Gevallen in een winkel: 75% aansprakelijkheid winkelier

In het kort

  • Een vrouw struikelt over een doos in het gangpad van een winkel, komt ten val en breekt haar arm. Ze besluit de winkel aansprakelijk te stellen voor haar letselschade. De eigenaar van de winkel vindt echter dat de val de vrouw haar eigen schuld is omdat ze beter op had moeten letten.
  • De rechter oordeelt dat de winkel voor 75% aansprakelijk is en de vrouw zelf voor 25%. De winkel moet er namelijk rekening mee houden dat klanten niet altijd goed opletten als ze aan het winkelen zijn, maar de vrouw moet zelf ook beter opletten waar ze loopt. Deze uitspraak is belangrijke jurisprudentie voor toekomstige zaken.
  • Bent u zelf gevallen in een winkel en wilt u weten hoe onze ervaren letselschadejuristen u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade? Doe de letselschadetest

Een vrouw struint de Action af op zoek naar de beste koopjes. Ze wordt zo in beslag genomen door haar zoektocht, dat ze een doos – die middenin het gangpad staat – niet opmerkt en lelijk ten val komt. Ze breekt haar arm. Maar hoe zit het met het claimen van letselschade wanneer u bent gevallen in een winkel?

Aansprakelijkheid bij val in winkel

Bent u gevallen in een winkel, dan ligt het voor de hand om de winkelier aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Dat is ook wat de vrouw heeft gedaan. Ze stelde de winkel aansprakelijk voor alle letselschade die ze heeft geleden, lijdt en nog zal lijden in de toekomst. Volgens haar is de winkel aansprakelijk, omdat er sprake was van een gevaarlijke situatie. De winkel werd bevoorraad en alle gangpaden stonden vol met grote en kleine dozen, waar de klanten omheen moesten laveren. Volgens haar is ze gevallen over een kleine doos, die ze over het hoofd had gezien.

Winkelier betwist aansprakelijkheid letselschade

De winkel is het niet met de vrouw eens. Toen zij was gevallen in de winkel stonden er geen dozen in de gangpaden. Het ongeval vond plaats rond 16.30 uur. Op dat tijdstip vindt geen bevoorrading meer plaats, aangezien de winkel bijna sluit en alles wordt opgeruimd voor de volgende dag. De vrouw had beter op moeten letten waar ze liep; dat zij in de winkel is gevallen is haar eigen schuld, aldus de winkelier.

Schadevergoeding voor val in een winkel

Zoal vaker bij een ongeval in een winkel, moest de rechter uitkomst bieden: wie heeft gelijk? Volgens de rechter had de winkelier er rekening mee moeten houden dat klanten niet altijd goed opletten als ze aan het winkelen zijn. Hun aandacht is gericht op de producten, en niet op de vloer. Door dozen in het gangpad te laten staan, creëert de winkel een gevaarlijke situatie. Aan de andere kant, de vrouw had bij binnenkomst van de winkel al gezien dat men bezig was met bevoorrading en dat her en der dozen in het gangpad stonden. Ze had dus beter op moeten letten. De rechter concludeert daarom dat de winkel voor 75% aansprakelijk is voor de letselschade, en de vrouw voor 25%.

Bent u zelf gevallen in een winkel, vraag onze letselschadejuristen dan naar de mogelijkheden van kosteloze rechtsbijstand.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74