Landbouwvoertuigen op de openbare weg

In het kort

  • Hoewel er weinig landbouwvoertuigen op de weg zijn, zijn zij relatief vaak betrokken bij een ongeval. In ongeveer 10% van deze gevallen leidt dit tot zwaar letsel.
  • In de Wegenverkeerswet is een speciaal onderdeel voor landbouwvoertuigen op de weg. Hierin worden eisen gesteld aan maximale beladingen en het afschermen van scherpe delen van het voertuig.
  • Omdat er voor landbouwvoertuigen andere verkeersregels gelden is de aansprakelijkheid na een ongeval niet altijd direct duidelijk. Onze ervaren letselschadejuristen helpen u daar graag mee.
  • Heeft u een aanrijding gehad met een landbouwvoertuig en wilt u hulp bij het claimen van een schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

U komt ze vast wel eens tegen op de provinciale weg of op een doorgaande weg in het dorp, een tractor of een ander landbouwvoertuig. Deze kan de weg enorm in beslag nemen. Het formaat van deze voertuigen en het slechte zicht op de weg van de bestuurder kan soms chaotische verkeerssituaties opleveren, met misschien wel een ongeval en letsel tot gevolg. Wat zijn de regels voor deze tractoren en andere landbouwvoertuigen en hoe kunt u hiermee omgaan bij een ongeval? B&O Letselschade zet het voor u op een rij.

Juridisch advies na ongeval met een landbouwvoertuig

Heeft u een aanrijding gehad met een tractor of een ander landbouwvoertuig op de openbare weg? Dan zijn er afwijkende verkeersregels die van belang zijn bij het afhandelen van uw letselschade claim. U kunt zich daarom hierin het beste laten bijstaan door een ervaren letselschade specialist. Indien de andere partij aansprakelijk is, kunnen de experts van B&O Letselschade u geheel gratis van dienst zijn.

Landbouwvoertuigen, een gevaar op de weg?

Hoewel ze veel minder aanwezig zijn op de weg dan andere motorvoertuigen gebeuren er relatief gezien vaak ongevallen met tractoren of andere landbouwvoertuigen. Ongeveer 10% van de aanrijdingen met een landbouwvoertuig heeft een ernstige afloop. Jaarlijks vallen er gemiddeld 3 doden door een ongeval waar een landbouwvoertuig bij betrokken is. Vaak zijn ook voetgangers of fietsers slachtoffer van zo’n aanrijding.

De meeste ongevallen met een landbouwvoertuig vinden plaats op gemeentelijke wegen, gevolgd door provinciale wegen. De ernst van zo’n ongeval is over het algemeen op de provinciale wegen vele malen hoger. Gemiddeld gebeurt 24% van de slachtofferongevallen met betrokkenheid van landbouwvoertuigen binnen de bebouwde kom en 76% buiten de bebouwde kom. Ongevallen binnen de bebouwde kom lopen gemiddeld genomen minder slecht af.

Waarom zorgen landbouwvoertuigen voor gevaarlijke verkeerssituaties?

  • Ten eerste zijn landbouwvoertuigen groot, zwaar en nemen zij veel ruimte in beslag. Vergeleken met een fietser is een tractor kolossaal, dit is een enorm massaverschil. Bij een ongeval zal er voor een kwetsbare fietser al snel lichamelijk letsel ontstaan
  • Daarnaast is er een groot verschil in snelheid tussen landbouwvoertuigen en andere gemotoriseerde voertuigen. De lage snelheid van een tractor kan voor problemen en verkeershinder zorgen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld gevaarlijke inhaalmanoeuvres door automobilisten
  • Bestuurders van landbouwvoertuigen hebben vaak niet in de gaten dat verkeersdeelnemers in zijn directe omgeving zich onveilig voelen en zich daardoor onvoorspelbaar kunnen gedragen. De bestuurder van de tractor kan hierdoor soms verkeerssituaties verkeerd inschatten

Door het verschil in snelheid en massa van het landbouwverkeer vergeleken met andere weggebruikers is het moeilijk een eenduidige oplossing te vinden voor het gevaar van de grote en langzame landbouwvoertuigen op de weg. Het probleem wordt gedeeltelijk aangepakt door het op termijn invoeren van een hogere maximum snelheid (naar 40 kilometer per uur), kentekenregistratie en een officieel T-rijbewijs voor bestuurders van landbouwvoertuigen. Het belangrijkste aandachtspunt blijft echter de bewustwording van de verkeersdeelnemers.

