Afleiding en aandacht in het verkeer – verkeersveiligheid

De laatste maanden is er veel extra aandacht geweest voor verkeersveiligheid in Nederland. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen wil het aantal gewonden en verkeersdoden de laatste jaren maar niet voldoende afnemen. Hoe is het momenteel gesteld met de Nederlandse verkeersveiligheid? En wat kan er aan gedaan worden om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen? Onze overheid is hier volop mee bezig en probeert alle Nederlanders hier ook bewust van te maken. Met name door de aandacht te vestigen op de gevolgen van afleiding in het verkeer. Wat kunt u zelf doen om u veiliger in het verkeer te bewegen? B&O Letselschade geeft u een overzicht van de plannen en ontwikkelingen en legt u uit wat u kunt doen aan een verkeersveilige omgeving.

Gratis juridische hulp bij letselschade door een verkeersongeval

Dagelijks gebeuren er in ons land de nodige verkeersongevallen. Soms met lichte schade en letselschade, maar vaak ook met zwaar letsel of zelf dodelijke afloop. Onze letselschade juristen zien dit op regelmatige basis langskomen en staan regelmatig slachtoffers van aanrijdingen in het verkeer bij. Heeft u letselschade opgelopen naar aanleiding van een ongeluk in het verkeer? Dan heeft u, naast veel pijn, een behoorlijke schrik te pakken en veel zaken te regelen om alles tot een goed einde te brengen. Waarom schakelt u niet een van onze letselschade juristen in om alle praktische en juridische zaken voor u af te handelen? Onze diensten zijn namelijk helemaal gratis voor u als de andere partij aansprakelijk is voor uw letsel. Naast een letselschade vergoeding voor al uw medische en praktische onkosten zorgen wij er namelijk ook voor dat uw juridische kosten worden vergoed door de aansprakelijke tegenpartij.

Kinderen over verkeersgedrag van hun ouders: veilig of onoplettend door mobiel?

Nieuwe aanpak veilig verkeer

Toenemend gebruik van elektronica en de smartphone in de auto, maar ook op de fiets, is een enorme risicofactor voor veilig rijden. Afleiding in de auto is daarmee actueler dan ooit. Jaarlijks vallen er veel slachtoffers doordat bestuurders bezig zijn met hun smartphone in plaats van met het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat het lastig is achter het stuur twee dingen tegelijk te doen. Daarom heeft het ministerie samen met een brede groep organisaties zoals de ANWB afspraken vastgelegd in een convenant in de strijd tegen afleiding in het verkeer.

Begin dit jaar ondertekende onze minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, een startakkoord voor de nieuwe aanpak van de verkeersveiligheid in ons land. Aanleiding hiervoor is de wens voor een betere samenwerking van het rijk, provincies en gemeenten om de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten en het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen naar 0 in 2030.

Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Afgelopen december werd het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 gepresenteerd. Bij het opstellen en uitvoeren van dit plan trekt het kabinet niet alleen op met de verschillende overheden, maar nadrukkelijk ook met maatschappelijke partijen. Zo wist de ANWB ruim 30 partners te verenigen in een verkeersveiligheidscoalitie. Al deze partijen hebben meegedacht over de ambities en doelen van het Strategisch Plan. Begin dit jaar tekenden rijk, provincies, gemeenten en vervoerregio’s voor de start van de uitvoering van het plan.

Aantal verkeersdoden terugdringen

Het doel van de overheid is dat er in 2020 in Nederland niet meer dan 500 verkeersdoden zullen vallen. En dat is een ambitieus plan aangezien sinds 2016 het aantal dodelijke slachtoffers alleen maar is toegenomen. Gemiddeld vallen er elke week 12 doden op de Nederlandse wegen.

