Het gevaar van lachgas in het verkeer

Lachgas in het verkeerLachgas, het gebruik en gevaar hiervan duikt steeds meer op in het nieuws en op social media. Nieuwsmedia publiceren met enige regelmaat berichten over mensen die (vermoedelijk) lachgas hebben gebruikt in het verkeer.Met name onder jongeren is dit (verdovings)middel, dat door gebruik van een ballon wordt ingeademd, mateloos populair. Maar dit is niet zonder gevaar, voor de gezondheid, maar ook voor de veiligheid in het verkeer. Recreatief lachgasgebruik zorgt voor een zorgwekkende toename van het aantal verkeersongevallen. Hoe dit precies zit, wat de gevaren precies inhouden en wat hier aan gedaan kan worden, legt B&O Letselschade u graag uit.

Gratis juridische hulp bij een verkeersongeval

Het verkeer in ons land is over het algemeen erg druk waarbij oplettendheid van uitermate belang is. Een verkeersongeval kan soms in een klein hoekje zitten, helemaal als de verkeersdeelnemer niet helemaal alert of helder van geest is door het gebruik van verdovende middelen. Bij een verkeersongeval waarbij meerdere partijen betrokken zijn, wordt altijd naar de schuldvraag gekeken in het kader van aansprakelijkstelling en schadevergoeding. Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval en is de andere partij schuldig? Dan heeft u recht op gratis juridische bijstand. De juristen van B&O Letselschade kunnen u in een dergelijke situatie kosteloos door het gehele juridische letselschade traject helpen.

Nadere informatie over afleiding en aandacht in het verkeer – verkeersveiligheid

Wat is lachgas precies?

Lachgas in het verkeerDe scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide (N2O). Lachgas wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Deze variant voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker. In de jaren ’90 was het populair om ballonnen gevuld met lachgas te kopen en te gebruiken op feestjes. Tegenwoordig zie je dit roesmiddel weer opduiken op feestjes en in het uitgaansleven, maar dan meer in de vorm van patronen en cilinders.

Hoe wordt lachgas gebruikt?

Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit een patroon of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Lachgas kan niet direct uit de spuitbus worden ingeademd, omdat de lippen dan bevriezen. Het roeseffect van lachgas is vrijwel direct merkbaar, maar duurt slechts enkele minuten waarna het gevoel wegzakt. Alles wat de gebruiker hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Geluiden kunnen anders klinken en daardoor kan er een lachbui ontstaan. Vandaar de naam lachgas. De werking wordt onder andere beïnvloed door hoe men de ballon gebruikt. Het gebruik van lachgas is niet aantoonbaar met behulp van drugstesten.

Het gevaar van lachgas in het verkeer

Er is een sterke toename van lachgasgebruik in het verkeer, blijkt uit cijfers van de politie. Het aantal verkeersincidenten waarbij lachgas in het spel was, was in de zomer van dit jaar al 2,5 keer zo hoog als in heel 2018. Deze aantallen zijn slechts een schatting en in werkelijkheid veel hoger, aangezien deze gebaseerd zijn op proces verbalen van de politie waar het woord ‘lachgas’ in vermeld stond.

Lachgas in het verkeer

Bron: NOS, augustus 2019

Omdat lachgasgebruik doorgaans maar een korte roes geeft, staan veel gebruikers er niet bij stil dat effecten langer kunnen aanhouden en daardoor ook invloed kunnen hebben op deelname aan het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die een ballonnetje gebruiken in de auto daar het risico niet van inzien. Maar liefst 47% denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt.

Lachgas verstoort waarneming

Lachgas in het verkeerAls mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als men onder invloed is van lachgas is het dus niet meer mogelijk om veilig een voertuig besturen. De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan uw reactievermogen of coördinatie nog verminderd zijn. Hoe lang het precies duurt voordat iemand helemaal niet meer onder invloed is van lachgas is momenteel nog niet voldoende onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat men minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat hij of zij weer in staat is om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

Gebruik van lachgas in verkeer strafbaar?

Lachgas is op dit moment niet verboden. Het is toegestaan om lachgascapsules in bezit te hebben en ook om een lachgasballon in de auto aanwezig hebben. Maar het is verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook onwettig om onder invloed van middelen te rijden. Als u lachgas gebruikt tijdens het rijden bent u dus strafbaar. Maar het is moeilijk om bestuurders te betrappen, omdat gebruik achteraf niet aantoonbaar is. De politie is afhankelijk van ‘heterdaadjes’: agenten moeten iemand zien rijden en gebruiken, of ze moeten zich baseren op meldingen van getuigen.

Gratis juridische hulp bij letselschade

Of er nu wel of geen sprake is van rijden onder invloed, als u bent aangereden door toedoen van een ander, dan heeft u veel zorgen om uw schade en letselschade. U wilt zich niet druk maken over de schuldvraag en de letselschadeclaim. Wij nemen u dit daarom graag uit handen. De ervaren letselschade juristen van B&O Letselschade dienen uw claim in bij de verzekeraar van de tegenpartij. En daarbij doen wij er alles aan zodat u krijgt waar u recht op heeft. Keert de verzekering uit dan hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten die u bij ons heeft gemaakt. Wij verhalen de vergoeding voor onze dienst namelijk op de tegenpartij. Zo kost onze rechtsbijstand u helemaal niets. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Letselschadejurist en eigenaar B&O Letselschade

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74