Geschopt door een paard: Wie is aansprakelijk?

Sylvia  werkt als stalmedewerker bij manege “De Driesprong”. Ze verzorgt meerdere paarden, waaronder “Jolly Jumper”, een volbloed Arabier. De eigenaar van dit paard is Karel van Maas. Op een goede dag, als Sylvia de stal van Jolly Jumper aan het schoonmaken is, wordt ze door de Arabier tegen haar knie geschopt. Ze houdt er blijvend knieletsel aan over en stelt Van Maas – als bezitter van het paard – aansprakelijk voor haar letselschade.

Vergoeding letselschade op zijn plaats

Sylvia vordert o.a. reis- en parkeerkosten, kosten voor huishoudelijke hulp, verlies aan arbeidsvermogen en smartengeld. Van Maas is van mening dat niet hij, maar de manage aansprakelijk is voor Sylvia’s letselschade. Dit omdat Jolly Jumper bedrijfsmatig werd gebruikt door Sylvia en de manege voor paardrijlessen.

De rechter is het niet met Van Maas eens. De bemoeienis van de manege bij de paardijlessen stelde niet veel voor, zodat er volgens de rechter geen sprake was van bedrijfsmatig gebruik van het paard. Van Maas is daarom als bezitter van het dier aansprakelijk voor de schade die het heeft veroorzaakt.

De rechter heeft zich (nog) niet uitgelaten over de hoogte van de letselschade, omdat Sylvia daar (nog) niet om had gevraagd. Het is nu aan Sylvia en Van Maas onderling om tot een bedrag aan letselschade te komen. Lukt dat niet, dan kan Sylvia dat alsnog aan de rechter vragen.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2014:868

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74