Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Hoe wordt smartengeld berekend?

Als u een ongeval met letselschade heeft gehad dan heeft u, bij aansprakelijkheid van de andere partij, recht op een schadevergoeding. Het kan zijn dat u daarbij ook in aanmerking komt voor smartengeld. Wat is smartengeld, wanneer heeft u hier recht op en hoe wordt de hoogte van smartengeld berekend? B&O Letselschade zet het duidelijk voor u op een rij en legt u uit wat de opbouw is van het smartengeldbedrag waar u recht op heeft.

Gratis juridische hulp bij recht op smartengeld

Heeft u een ongeval gehad met letselschade en denkt u dat u ook recht heeft op een bedrag smartengeld? Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade, dan bestaat er een kans dat dit inderdaad het geval is. U doet er dan verstandig aan om dit te laten uitzoeken en berekenen door een letselschade specialist. Bij B&O Letselschade werken experts die dit nauwkeurig voor u kunnen nagaan en calculeren, waarbij al uw lasten in ogenschouw worden genomen. Bij aansprakelijkheid van de andere partij gebeurt dit zelfs geheel kosteloos.

Nadere informatie over voorbeelden van smartengeldbedragen

Wat is smartengeld?

Uw letselschade als gevolg van een ongeluk kan bestaan uit twee componenten. De eerste is de materiële schade. Dit is bijvoorbeeld de schade aan uw eigendommen, welke gerepareerd of vervangen kunnen worden waar een duidelijk prijskaartje aan hangt en vergoed zal worden. Maar daarnaast bestaat er ook nog de immateriële schade. Dit is schade als leed, pijn of verminderde levensvreugde als gevolg van het ongeval.

Smartengeld is een financiële vergoeding voor deze immateriële schade. Omdat deze schade ‘onzichtbaar’ en vaak niet heel concreet te benoemen is, is het berekenen van de hoogte van smartengeld erg lastig en een ingewikkeld en langdurig proces. Het is namelijk erg belangrijk dat u een passende vergoeding krijgt voor de pijn en ongemakken die u ervaart en daar is expertise voor nodig. Daarnaast is het pas mogelijk om te zien wat de precieze impact van het letsel op uw leven is als er een zogeheten ‘medische eindtoestand’ bereikt is. Dit is het eindstadium van het medische onderzoek waarbij u bent genezen of wanneer er geen verbetering meer mogelijk is in uw fysieke of mentale gesteldheid.

Recht op smartengeld

Bij veel ongevallen is er sprake van materiële schadevergoeding, maar lang niet altijd heeft het slachtoffer ook recht op smartengeld. Om smartengeld te kunnen claimen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Ten eerste kunt u alleen smartengeld claimen als u zelf slachtoffer bent en dus zelf letsel heeft opgelopen naar aanleiding van het ongeval. Dit kan niet gedaan worden door naasten of nabestaanden.

Verdere voorwaarden voor het claimen van smartengeld zijn:

 • Er dient een aansprakelijke partij te zijn
 • De aansprakelijkheid van de andere partij moet te bewijzen zijn
 • Er moet bewezen kunnen worden dat de immateriële letselschade het gevolg is van het ongeval

Hoogte bedrag smartengeld

Zoals aangegeven is het claimen van smartengeld een ingewikkelde procedure. De berekening die daaraan voorafgaat is ook gecompliceerd en hangt af van vele factoren. Bent u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt geraakt? Kunt u uw favoriete hobby niet meer uitoefenen? Ondervindt u in uw dagelijkse leven blijvende gevolgen van het ongeluk? Dit zijn allemaal zaken die meespelen bij het berekenen van smartengeld. Verder is hierbij nog van belang:

 • de mate van geleden pijn
 • de aard en ernst van het letsel
 • de duur van het letsel, hoeveel tijd heeft men nodig om te herstellen?
 • blijvende littekens en/of lichamelijke beperkingen en de invloed die dit heeft op werk en studie
 • de mate waarin het slachtoffer zich bewust is van zijn toestand
 • het effect op relaties en vrijetijdsbesteding
 • leeftijd en geslacht
 • mogelijke vertraging bij de afwikkeling van de letselschade
 • de aard van aansprakelijkheid (zoals de mate van schuld van de veroorzaker of het slachtoffer)

Op het moment dat uw medische eindtoestand bepaalt is, kan pas de volledige balans opgemaakt worden. Omdat dit vaak een langdurig proces is, bestaat er een mogelijkheid om te regelen dat u voorschotten krijgt op uw totale letselschadevergoeding.

Smartengeld berekenen

Voor het berekenen van smartengeld hanteren juristen doorgaans de Smartengeldgids van de ANWB. Dit wordt gebruikt als leidraad voor het bepalen van de hoogte van het bedrag. In deze gids zijn gerechtelijke uitspraken te vinden over het uitkeren van smartengeld in Nederland. Hierdoor is het mogelijk een letselschade slachtoffer van te voren een indicatie te geven van het bedrag smartengeld waar hij of zij recht op heeft. Dit is wel geheel afhankelijk van de omstandigheden en daarom is het in dit stadium nog niet mogelijk een concreet bedrag te bepalen.

Gratis juridische hulp bij het berekenen van smartengeld

Smartengeld bedragen zijn doorgaans in ons land niet zo hoog als in andere landen, zoals in de Verenigde Staten. Dit kan wel eens teleurstellend zijn voor letselschade slachtoffers in Nederland. Wij adviseren u dan ook om hierover niet zelf te onderhandelen met de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Het berekenen en onderbouwen van smartengeld is ingewikkeld en vereist juridische en medische expertise. De ervaren letselschade experts van B&O Letselschade hebben de specialistische kennis in huis om te zorgen voor de juiste smartengeldvergoeding die recht doet aan uw omstandigheden. Wij doen dit geheel gratis voor u aangezien de aansprakelijke partij ook uw rechtsbijstandskosten moet vergoeden. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen