Laaghangende zon? Zo gaat u veilig de weg op

Het is april en het lenteweer is in aantocht. Veel mensen kijken elk jaar weer uit naar een zonnetje dat regelmatig schijnt. Toch kan de zonneschijn in het verkeer behoorlijk dwarsliggen. De laaghangende zon kan namelijk in de ochtenduren of tijdens de spits uw zicht belemmeren en tot gevaarlijke situaties leiden. B&O Letselschade geeft u een aantal tips en adviezen voor veilig rijden bij een laaghangende zon.

Gratis juridische expertise

Bij slecht zicht door de zon tijdens het autorijden gebeuren er zo’n 20% meer ongevallen op de weg dan bij normale weersomstandigheden, zo stelt het Verbond van Verzekeraars. Ook ontstaan er door het slechte zicht meer files, waarmee de kans op een aanrijding aanzienlijk toeneemt. Bij schadevergoeding door een aanrijding speelt altijd mee wie de aansprakelijke partij is in deze. Indien een andere automobilist aansprakelijk kan worden gesteld, kunnen onze letselschade experts u kosteloos bijstaan bij uw schadeclaim.

Nadere informatie over verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen

Voorzorgsmaatregelen bij laaghangende zon

Om veilig te kunnen autorijden met een laaghangende zon zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen. B&O Letselschade zet ze voor u op een rijtje.

Gebruik uw zonnebril

Het gebruik van uw zonnebril bij een laaghangende zon is een absolute must. Het zorgt er voor dat het zonlicht afgebroken wordt en minder fel in uw ogen schijnt. Hierdoor heeft u beter zicht op de weg.
Nog beter is het gebruik van een zonnebril met gepolariseerd glas, zoals ook wel bij water- en wintersport wordt gebruikt. Dit glas zorgt er voor dat de zonnestralen niet rechtstreeks in uw ogen komen, maar meerdere keren worden onderbroken. Zo worden uw ogen beschermd tegen reflecterend licht en schitteringen op het asfalt.
Daarnaast zijn er ook nog zonnebrillen verkrijgbaar met oranjebruine glazen, ook wel ‘roadview’ genoemd. De kleur van deze bril zorgt er voor dat u meer contrast kunt zien, ook als de zon fel op een nat wegdek schijnt.

Let op het verkeer achter u

Niet alleen u, maar ook de bestuurders achter u kunnen verblind raken door het zonlicht. Als u moet stoppen voor een verkeerslicht, wees dan extra alert op het achteropkomende verkeer door bijvoorbeeld eerder vaart te minderen als u het stoplicht of een kruispunt nadert. De kans is namelijk aanwezig dat andere bestuurders door de zon ook slecht zicht hebben op het rode licht of uw remlicht en te laat zullen remmen. Ook in de file kan uw remlicht slecht zichtbaar zijn voor het naderende verkeer, dus ook daar kunt u attent op zijn.

Schone autoruiten

U heeft het vast wel eens opgemerkt, zonneschijn op uw autoruit zorgt ervoor dat vuil meer oplicht waardoor u slechter zicht heeft op de weg. Zorgt u er daarom voor dat u voldoende ruitenwisservloeistof heeft om uw ruiten te besproeien en regelmatig schoon te houden.
Ook is het belangrijk dat er goede ruiterwisserbladen op uw ruitenwissers zitten. Voor een optimaal effect bij het schoonmaken van uw ruiten is het aan te raden deze minimaal één keer per jaar te vervangen. Dit voorkomt vervelende strepen op uw voorruit die uw zicht belemmeren.
Uw autoruiten kunnen aan de binnenzijde ook vuil worden, bijvoorbeeld door de blower van uw verwarming. Het is daarom van belang dat u ook in de gaten houdt of uw ruiten aan de binnenzijde schoon genoeg zijn voor een goed zicht bij een laaghangende zon.

Matig uw snelheid

Als uw zicht wordt belemmerd door een laaghangende zon kunt u het beste uw snelheid aanpassen. Als u op dat moment wat minder hard rijdt, heeft u meer tijd om te remmen of uit te wijken als zich een onverwachte gevaarlijke situatie voordoet.

Langere zonneklep

Heeft u regelmatig last van de zon in uw ogen tijdens het autorijden? Dan is het raadzaam om een verlengde zonneklep aan te schaffen. De standaard zonneklep in uw auto is vaak niet lang genoeg bij een laaghangende zon.

Dimlichten aan

Als er sprake is van een laaghangende zon, dan is het verstandig uw dimlichten aan te doen. Niet per se voor een verbetering van uw eigen zicht, maar het zorgt er wel voor dat uw medeweggebruikers u beter kunnen zien. Deze automobilisten hebben net zo veel last van het zonlicht als u, waardoor u op deze manier uw steentje bijdraagt aan veiligere verkeersomstandigheden.

U merkt het, ook al zijn de weersomstandigheden voor het dagelijks leven heerlijk, het kan toch wel effect hebben op de verkeersveiligheid. Met deze voorzorgsmaatregelen gaat u goed voorbereid de weg op en vermindert u de kans op een aanrijding.

Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Heeft u, ondanks alle goede voorbereidingen en uw oplettendheid, toch een aanrijding? Dan wilt u natuurlijk dat dit zo goed mogelijk afgehandeld wordt en dat de aansprakelijke partij uw letselschade vergoedt. De aansprakelijkstelling kunt u in dat geval het beste uit handen geven aan een letselschade expert die zorgt voor de juiste afwikkeling van uw schadeclaim. De letselschade specialisten van B&O Letselschade werken geheel gratis aan uw zaak indien wij de andere partij voor u aansprakelijk kunnen stellen. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74