Dragen van autogordel: onontbeerlijk bij voorkomen letselschade
In het kort
- Er zijn helaas nog steeds veel automobilisten in ons land die geen gordel dragen. Het niet dragen van een autogordel vergroot de kans op ernstig letsel of zelfs overlijden bij een verkeersongeval.
- Het is volgens de Nederlandse wet verplicht om de autogordel te dragen voor iedereen die in de auto stapt, dus ook voor alle passagiers. De boete voor het niet dragen van de gordel bedraagt €140.
- Wanneer u of een van de inzittenden geen gordel draagt kan het tevens zo zijn dat u geen (volledige) schadevergoeding kunt eisen bij een verkeersongeval met letselschade. In dit geval is er namelijk sprake van een stuk "eigen schuld" wat de verzekeraar van de tegenpartij niet vergoedt.
- B&O Letselschade raadt u dan ook aan om altijd uw autogordel te dragen, zowel als bestuurder als als bijrijder. Op deze manier verkleint u de kans op letsel aanzienlijk en kunt u in het vervelende geval van letsel na een ongeval aansprak maken op een schadevergoeding.
- Wilt u weten hoe onze juristen u kunnen helpen na een verkeersongeval met letselschade? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Het dragen van een autogordel, we weten allemaal dat het belangrijk is voor onze eigen veiligheid in het verkeer. Sterker nog, het kan van levensbelang zijn in het geval van een aanrijding en kan op z’n minst ernstige letselschade voorkomen. Toch zijn er nog steeds automobilisten die hun gordel niet dragen, met alle mogelijke gevolgen van dien. B&O Letselschade zet voor u op een rij waarom het toch zo belangrijk is om altijd een gordel tijdens het autorijden te dragen, ook voor uw passagiers. Ook vertellen we u wat u moet doen na een aanrijding met letselschade, met of zonder autogordel.
Gratis juridische hulp bij letselschade
Als u een aanrijding met uw auto heeft en u draagt uw autogordel, dan is er nog altijd een kans op letselschade. Ook al is dit vele malen kleiner dan wanneer u geen gordel droeg. Dit hangt geheel af van de omstandigheden en de impact van de botsing. In beide gevallen kan de aansprakelijkheid bij de andere partij liggen, omdat deze automobilist schuld heeft aan het ongeval. Maar of u een toereikende schadevergoeding zult ontvangen voor uw letselschade als u uw gordel niet heeft gedragen, is nog maar de vraag. Het is daarom altijd verstandig om bij een aanrijding met letselschade een goede letselschade jurist in te schakelen. Deze zal zich ten volle inzetten om een passende financiële tegemoetkoming voor u te regelen. Indien de tegenpartij aansprakelijk is voor het ongeval, werken de letselschade juristen van B&O Letselschade geheel gratis aan uw letselschadezaak.
Nadere informatie over veilig vervoer van kinderen (in de auto en op de fiets)
Dodelijke slachtoffers door nalaten gebruik gordel
Er zijn helaas nog steeds veel automobilisten in ons land die geen gordel dragen. In 2017 kwamen daardoor zeker 18 mensen om het leven, blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Alleen al op de snelwegen vonden dat jaar 63 dodelijke ongelukken plaats. Hierbij droegen 18 slachtoffers geen autogordel. Dat betekent dat ruim een kwart van de dodelijke slachtoffers de veiligheidsgordel links heeft laten liggen. Aangezien dit onderzoek enkel gebaseerd is op ongevallen op de snelwegen zal het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers zonder autogordel logischerwijs nog vele malen hoger zijn.
Niet dragen van de autogordel
Tijdens het onderzoek van de SWOV bleek dat een aantal bestuurders zelfs bewust de zogenaamde gordelverklikker had uitgeschakeld, het piepgeluidje van de auto wanneer de gordel niet wordt gedragen. Dat deden ze door de riem van de passagiersstoel vast te maken in hun eigen kliksysteem of door de gordel achter hun rug te doen.
