Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Letselschade door turbulentie in vliegtuig

Letselschade door turbulentieDe periode is weer aangebroken van voorpret voor de zomervakantie. Waarschijnlijk bent u al aan het plannen waar u naar toe wil en wellicht is dit met het vliegtuig. Positief gevoel overheerst, want u heeft zin in de vakantie en u heeft er hard voor gewerkt. Maar staat u er bij stil dat in het vliegtuig ook vervelende situaties kunnen ontstaan waardoor u letselschade kan oplopen, bijvoorbeeld door turbulentie? Wat moet u in zo’n geval doen en valt uw vakantie dan gelijk in het water? Is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk of is het gewoon domme pech? B&O Letselschade zet het voor u uiteen en zorgt ervoor dat u met een gerust gevoel op vakantie kunt.

Nadere informatie over aansprakelijkheid van het openbaar vervoer bij letselschade

Gratis juridische hulp bij letselschade

Of u recht heeft op een schadevergoeding bij letselschade hangt van meerdere factoren af. In welke omstandigheden is het gebeurd en bent u of is een ander schuldig aan het ongeval? Als een andere partij verantwoordelijk is voor het vervelende voorval, dan is hij of zij in veel gevallen ook de aansprakelijke partij. En dat betekent dat uw letselschade ook door die partij in z’n geheel vergoed zal moeten worden, inclusief de bijkomende juridische kosten. De ervaren en betrokken letselschade juristen van B&O Letselschade werken dus geheel gratis aan uw letselschadezaak indien wij een andere partij of persoon voor u aansprakelijk kunnen stellen.

Letselschade bij ongeval in of met een vliegtuig

Eigenlijk horen we er nooit zoveel over: ongevallen die ín het vliegtuig gebeuren. U bent in vakantiestemming, dus u staat er zelf eigenlijk ook helemaal niet bij stil. Vliegen is immers een hele veilige manier van reizen. Maar ook in een vliegtuig geldt dat een ongeluk in een klein hoekje zit. U zit tezamen met vele anderen in een kleine ruimte met de bagage die iedereen toch nog bij zich heeft. Door bijvoorbeeld turbulentie kan iemand vallen, bagage kan verschuiven of hete koffie kan over u heenkomen. Om nog maar niet te spreken over de letselschade die kan ontstaan bij een daadwerkelijk vliegtuigongeval. Wie draait voor de schade en letselschade op bij een ongeval in of met een vliegtuig? Is dat automatisch de vliegmaatschappij? Of ligt dat toch iets genuanceerder?

Vervoermaatschappij aansprakelijk bij letselschade

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, kunnen we onder andere naar het Verdrag van Montreal kijken. In dit verdrag wordt gesteld dat de vervoermaatschappij aansprakelijk is voor schade van lichamelijk letsel van een passagier. Deze heeft een risicoaansprakelijkheid naar zijn passagiers. Internationale verdragen hebben verder bepaald dat een vliegmaatschappij aansprakelijk is voor het letsel van een passagier tijdens de vlucht tot een bedrag van €114.000,- per persoon. Bedragen hierboven komen ook voor rekening van de vervoerder, tenzij er kan worden aangetoond dat het opgelopen letsel door eigen toedoen van de passagier is ontstaan. In dat laatste geval is de vervoerder niet aansprakelijk te stellen. De tweede uitzondering is als de schade niet te wijten is aan schuld of nalatigheid van de vervoerder en dit ook daadwerkelijk bewezen kan worden, bijvoorbeeld door schuld van een terrorist.

Alleen in het geval het land van bestemming is aangesloten op het Verdrag van Montréal, kan hierop een beroep worden gedaan. Wanneer het Verdrag van Montréal niet van toepassing is, kunnen het Verdrag van Warschau of andere protocollen uw recht op een schadevergoeding wellicht ondersteunen.

Stewardessen zwaargewond door turbulentie

Letselschade door turbulentieNiet alleen de passagiers, maar ook het cabinepersoneel kan letselschade oplopen tijdens een vlucht met turbulentie. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een Transavia-vlucht in september 2016, waarbij drie stewardessen zwaargewond raakten tijdens een vlucht van Schiphol naar Palma de Mallorca. Toen het vliegtuig een hevige onweersbui invloog, die de piloten maar kort van te voren hadden opgemerkt, controleerden de stewardessen de stoelriemen van de passagiers. Omdat zij zelf nog niet in hun stoelen zaten met de riemen vast werden zij “in de rondte gegooid”, waarna ze met een smak op de grond belandden. Zij liepen onder andere meerdere botbreuken op en zijn buiten bewustzijn geraakt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht het incident en adviseerde Transavia om de procedures bij turbulentie aan te passen. Dit om het personeel beter te beschermen en omdat deze geen rekening hield met onverwachte turbulentie. Transavia heeft inmiddels de procedures aangepast, voor de veiligheid van het cabinepersoneel en de passagiers.

Letselschade claim neerleggen bij vliegmaatschappij

In het geval van de letselschade van de stewardessen zal het gaan om een bedrijfsongeval waarbij de aansprakelijkheid geheel bij de werkgever ligt. In deze zaak waren gelukkig geen passagiers gewond geraakt. Dan was namelijk het bewijs voor aansprakelijkheid van de vliegmaatschappij een stuk ingewikkelder geweest, waarbij de kennis en kunde van een letselschade jurist geen overbodige luxe zou zijn. Het probleem bij vliegtuigongevallen is namelijk heel vaak het toegewezen krijgen van een schadevergoeding, zeker gelet op de internationale sfeer en de vele praktische problemen daaromtrent.

Letselschade expertise bij een vliegtuigongeval

Over het algemeen neemt een vliegmaatschappij de nodige maatregelen om u zo veilig mogelijk te vervoeren, ook indien er turbulentie tijdens de vlucht optreedt. U kent ongetwijfeld de aanwijzingen van de stewardessen om uw bagage netjes in de daarvoor bestemde bagageruimte te plaatsen en u wordt gevraagd uw gordel om te doen bij onstuimig weer. Net als bij veel andere letselschade ongevallen is het dus niet 100% duidelijk te stellen of de vliegtuigmaatschappij aansprakelijk is voor uw letselschade bij een ongeval in of met een vliegtuig. Onze deskundige letselschade juristen kunnen u van advies voorzien en u van dienst zijn met de aansprakelijkstelling bij letselschade. Onze juridische dienstverlening is voor u geheel gratis indien wij een andere partij, zoals de vliegmaatschappij, aansprakelijk kunnen stellen voor uw letselschade. Neemt u contact op met B&O Letselschade voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen