Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74
9,3

Klanten geven ons gemiddeld een 9,3 uit 262 stemmen

Gratis advies bij letselschade? 085 - 877 17 74

Grootste risico ongeval op de achterbank?

Het is verschrikkelijk als u een auto-ongeluk krijgt waarbij u en de inzittenden gewond raken en letselschade oplopen. Ondanks dat de moderne auto verschillende veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd, zoals gordels en airbags, gebeurt dit helaas nog op grote schaal. Met enige regelmaat wordt er onderzoek gedaan naar de veiligheid van auto’s bij een aanrijding. Dit gebeurt om de veiligheid van de auto nog verder te kunnen verbeteren, maar ook om de huidige risico’s te bepalen. Want wat is bijvoorbeeld de meest veilige plek in de auto bij een ongeval? B&O Letselschade zet het resultaat van onderzoek voor u op een rijtje en vertelt u wat u het beste kunt doen bij een aanrijding met letsel.

Gratis hulp van een letselschade jurist bij een aanrijding

Heeft u een aanrijding gehad met de auto en zijn u en uw passagiers hierbij gewond geraakt? Dan heeft u na de eerste schrik waarschijnlijk de nodige vragen met betrekking tot de schade, uw letsel en de afhandeling hiervan. Onze letselschade juristen en experts zijn gespecialiseerd in letselschade zaken als gevolg van een aanrijding. Wij kunnen u hierin vakkundig bijstaan met raad en daad tot en met de uiteindelijke schadevergoeding. Is een andere partij schuldig aan het ongeval en aansprakelijk voor uw letselschade? Dan werken wij geheel gratis aan uw case.

Nadere informatie over de veiligheid van uw kind in de auto

Achterin meeste kans op letselschade

Onlangs is er in Duitsland onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat passagiers achterin een auto de meeste kans hebben op letselschade bij een aanrijding. Na analyse is duidelijk geworden dat op de achterbank het letsel 20 procent zwaarder is dan bij passagiers voorin. De kans op letselschade achter in de auto is groter omdat op deze plek nog altijd de minste veiligheidsmaatregelen worden genomen. Ook al is het percentage mensen dat vervoerd wordt op de achterbank veel lager dan voorin, toch is verhoudingsgewijs het aantal gewonden achterin de auto bij een aanrijding hoog, namelijk in 10 procent van de gevallen.

Er is wel wat discussie over de conclusies van het Duitse onderzoek. Andere onderzoeken tonen namelijk aan dat juist voorin de meest onveilige plek is in de auto. De bestuurder heeft bij een aanrijding ook nog eens een grotere kans op overlijden dan de bijrijder. Het overlijdensrisico van de bestuurder van de auto ligt zelfs 47 procent hoger dan voor de passagiers op de achterbank.

De uitkomsten van dit soort onderzoeken hangen natuurlijk veelal af van de uitgangspunten die men hierbij hanteert. Daarbij worden de auto’s steeds veiliger, maar het wordt ook steeds drukker op onze wegen. Wat de bevindingen ook zijn van alle onderzoekers, over één ding zijn ze het wel eens. De meest veilige plek in de auto is daar waar gebruik wordt gemaakt van een (driepunts-)gordel. Het dragen van de juiste autogordels en de aanwezigheid van zoveel mogelijk airbags zijn cruciaal bij de veiligheid en bescherming bij een aanrijding.

Veiligheid op de achterbank

Het is de verantwoordelijkheid van de passagier zelf om een gordel te dragen, ook achterin de auto. Toch dragen mensen op de achterbank soms helemaal geen gordel. Hiermee verhogen zij, in het geval van een ernstig auto-ongeluk, aanzienlijk het risico op (blijvende) letselschade en verlagen zij beduidend hun overlevingskansen.

Voor een deel zijn de autoproducenten aan te spreken op de veiligheid achter in de auto. Gordels zijn, ook in moderne auto’s, meestal niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor loopt de gordel langs de hals van, met name, kleine passagiers. Gevolg is dat men besluit de gordel onder de oksel door te laten lopen, wat nauwelijks bescherming zal bieden bij een ongeval. Ook ontbreken vaak airbags en gordelspanners achter in de auto. Hoofdsteunen op de achterbank kunnen eveneens problemen veroorzaken. Deze zijn vaak niet op de juiste hoogte verstelbaar en bieden hierdoor onvoldoende bescherming bij een aanrijding.

Dragen van een gordel

In Nederland zijn de regels duidelijk, het is voor elke passagier in de auto verplicht om een gordel te gebruiken. Iedereen moet in de auto op een goedgekeurde zitplaats zitten met een eigen gordel. Een autogordel delen met een andere inzittende is dus niet toegestaan.

Op de verplichting van het dragen van een autogordel zijn wel een aantal uitzonderingen. Het gaat hierbij om oudere auto’s:

  • Er is geen verplichting tot het dragen van een autogordel in een auto met een bouwjaar van voor 1971
  • Voor auto’s vanaf bouwjaar 1971 geldt dat de autogordels verplicht zijn voor de bestuurder en de zitplaats naast de bestuurder welke aan een deur grenst
  • Vanaf bouwjaar 1990 moet op alle zitplaatsen die naar voren gericht zijn een autogordel aanwezig zijn en gedragen worden
  • Vanaf bouwjaar 1995 is het verplicht om op alle zitplaatsen een autogordel te hebben en deze te dragen

Hierbij gelden nog wel de volgende kanttekeningen en uitzonderingen:

  • Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet achterin vervoerd worden als er geen gordels aanwezig zijn. Zijn er voorin ook geen gordels dan mogen kinderen tot 3 jaar helemaal niet worden vervoerd in deze auto
  • Er kan vrijstelling voor het gebruik van de gordel bij het CBR worden aangevraagd indien er sprake is van een bijzondere fysieke gesteldheid of bijzondere omstandigheden
  • Als een passagier in een rolstoel zit, mag hij of zij hier ook in de auto in vervoerd worden

Gratis expertise letselschade jurist bij aanrijding

Als u een aanrijding overkomt waarbij niet alle passagiers in de gordel zitten, dan is er sprake van een verhoogde kans op letselschade en zelfs overlijden. Uiteraard is dit heel erg schrikken en zeer ingrijpend. In zo’n vervelende en gecompliceerde situatie is het zeer aan te raden een letselschade jurist in de arm te nemen om voor u uit te zoeken in hoeverre u de andere partij aansprakelijk kan stellen voor de schade en letselschade.

Ook verzekeringstechnisch kunnen hier de nodige haken en ogen aan zitten. Als niet iedereen een gordel om had, dan zijn alle inzittenden niet volledig verzekerd en zal de verzekeraar van de tegenpartij niet alle letselschade vergoeden.

De letselschade juristen en experts van B&O Letselschade zijn zeer ervaren en deskundig op dit gebied en kunnen u terdege bijstaan bij uw letselschadezaak. Indien een andere partij aansprakelijk is voor het ongeval kunnen wij u gratis helpen bij de behandeling van uw case. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74
Ongeval voorleggen