De eerste vier maanden van dit jaar werden alleen al ruim 15.000 automobilisten door de politie bekeurd wegens het niet dragen van de autogordel. Dat zijn er relatief gezien nu al vele meer dan in 2018. Toen werden er in het gehele jaar ruim 34.000 bekeuringen uitgedeeld voor het achterwege laten van de autogordel tijdens het rijden.
Verplicht autogordel dragen
Het is volgens de Nederlandse wet verplicht om de autogordel te dragen voor iedereen die in de auto stapt, dus ook voor alle passagiers. Het onderzoek van het SWOV laat duidelijk zien hoe onverantwoord het is om de veiligheidsgordel niet te dragen: automobilist en passagiers brengen zichzelf hiermee in levensgevaar.
Concluderend kunnen we dus zeggen dat de autogordel belangrijk is om te dragen vanwege de volgende redenen:
- Voor uw eigen veiligheid. Dit is gelijk de allerbelangrijkste reden. Wist u dat u door een gordel te dragen de kans op letsel verlaagt met maar liefst 40%?
- U geeft door het zelf dragen van de autogordel het goede voorbeeld aan uw kinderen, maar ook aan anderen in uw nabije omgeving. Zo wordt het dragen van een gordel in de auto steeds meer een gewoonte voor iedereen, ook voor uzelf
- U voorkomt een hoge boete door uw autogordel te dragen. De boete voor het niet dragen van je gordel bedraagt €140
Dus die gordelverklikker, het irritante geluidje als u vergeet uw gordel om te doen, is er niet voor niets. U kunt deze het beste goed gebruiken en uw gordel dus op de juiste manier vast klikken.
Ontheffing dragen autogordel
Als u uw eigen veiligheid en die van uw passagiers voorop hebt staan, dan is het niet meer dan logisch om altijd een gordel te dragen in de auto. In sommige gevallen kunt u een ontheffing krijgen van de verplichting om een autogordel te dragen. Maar daarvoor moet u wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld als het door uw handicap onmogelijk is om een gordel te dragen. Meer hierover kunt u lezen op de website van het CBR.
Letselschadevergoeding bij niet dragen autogordel
Een auto-ongeluk is helaas niet altijd te voorkomen, ook al let u goed op en anticipeert u op uw medeweggebruikers. Wanneer u na een aanrijding in het verkeer letselschade heeft opgelopen, kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen voor uw schade.
Het is uiteraard verschrikkelijk als u een auto-ongeluk krijgt waarbij u en de inzittenden gewond raken en letselschade oplopen. In zo’n vervelende en gecompliceerde situatie is het zeer aan te raden een letselschade jurist in de arm te nemen om voor u uit te zoeken in hoeverre u de andere partij aansprakelijk kan stellen voor de schade en letselschade.
Ook verzekeringstechnisch kunnen hier de nodige haken en ogen aan zitten. Als niet iedereen een gordel om had, dan zijn de inzittenden niet volledig verzekerd en zal de verzekeraar van de tegenpartij niet alle letselschade vergoeden omdat er sprake is van een stuk “eigen schuld”.
Gratis juridische hulp bij aanrijding
Degene die voor het ongeval verantwoordelijk is, zal al uw letselschade moeten vergoeden. Meestal is het de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij waar u dan mee te maken krijgt. En het is beslist niet altijd een fijne opgave om, terwijl u nog herstellende bent, in discussie te gaan met een verzekeringsmaatschappij over wie welke fout heeft gemaakt. Schakelt u daarom altijd na een aanrijding met letselschade de expertise in van een letselschadebureau.
De gedreven letselschade juristen van B&O Letselschade beschikken over alle vereiste diploma’s, ruime ervaring en aantoonbare kennis. Uw belang staat bij ons voorop, omdat wij begrijpen dat een aanrijding uw leven op zijn kop zet. Betrokkenheid en persoonlijke aandacht staan bij ons hoog in het vaandel. Ons juridisch advies kost u bovendien helemaal niets, omdat wij deze kosten eveneens op de tegenpartij kunnen verhalen. Dit is slechts anders indien u zelf ook fouten hebt gemaakt die bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk tot de aanrijding hebben geleid. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.