dienstverlening is gegarandeerd gratis indien wij een andere partij aansprakelijk kunnen stellen. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

 

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74