Knieletsel door val van paard


Wanneer u van een paard valt tijdens een rit in het bos of tijdens paardrijles op de manege, dan is het mogelijk dat u hierdoor letselschade oploopt. Als er daarbij sprake is van knieletsel kan dit uw dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. De kosten als gevolg hiervan kunnen flink oplopen. Maar is er wel een verantwoordelijke partij wanneer letsel is veroorzaakt door een dier? Wie kunt u aansprakelijk stellen voor de geleden schade? B&O Letselschade geeft u duidelijkheid.

Juridische hulp na val van een paard

Bent u van een paard gevallen en heeft u hierbij letsel opgelopen? Dan kan het een behoorlijke juridische rompslomp worden om uw letselschade vergoed te krijgen. Want wie is nu eigenlijk aansprakelijk te stellen voor de geleden schade, de eigenaar of manegehouder? Of bent u zelf (deels) aansprakelijk? Een letselschade expert neemt u alle juridische zorgen uit handen. De letselschade specialisten van B&O Letselschade doen dit zelfs geheel gratis indien wij voor u een andere partij aansprakelijk kunnen stellen.

Nadere informatie over aansprakelijkheid bij ongeval met een dier

Knieletsel door val van een paard

Als u valt van een paard bestaat de kans dat u op uw knie terecht komt. Uw knie is een kwetsbaar lichaamsdeel. Bij knieletsel is er vaak sprake van weefselbeschadiging, wat kan leiden tot pijn, zwelling en een beperkte beweeglijkheid van de knie. Ook is het mogelijk dat uw kruisbanden scheuren of dat uw meniscus beschadigd raakt.

Hoe dan ook, het opgelopen letsel aan uw knie zal enkele weken nodig hebben om te genezen. Bij ernstig knieletsel duurt het herstel zelfs vele malen langer. In sommige gevallen zal er een operatie nodig zijn, omdat er restklachten blijven bestaan, zoals instabiliteitsproblemen.

Behandeling van knieletsel na de val

Letsel aan de knie is erg pijnlijk. Om dit te verlichten kan direct na het ongeval ijs worden aangebracht op de pijnlijke plek. Het is altijd verstandig om na de val zo snel mogelijk een bezoek aan uw arts te brengen. Hij of zij kan de ernst van het letsel inschatten en hiervoor een specifieke behandeling voorschrijven. Wellicht dat u zelfs wordt doorverwezen naar een specialist.

De knie is een belangrijk onderdeel van het been en noodzakelijk voor uw mobiliteit. Als uw knie niet goed functioneert, kunt u uw been niet of moeilijk buigen. In veel gevallen zal er (tijdelijk) rust genomen moeten worden om uw knie te laten herstellen. Dit zal effect hebben op uw dagelijks leven, zoals in uw werk en bij het beoefenen van uw sport. Maar ook de alledaagse dingen als lopen, fietsen, bukken en autorijden zullen een probleem vormen. Het kan zijn dat hierdoor uw levensvreugde (tijdelijk) minder is geworden, wat van invloed kan zijn op de hoogte van eventueel smartengeld.

Kosten bij knieletsel door paard

Tegen welke kosten loopt u aan als u knieletsel oploopt door de val van een paard? Deze kunnen divers van aard zijn. Letselschadevergoeding bestaat uit een optelsom van alle kosten die u heeft moeten maken als gevolg van het ongeval met het paard. Daarbij worden onder andere de volgende onkosten meegenomen:

  • Medische kosten die niet door uw zorgverzekering worden vergoed
  • Kosten van vervoer naar uw arts of het ziekenhuis
  • Kosten voor hulp, zoals in de huishouding of met uw kinderen
  • Gederfde inkomsten als u door het letsel enige tijd niet kan werken

Aansprakelijkheid bij val van paard

Als u paardrijdt, is het dus heel goed mogelijk dat u een keer van het dier valt en daarbij verwondingen oploopt, zoals letsel aan uw knie. In principe is, bij letsel door de val van een paard, de eigenaar aansprakelijk voor uw schade. In veel gevallen is dit de manege. De eigenaar van de manege zal naar alle waarschijnlijkheid in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering, welke uw letselschade zal kunnen vergoeden.

Toch gaat de rechtspraak er van uit dat u voor een deel eigen schuld heeft aan uw letsel. U was namelijk op eigen initiatief en vrijwillig aan het paardrijden. Hiermee aanvaardde u bepaalde risico’s. De aansprakelijkheid en vergoedingsplicht van de manege wordt in zo’n geval vaak verminderd met de mate van eigen schuld van de ruiter. Over het algemeen zal de manege echter minimaal 50% van uw letselschade moeten vergoeden als blijkt dat u van hun paard bent gevallen, zo blijkt uit jurisprudentie. Bij kinderen jonger dan 14 jaar is dit zelfs 100%.

Letselschade expert geheel kosteloos bij val van paard

Uiteraard is ieder ongeval met letselschade veroorzaakt door een paard uniek. Hierdoor kunnen de kosten per geval flink uiteenlopen. Hoe ernstiger het letsel, hoe meer kosten er zullen worden gemaakt. Ook bestaan er op de hoofdregels diverse uitzonderingen.

U heeft recht op minimaal 50% letselschadevergoeding waarbij er een beroep wordt gedaan op de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar van het paard. Echter, sommige verzekeraars weigeren wel eens de aansprakelijkheid te aanvaarden, waardoor er een bittere strijd kan ontstaan. Als u een letselschade specialist van B&O Letselschade inschakelt, kunt u zich volledig op uw herstel concentreren. Wij nemen u namelijk alle juridische rompslomp uit handen, geheel kosteloos bij aansprakelijkheid van de eigenaar van het paard. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies. Wij helpen u graag bij het behalen van een maximale schadevergoeding.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74