Verkeersregels voor landbouwvoertuigen

Voor landbouwvoertuigen zijn verschillende speciale wettelijke regels opgesteld voor op de openbare weg. Het gaat hierbij om regels waar het voertuig aan moet voldoen, regels voor het deelnemen in het verkeer en regels voor de bestuurder.

Regels voor het landbouwvoertuig

Er is een speciaal onderdeel van de Wegenverkeerswet, de Regeling Voertuigen, waarin eisen worden gesteld aan de maximale beladingen en afmetingen van landbouwvoertuigen op de openbare weg. Daarnaast moeten scherpe delen worden afgeschermd om te voorkomen dat dit lichamelijk letsel kan veroorzaken bij andere weggebruikers. Ook voor de bestuurder van het voertuig zelf moeten veiligheidsmaatregelen getroffen worden zodat zij zich veilig kunnen verplaatsen, zoals het gebruik van een kooiconstructie.

Net als andere voertuigen moeten landbouwvoertuigen voorzien zijn van dimlichten aan de voorzijde, stadslichten, richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten en spiegels. Als ze breder dan 2,60 meter zijn of wanneer ze werkzaamheden langs de openbare weg uitvoeren, moeten ze een geel zwaai- of knipperlicht voeren. Ondanks al deze eisen is de zichtbaarheid en herkenbaarheid van landbouwvoertuigen echter toch nog een probleem voor andere weggebruikers, met name in het donker.

Plaats op de weg en maximumsnelheid

Landbouwvoertuigen mogen op alle wegen rijden, met uitzondering van autowegen, snelwegen en alle wegen met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer. De wettelijke maximumsnelheid voor deze voertuigen is in Nederland 25 kilometer per uur. Toch kunnen ze vaak veel sneller rijden. En met name de remweg van de tractor, zeker in combinatie met een aanhanger, kan door een verhoogde snelheid beduidend langer zijn dan die van een personenauto.

Bestuurders van een landbouwvoertuig op de openbare weg moeten minimaal 16 jaar oud zijn. Sinds 1 juli 2015 moeten zij daarvoor in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Door de invoering van dit speciale rijbewijs worden deze bestuurders getoetst op benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid.

Aansprakelijkheid bij aanrijding met een landbouwvoertuig

Als u een ongeval heeft gehad met een landbouwvoertuig op de openbare weg, dan is het niet altijd eenvoudig aan te tonen wie verantwoordelijk is voor de aanrijding. Dit komt doordat voor landbouwvoertuigen andere verkeersregels gelden, waardoor de situatie soms onduidelijk kan zijn voor alle betrokkenen. Ook wordt het zicht vaak belemmerd door het grote voertuig, waardoor niet de gehele verkeerssituatie kon worden overzien. Na de eerste schrik is het daarom verstandig zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen om aan te kunnen tonen wat er precies is gebeurd, bijvoorbeeld door het maken van foto’s en het aanspreken van getuigen.

Gratis juridische hulp

Als u vervolgstappen wilt nemen en wellicht de bestuurder van de tractor aansprakelijk wil stellen voor (letsel)schade, dan raden wij u aan hiervoor een letselschade expert in de arm te nemen. De letselschade specialisten van B&O Letselschade kunnen u al dit geregel uit handen nemen en uw schadeclaim indienen, u heeft hier dan geen omkijken meer naar. Indien de bestuurder van het landbouwvoertuig aansprakelijk gesteld kan worden, werken wij geheel gratis aan uw case. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74