Het nieuwe plan voor de verbetering van de verkeersveiligheid bevat negen aandachtspunten, waaronder:

  • Veiligere infrastructuur
  • Technologische ontwikkelingen (zoals data van autofabrikanten en digitalisering van transport)
  • Kwetsbare verkeersdeelnemers en afleiding in het verkeer (waaronder appverbod voor fietsers vanaf 1 juli)

Naast het landelijk actieplan, stellen ook de regio’s concrete plannen en maatregelen op. Tweederde van de verkeersdoden vallen namelijk op gemeentelijke wegen en ook op N-wegen gebeuren relatief veel ongelukken.

MONO-campagne

Een op de vier mensen leest wel eens berichten tijdens het rijden. Een op de vijf stuurt een berichtje terug. Het risico op een ongeluk is dan 6 keer zo groot door de afleiding die dit met zich meebrengt. Via de campagne ‘MONO, ONGESTOORD ONDERWEG’ vragen de eerder genoemde organisaties sinds september 2018 aandacht voor het probleem van afleiding in het verkeer. In deze campagne gaat het om met slechts één ding bezig zijn: als je rijdt heb je aandacht voor wat er op de weg gebeurt, zonder afleiding van appjes of andere berichten op je mobiel. Als men MONO rijdt kan alsnog gebruik worden gemaakt van navigatie of handsfree bellen indien dit nodig is. MONO geeft aan dat het normaal is om even niet op social media bereikbaar te zijn en de aandacht bij het verkeer te houden.

Bent u snel afgeleid in het verkeer?

Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt toepassen waardoor u minder snel afgeleid bent in het verkeer en daarmee minder kans heeft op een ongeval. Automobilisten, maar ook fietsers, kunnen soms met de meest vreemde dingen bezig zijn tijdens het rijden. Gaat u bij uzelf maar eens na: stelt u altijd de navigatie voor vertrek in of doet u dit ook wel eens tijdens het rijden? Kijkt u wel eens op uw smartphone als u onderweg een berichtje krijgt? Drukke kinderen op de achterbank, eten en drinken, alcoholgebruik, vermoeidheid en pratende passagiers zorgen ook voor afleiding en onoplettendheid. Vooral als men in de file staat of regelmatig moet stoppen voor een rood verkeerslicht neemt de neiging om iets anders te gaan doen toe.

Tips verkeersveiligheid

B&O Letselschade geeft u een aantal tips om de verkeersveiligheid voor uzelf te verhogen en afleiding een minder grote rol te laten spelen:

  • Gebruik op de fiets of in de auto uw telefoon helemaal niet. Zet uw telefoon op ‘niet storen’ of zet deze helemaal uit tijdens het rijden. Als u navigatie wil gebruiken, stel deze dan in voor u vertrekt
  • Houd u in uw achterhoofd dat andere verkeersdeelnemers ook niet kunnen opletten en wees daar alert op
  • Wees extra alert bij een onoverzichtelijke verkeerssituatie
  • Draag altijd uw gordel in de auto
  • Ga altijd uitgerust op weg

Gratis juridische hulp van B&O Letselschade bij een verkeersongeval

Mocht u, ondanks alle goede voorbereiding en voorzichtigheid, toch een aanrijding krijgen, dan kan dit voor veel verwarring zorgen. U lette toch goed op, is de andere partij dan schuldig aan het ongeval? Een dergelijke situatie kan erg ingewikkeld en onoverzichtelijk zijn. Daarom raden wij u aan altijd contact te zoeken met een letselschade jurist die u hierbij goed kan bijstaan. Onze juristen kunnen u gratis juridisch helpen indien de andere partij aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Lees meer over:

Gratis juridisch advies bij letselschade

Onze letselschadespecialisten hebben de kennis en ervaring om uw belangen optimaal te behartigen. Wij onderzoeken de toedracht van het ongeval, stellen de tegenpartij aansprakelijk, berekenen uw letselschade en realiseren uw schadevergoeding. Daarnaast bezoeken wij u thuis, ongeacht waar in Nederland u woonachtig bent. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een letselschade deskundige.

Neem contact op 085 - 877 17 74